Telefonos csalók megyénkben is!

Telefonos csalókra hívja fel a figyelmet az alábbiakban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, a csalók újabb módszerei között megfigyelhető, hogy banki alkalmazottnak kiadva magukat hívják fel a kiszemelt áldozatot. A csalárd szándékú emberek Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt napokban Tiszaföldváron is Mezőtúron is sikeresen próbálkoztak.

A sértettek arról számoltak be, hogy napközben kaptak egy telefonhívást, amelyben a vonal túlsó végén lévő személy banki alkalmazottként mutatkozott be. A hívó azt állította, hogy a sértett számláján gyanús tranzakciókat, nagyobb összegű, vagy épp több apróbb megkezdett utalást lát. Megkérdezte a gyanútlan áldozatot, hogy ő indította-e az átutalásokat, és mivel a válasz rendre „nem” volt, arról győzte meg a számlatulajdonost, hogy előbb jóvá kell hagynia ezeket, csak utána van mód a tranzakciók tiltására.

Hogy hihetőbbé tegyék a hívást, a csalók attól sem riadtak vissza, hogy úgy tegyenek, mintha egy kollégájukhoz, vagy épp kolléganőjükhöz kapcsolnák a hívott felet, akit persze megkértek, hogy kövesse az elhangzó utasításokat.

Ne dőljön be a csalóknak! Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

– Ha úgy tűnik, hogy a bankjától telefonhívást kap, mindenképp ellenőrizze le a telefonszámot!

– Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy megkezdett utalásai vannak, amelyeket jóvá kellene hagyni!

– Ne hagyjon jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem Ön indított!

– Ne adja ki telefonon keresztül a bankkártyája adatait! (bankkártya száma, lejárati idő, CVC kód). A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!

– Ha SMS formájában kap megerősítő kódot, azt ne adja ki a vonalban lévő ismeretlennek!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek! Ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón számon, vagy személyesen a rendőrségen!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?