Három perc hírnév

Az idén harmadik alkalommal hirdetett slam poetry versenyt a Jászkerület. Az elsősorban a fiatalok körében népszerű szövegelő versenyre október 9-én, szerda este került sor a mozi galériáján.

A trendi irodalmi műsort a hagyományokhoz híven a főszervező, Góg Zoltán nyitotta meg, köszöntve az open micre, a slamre érkező versenyzőket és a két vendég slammert, Pion Istvánt és Fazekas Viktort.

A megmérettetés előtt a két ismert és népszerű kortárs poéta melegítette be a közönséget, hogy a rafinált szövegekre és versek befogadására megfelelően kihegyeződjenek a fülek, készen álljanak az agytekervények, a like-ok, azaz a csettingetés kinyilvánításához pedig kilazuljanak az ujjak. A nemtetszést jelző dobogásra nem kellett hangolni, hiszen várhatóan remek produkcióknak néztünk elébe ismét az öt versenyző és az open mic-es fellépő jóvoltából.

Mindenek előtt Pion István kérte a közönséget az égiek könyörületéért többek között a költőkért, akikből semmirekellő raperek lettek, Barbiért, aki lecserélte Kent Jason Momoára, háborúért mert nekünk nem jutott, az Alma együttesért, hogy mindennap legyen születésnapjuk és Justin Biberért. …Ja, érte nem.

Fazekas Viktor a slamben még kevésbé járatos hallgatósággal megosztotta azt a fontos információt, mely szerint az előadás engedélyezett három perce azért egészül ki 15 másodperccel, hogy a szövegelő ennyi időben be tudjon mutatkozni. Ezen az estén Viktor megfordította a szabályt és három percben darálta le bemutatkozó szövegét. A későbbiekben szintén három percben megosztotta élményeit a slamről kihívásként a slam szó használata nélkül.

István a slam törvényei szerinti hexameterek számolására buzdított, majd következő expozéjában hasonlatok nélküli hasonlatokkal szórakoztatta a közönséget.
Elsőként versenyen kívül az open mic produkciót hallgathattuk, ám a „gonosz” zsűri őt is pontokkal értékelte. Az utána következő öt szövegelő között voltak már ismert arcok és új próbálkozók is.

Témáikban a korosztályukat érintő problémákat, kérdéseket fogalmazták meg hol nevetésre fakasztva, hol gondolkodásra ösztönözve a hallgatóságot, akinek azért nem kevés agymunkába került feldolgozni a pörgős ritmusokat. A zsűri mindenesetre feszülten figyelt és értékelt. Lassan a végeredmény is megszületett, ez alkalommal Szabó Gyöngyvér dumája bizonyult a legjobbnak az ítészek szerint.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?