Megismétlik a polgármester-választást

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) Szabó Tamás polgármester-jelölt felszólamlására választási csalás miatt megsemmisítette a jászberényi polgármesterválasztás eredményét. Ezt a döntést Budai Lóránt polgármester-jelölt bíróságon megtámadta, ám a Szegedi Ítélőtábla döntése nyomán hatályos a TVB döntése, ami alapján 2019. november 10-én, vasárnap megismételt polgármester-választás lesz Jászberényben. Dr. Gottdiener Lajos jegyzőtől az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkról érdeklődtünk.

Ezen a megismételt választáson kik indulhatnak?

Október 13-án négy polgármester-jelölt indulhatott, és most november 10-én ugyancsak ők mérettethetik meg magukat. Tartalmát tekintve ugyanolyan szavazólappal találkozhatnak az állampolgárok, amelyen az eredetileg kisorsolt sorrendben következnek a polgármester-jelöltek. Természetesen a dátum a mostani lesz.

Tehát mind a négyen indulhatnak?

Jogilag mind a négyen indulhatnak, de természetesen arra is joguk van, hogy adott esetben visszalépjenek.

Kik szavazhatnak?
Azok az állampolgárok szavazhatnak, akik 2019 október 13-án a választói névjegyzékben szerepeltek.

Nem nőhet meg hirtelen a város lakossága?

Erről szó sem lehet. Szoros kivétel, hogy aki az elmúlt nagyjából egy hónap alatt töltötte be a 18. életévét, vagyis nagykorú jászberényi lakos lett, de ez a 21 és félezer szavazásra jogosult lakoshoz képest elenyésző szám lehet. Ugyanígy kimutathatatlan kis szám, ha egyáltalán van ilyen, aki bírósági döntés által elveszített szavazati jogát éppen ezekben a napokban kapta vissza. Magyarul ugyanannyian szavazhatnak, mint legutóbb.

Nem is csökkenhet jelentősen Jászberény szavazóinak száma?

Az előző válaszból értelmezhető, hogy az elmúlt hónapban történt haláleset, illetve jogerős, a közügyektől való eltiltással járó bírósági ítélet nyomán lehet csökkenés.

Technikai szempontból mit jó tudni a polgármester választásról?

A szavazás reggel 6 órától este 19 óráig tart. Mindenki abban a szavazókörben voksolhat, ahol azt legutóbb tette. Külön értesítőt a Helyi Választási Iroda nem küld a választópolgárok részére. Értesítést tehát senki nem kap, a törvény szerint a helyben szokásos módon és fórumokon kell tájékoztatni a lakosságot a szavazásról. Ez az interjú is ezt a célt szolgálja. (És a mellette lévő hivatalos felhívás is – a szerk.).

Szavazhatnak-e a városban dolgozó vendégmunkások, ukránok, szerbek?

Egyértelműen nem! Önkormányzati és polgármester választáson állandó magyarországi – esetünkben jászberényi – lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak, illetve azok, akik más magyarországi állandó lakcíműkről jászberényi tartózkodási címükre átjelentkeztek október 13-a előtt. Átjelentkezésre a megismételt választásra nincs lehetőség! Szavazhatnak az európai uniós országokból nálunk élő, Jászberénybe bejelentett polgárok is. Az említett vendégmunkások nem uniós országok állampolgárai és nincs állandó bejelentett címük Magyarországon, tehát a jogszabály két fontos feltétele is kizárja a voksolásukat.

A választások tisztaságát nagyban segítik a jelölő szervezetek delegáltjai. Róluk mit lehet tudni?

Az október 13-ai választáson mind a 21 szavazókörben volt a Fidesz-KDNP és a Közösen Jászberényért Egyesület által delegált tag is. Jelölő szervezetenkét két delegáltat engedélyez a törvény szavazókörönként. Ezeket a delegáltakat a jelölő szervezetek újraküldhetik és cserélhetik is. Számítunk a jelenlétükre, munkájukra.

Vélemény, hozzászólás?