Lehetett volna hitel nélkül is

A képviselő-testületi ülés költségvetési vitáján Tamás Zoltán Fidesz-frakcióvezető hozzászólása váltotta ki a legnagyobb vitát, amely a közösségi oldalakon újabb hullámokat vetve tovább folytatódott. A téma kapcsán faggattuk az elnököt.

A frakción belül egyetértettek a Fidesz által benyújtott költségvetés-tervezettel?

Igen, mindannyiunk szerint hitel nélküli költségvetést kellett volna megalkotni. Közösen megbeszéltük, megindokoltuk, tényekkel alátámasztottuk a benyújtott elképzeléseinket, amellyel mindahányan egyetértettünk. Már csak azért is jól átgondolt tervet készítettünk, mert úgy gondoljuk, hitel híján majd mégiscsak ezt kell megvalósítani.

A Fidesz hitel nélküli költségvetést szeretett volna átvinni. Akkor is ez lett volna az álláspont, ha a régi városvezetés marad?

Akkor, amikor mi a hitelre építettük a jövőt még egészen más volt a helyzet. Nem biztos, hogy az Electrolux bejelentése után beterveztük volna a hitelt, hanem megpróbáltuk volna a beruházások átütemezését, ha nincs rá pénz. Ebben a helyzetben akárki vezetné a várost nem kapna a kormánytól végtelen kölcsönt. Akkor volt pénz az önerőhöz, a visszafizetéshez, logikus volt jó konstrukciójú hitelből megvalósítani a beruházásokat. Most nincs. A megváltozott helyzetben biztos, hogy mi is más gazdálkodási stratégiát dolgoztunk volna ki.

Véleménye szerint megkapja a város a kért hitelösszeget?

Őszintén, nem bízom benne. Továbbra is az a véleményem, hogy hitel nélkül kellett volna megalkotni a 2020-as költségvetést. Erre megvolt minden reális lehetőség. Az informális ülés alkalmával kifejtettem, illetve írásban be is nyújtottam az elképzeléseinket. Alaposan körbejártuk a témát, beszéltünk szakemberekkel, egyeztettünk a vállalkozókkal, az országgyűlési képviselővel. Meg lehetett volna csinálni kockázatmentesen, hitel nélkül. Mi azért tettünk javaslatot, hogy jobb legyen a városban élő, működő szervezeteknek. Most folyamatosan az történik, hogy a városvezetés visszamutogat a múltra, kudarcait megpróbálja ránk hárítani.

A Klapka iskola fejlesztése is csúszik, ha nem sikerül a hitelhez hozzájutni. Ez igazgatóként is érinti.

Semmiképp nem jó ötlet halasztani a beruházást, mert a decemberi hitel egy részét erre kaptuk. Az elkezdett beruházást a szerződés szerint idén be kell fejezni. A Malom projekt viszont várhatóan nem készül el az idén. A kivitelezést végző cég kért négy hónapos haladékot, ami azt jelenti, hogy a jövő évben kell kifizetni a beruházást. Ez csupán pályázattechnikai módosítást és szándékot igényel.

A „felcímkézett” 260 millió forint biztosan felszabadul?

Meg lehet valósítani az összeg felszabadítását, amiben Pócs János is megerősített személyes beszélgetésünk alkalmával. Az országgyűlési képviselő megígérte, hogy segíteni fog, de amíg erre nem kap írásos felhatalmazást, addig nem tud tovább lépni az ügy érdekében. Nagyon fontos lenne intézkedni, hiszen ez a 260 millió segítséget nyújthatna a városban tevékenykedő civil szervezeteknek működésük zavartalan folytatásához.

A frakció hasznosnak ítélte az informális üléseket?

Volt létjogosultsága, mert az egyeztetések nyomán közeledtek az álláspontjaink. Elértük, hogy az adóbevétel tervezetét megemelték százmillióval, a 260 millió forintot beépítették – bár mi nem ide tettük volna – , csökkentették a hitelösszeget. Összegezve, hasznos volt, de véleményem szerint felesleges a nyilvánosságot bevonni. Nem azért mert félünk, de egyezkedni, tárgyalni, meggyőzni egymást nem biztos, hogy szerencsés a közvélemény előtt, amely sokszor nem látja át a helyzetet és félreérti a dolgokat. Nem szükséges minden mozdulatunkról posztolni, mi nem celebek vagyunk, hanem a város képviselői.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?