Megoldandó kutyás ügyek

Az utóbbi időben a város több helyszínén is előfordultak csellengő ebek, sokszor inzultálva a közlekedőket, a lakosokat. A probléma megoldásáról Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző asszonyt és Szűcsné Mihályi Ágnes irodavezetőt kérdeztük.

A Polgármesteri Hivatal munkatársaihoz múlt héten érkezett a probléma jelzése, miszerint a Hűtőgépgyári lakótelepen több kutya inzultálja az ott lakókat és arra közlekedőket. Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző asszony lapunk megkeresésére elmondta, hogy ő maga személyesen is kiment a helyszínre, ahol a városi gyepmester kutyacsapdát állított fel. A múlt csütörtökön még üres ketrecben elhelyezett csali péntekre fogott egy nagytestű kutyát, melynek azonosítása még folyamatban van. A hivatalhoz bejelentett másik problémás terület a Neszűrben van. Nagyon sok panasz érkezik onnan is, ahol a kutyák falkákba verődve járják a dűlőket, az udvarokat. Az állatok ellátatlanok: félnek tőlük az ott lakó emberek.

Jegyző asszony kiemelte, hogy a probléma megoldását a hivatali szervek és a lakosság összefogásában, valamint a megfelelő információáramlásban látja. Éppen ezért január utolsó napjára kerekasztalos beszélgetést, egyeztetést hívott össze a kóborló ebek ügyében, ahol rajta kívül jelen lesz a polgármester, az alpolgármesterek, az államigazgatási iroda vezetője, a közterület-felügyelet és a mezőőri szolgálat képviselői, a J.V.V. Nonprofit Zrt. képviselői, a gyepmester, a 10. választókörzet képviselője, valamint a közbiztonsági tanácsnok is. A jegyző asszony hangsúlyozta, hogy a legjobb szándékuk mellett sem megy a problémák egyik pillanatról a másikra való megoldása, mert nem a tenni akarás vágya hiányzik, hanem a jogszabályi és infrastrukturális feltételek. Ebben jelent majd nagy erőlépést a pénteki tanácskozás.

De addig is mi a teendő, ha kóbor ebet látunk? Szűcsné Mihályi Ágnes, az Államigazgatási Iroda vezetője elmondta, amennyiben valaki problémát észlel, minden esetben jelezni kell vagy a Polgármesteri Hivatal, vagy a Járási Hivatal, vagy a megyei Kormányhivatal felé, ahonnan a releváns szerv felé továbbítják a megoldás reményében. Amennyiben a jászberényi Polgármesteri Hivatalhoz érkezik a bejelentés és hatáskörükbe tartozik, haladéktalanul eljárnak az ügyben, vagy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság intézkedését kezdeményezik.

Fontos még tudni, hogy a jegyző állatvédelmi feladatai tekintetében igencsak szűkültek a hatáskörök 2020. január 1-től. Egyes hatáskörök átkerültek megyei kormányhivatali szintre, a szabálysértés maradt a Járási Hivatal feladatkörében, valamint a hatósági állatorvos bizonyos hatáskörei is.

A kóbor kutyákat a gyepmester fogja be, aki elsőként beazonosítja az állatot. Az ő feladata a kóbor állatok és ebek befogása, amit kíméletesen kell végrehajtania. Ha az állat nem rendelkezik chippel, illetve nem azonosítható be az állattartó személye, akkor ő jár el az állat további sorsát illetően. Amennyiben rendelkezik chippel – tehát tulajdonossal –, akkor a megfelelő hatóság jár el. Ez utóbbi esetben a kutya gazdáját a jogszabályoknak megfelelően felelősségre kell vonni! A szankció lehet bírság, jogszabály szerint meghatározott pénzbírság kiszabása, amely elérheti akár a több százezer forintot is, de lehet a kerítés rendbetételére is kötelezni az ingatlantulajdonost. Amennyiben a megbírságolt kutyatulajdonos nem teljesíti kötelezettségét, a végrehajtás a NAV-hoz kerül, aki behajtja az elmaradt tartozást.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?