A lelkünket építi a zene

Az adventi készülődés jegyében meghirdetett programok a szívek ünnepi díszbe öltöztetését hivatottak beteljesíteni. Az örvendezés vasárnapján, december 15-én is számtalan karácsonyra hangoló rendezvényből válogathattunk, köztük Kály-Kullai Rita orgonaművész emelkedett hangversenyét élvezhettük a Barátok Templomában.

A városszerte rendezett sok-sok program ellenére is szép számban gyűltek össze zenekedvelő hívők a ferences imaházba, hogy a hangszerek királynőjének magasztos hívószavát követve közelebb vigyék szívüket Szűz Máriához. Talán volt is abban némi akaratlan szimbolika, hogy a Megváltó édesanyját megszemélyesítő, rózsaszín mécs meggyújtása napján a kántor szerepét ezúttal egy hölgy, Kály-Kullai Rita töltötte be.

A zeneművész koncertje kezdetén elárulta, először jár Jászberényben, de a hangversenyre való gyakorlás során már közelebbről megismerkedett a folyamatosan megújuló hangszerrel. „Azt mondják, odalentről még gyönyörűbb a hangzása, és játszani is jó rajta, különösen szép hangszínei vannak.” – méltatta az előadó az orgonát, melyet az elmúlt években a Jászberény Városi Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása révén több alkalommal is renováltak és melynek jelenleg is javában folyik a bővítése.

A karácsonyváró hangversenyen megjelenteket dr. Novák István főigazgató-plébános köszöntötte. „Már többen értesültek róla, hogy orgonánk további munkálatokon ment keresztül. A városnak és az egyházmegyének is egy igen nagy büszkesége ez az orgona. Azért is tudott az egyházközség ékességeként megmaradni, mert hosszú időn keresztül törődtünk vele. Sok-sok évvel ezelőtt kezdődött a nagymértékű felújítása, és ezúton is köszönjük Sisa Menyhért kántor úrnak, aki nagyon sokat küzdött azért, hogy különböző támogatásból ez a hangszer abban az állapotban tündököljön, amit megérdemel a templomunk és megérdemel a város.

Kántor úr súlyos betegsége okán Major Ádám vette át nem csupán a kántorkarnagyi szerepet, hanem egyben gondos őrzője lett ennek az orgonának, így az utolsó nagy felújítást már az ő felügyeletével végezte Németh Imre és csapata. Ebben az esztendőben egy közel kétmillió forintos támogatásból – amelyet a korábbi önkormányzati képviselő-testület szavazott meg a számunkra –, megvalósítottuk a motor cseréjét, tizenhat új regiszter beépülését, a hangszer tisztítását, hangolását. Ez a ma este szóljon arról, hogy mindaz, amit együtt teszünk a közösségért – akár anyagi áldozatot is hozva, akár azzal, hogy ma itt vagyunk –, az a közösség lelkét építi és a megszólaltatott orgonában mindannyiunk szívéből benne lesz egy kis darab. Értünk készült el, értünk végezték el a munkát és most értünk fog szólni.” – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Novák István, majd átadta a szót az orgonánál már helyet foglaló művésznő méltatójának.

Kály-Kullai Rita gyermekkora óta orgonál, zeneiskolai tanulmányait követően 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett orgonaművészi és tanári diplomát kitüntetéssel. Külföldi tanulmányait követően karvezetőként is tevékenykedett, emellett aktív koncertező művész. A billentyűk mögé ült Ausztriában, Csehországban, Németországban, Franciaországban és Angliában is. Jelenleg a Szent Ferenc sebei templom kántora, illetve a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont orgonatanára, korrepetitora.

Műsora az adventi várakozás visszafogottságával vette kezdetét, a folyamatos lelki kibontakozás során Bach, Demessieux, Bédard, valamint Gergely Ferenc és Pikéthy Tibor művein keresztül jutottunk el képzeletben a karácsony reggelén szívünkben fellobbanó, kitörő örömhöz. A vacogó lelkeket felmelegítő esemény résztvevőinek lehetősége nyílt adománnyal támogatni a Jászberényi Ferences Templom oltárának felújítási munkálatait is.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?