Fidesz frakció: a város vezetése teljesen alkalmatlan

Sajtótájékoztatóval kezdte a hetet december 10-én, hétfőn Jászberényben a Fidesz frakció. A téma egyrészt a Malom-projekt, másrészt dr. Gedei József alpolgármester lemondása volt.

Dr. Szabó Tamás a város működésével kapcsolatos két cáfolattal kezdte mondandóját, majd kitért a Malom-projekt állapotára, helyzetére.

– A két cáfolat közül az első, hogy 2019-ről 2020-ra fordulva azt állították, hogy igen jelentős deficittel, hiánnyal lett a város átadva az új vezetésnek. Már többször elmondtuk, hogy ez nem igaz. A 2020 májusában közzé tett zárszámadási számok bizonyítják, hogy többszáz milliós pénzmaradvány került átvitelre 2019-ről 2020-ra. A másik téma, ami folyamatosan visszatérő, hogy minden általunk megkezdett fejlesztés csak problémát okozott az új városvezetésnek. Ez sem igaz. Persze nem igazán létezik olyan fejlesztés, ahol menet közben nem jelentkeznek problémák, de ezek megoldhatók, ahogy megoldhatók voltak Jászberény esetében is. A piac, a Margit-sziget, a buszpályaudvar vagy a Thököly úti térség, de a jelenleg zajló Vaspálya úti munkálatok esetében is – melyeket mi indítottunk el – kezelhetők voltak ezek a problémák – mondta dr. Szabó Tamás, aki azt is kijelentette, ha az előző városvezetés maradt volna, akkor a Malom-projekt már lezárult volna, az új kulturális központ működne.

– Példátlan, soha nem látott mértékű az a visszafizetési kötelezettség, amely a várost sújtja – 800 millió és a 30 millió kamat -, s ez az uniós pályázatok esetében az egész országban egyedülálló. Azt pedig senki ne gondolja, hogy ez a pénz nem fog hiányozni a város költségvetéséből. Nagyon is fog hiányozni, s a következő költségvetés tervezetből az is kiderül majd, hogy pontosan honnan – mondta dr. Szabó Tamás, aki megjegyezte, hogy mindezek, s a dr. Gedei József alpolgármester lemondása is azt bizonyítja, hogy a város vezetése teljesen alkalmatlan Jászberény vezetésére.

Bódis Béla egy múltheti esemény kapcsán érzékeltette, hogy a 830 millió forint mennyire is fog majd hiányozni a város költségvetéséből.

– A Móczár Miklós utca egy felújított szakasza 4 millió forintból készült el, s lehet számolni, hány ilyen szakaszt tudtunk volna még a visszafizetett összegből megújítani – mondta Bódis Béla, aki arról is szólt, hogy szerinte a város az elmúlt két évben nem fejlődött semmit, s minden környező város lehagyja Jászeberényt. Megemlítette, hogy azok a fejlesztések fejeződtek be vagy zajlanak még ma is, melyeket az előző városvezetés indított el.

– Az is tény, ha egy beruházásnál időközben jelentkezett túlmunka vagy többletforrás igény, azt az irányító hatóság azt biztosította. Kaptunk pluszforrást a piac befejezéséhez, de a buszpályaudvar megújításához is. Ami engem még zavar a Malom-projekt esetében, hogy ami a beruházás körül történik, abból mi teljesen ki vagyunk zárva. Ennek már többször hangot adtam, de most is meg kell tennem. Kérünk információkat, de nem kapunk. Azt pedig, hogy mennyibe kerül ennek a beruházásnak a befejezése, ma még nem is tudjuk – mondta Bódis Béla.

Szatmári Anikó azzal kezdte, hogy mára kiderült, a polgármester nem csak a Fidesz frakcióval, hanem az ő általa választott alpolgármesterrel sem tud együttműködni, utalt dr. Gedei József lemondására a képviselőasszony.

– A Fidesz frakció és mint kiderült dr. Gedei József alpolgármester is csak utólag értesült a vállalkozónak kifizetett 300 millió forintról és a kivitelezővel való szerződés felmondásáról. Ha dr. Szabó Tamás a decemberi ülésen nem kérdez rá, akkor nem tudom mikor derült volna ki, hogy a 830 millió forint visszafizetésre került. Dr. Gedei József lemondásáról is csak a polgármesteri közleményt követően, lakossági telefon útján értesültem. Nagyon szomorú, hogy csak a Facebookról, folyosói pletykákból értesülünk a várost érintő dolgokról – mondta Szatmári Anikó.

– Jászberény város vezetése előre megfontolt, önös politikai szándékból döntötte be a Malom-projektet. Ezt több dolog is bizonyítja. Például az is, hogy meg sem kísérelték a Dalkia-ügyhöz hasonlóan a kormány segítségét kérni. Pócs János is felajánlotta ehhez a segítségét, de nem éltek vele. Úgy beszélnek erről a 830 millióról, mintha ez semmiben sem érintené a város költségvetését. Az előző fideszes városvezetésre mutogattak és próbálták a felelősséget rátolni. Azt állították, hogy soha nem látott rossz helyzetben vették át a várost, s a Malom-projekt esetében az előző városvezetés rossz szerződést kötött. Ezt majd a rendőrség és az ügyészség eldönti – mondta Tamás Zoltán.

A frakcióvezető szerint a város vezetése szándékosan tervezte alul az iparűzési adóbevételt, hogy eleget tudjon tenni a Malom-projekt esetében a visszafizetési kötelezettségének. Ezért nem kaptak megfelelő támogatást a civil szervezetek, s jutott sokkal kevesebb a kultúrára, a sportra, mint a korábbi években.

– Az alpolgármester lemondása kapcsán kijelenthetjük, hogy a Fidesz frakciónak nem áll szándékában a testületet feloszlatni. Ezt nem tartjuk aktuálisnak, az országgyűlési választásokat megvárjuk. Úgy gondoljuk, hogy elsősorban a polgármesternek kellene a döntéseiért a felelősséget vállalni. Nem a testület és nem a testület többsége okozta ezt a helyzetet. Dr. Gedei József lemondó „vádiratában” pontosan az szerepel, amit mi is felvetettünk az elmúlt időszakban többször is. Mindezekkel együtt mi minden olyan fejlesztésben együtt kívánunk dolgozni a „maradék” városvezetéssel, amelyek Jászberény lakóinak érdekeit szolgálja – mondta Tamás Zoltán.

A sajtótájékoztató végén szerkesztőségünk kérdésére dr. SzabóTamás megjegyezte, hogy zajlik az általuk indított feljelentés kapcsán az eljárás a Malom-projekt ügyében.

– Két formája van a felelősségvállalásnak, politikai és büntetőjogi. A politikai felelősségvállalás egyértelműen a lemondás. A mi meglátásunk szerint ilyen produkció és teljesítmény után ez lenne az elvárható. A büntetőjogi felelősséget pedig a jelenleg folyó vizsgálatok fogják majd kideríteni – válaszolta a JTTV ezzel kapcsolatos kérdésére dr. Szabó Tamás.

 

Vélemény, hozzászólás?