Pezsgő újév-köszöntő koncert

Újesztendőt köszöntő koncertet adott a Budapest Ragtime Band január 11-én szombaton este, a Lehel Film- Színház nagytermét teljesen megtöltő közönség előtt. A zenekar magas színvonalú hangszertudása, önfeledt előadásmódja és színpadi show-val fűszerezett koncertprogramja remek újév-köszöntő társasági esemény volt, a szünetben pezsgős koccintással.

Nyissuk az újesztendőt egy nagyon vidám, szórakoztató koncerttel! – gondolta a Jászkerület programszervezőinek csapata. Az alkalomhoz a magyar tradicionális jazz-élet talán legpatinásabb együttesét, érdekes színfoltját, a Budapest Ragtime Bandet választotta, mivel a ragtime muzsika az öröm és szabadság zenéje.

A ragtime, ami elsősorban az afro-amerikaiak zenéje volt az 1880-as évek Amerikájának korabeli kocsmáiban, mulatóiban alakult ki. Szórakozóhelyeken született meg, de aztán bekerült a koncerttermekbe is. Nagyon fontos, hogy a jazz gyökerét képezte, ám mint önálló műfaj megmaradt a mai napig. Eleinte főleg zongorára íródott és fogadtatása egyöntetűen pozitív volt.

Pozitív, ahogyan a Lehel Film-Színház nagytermét megtöltő közönségnek is az idén negyvenéves Budapest Ragtime Band produkciója, mely a ragtime repertoár határait feszegette. A vidám hangulatú műsor több stílusból építkezett, a ragtime-ok mellett swing-melódiák, dixieland-slágerek, jazzszámok színesítették a kétrészes produkciót. Elmaradhatatlan része volt a show-nak a humor és a móka a „fejbelőtt zenésztől” a „cipőpucolókig”.
A derűs jókedvet a koncert szünetében tartott újév-köszöntő pezsgős koccintás is fokozta, hiszen a mozi galérián a szervezők jóvoltából mindenki örömmel emelte poharát az előttünk álló esztendőre.

A Budapest Ragtime Band kosztümös idétlenkedései, poénos gegjei mosolyt csaltak az arcokra. A virtuóz hangszerszólók, a különleges hangszerelési megoldások és az egyedi zenei hangzás nem volt olyan, akit hidegen hagyott volna. Jól képzett zenészek játszottak és érződött, egyéni íze van az együttesnek, melyre, a vastapsokból ítélve, maximálisan vevő volt a közönség.

Az örökbecsű ragtime népszerűsége töretlen volt ezen az estén, a Budapest Ragtime Band koncertje a jelenlévők visszajelzései alapján, jó döntésnek bizonyult!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?