Ébredező kulturális élet online

Mint ismert, Magyarország Kormánya országos veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus kapcsán kialakult helyzet miatt. Ennek megfelelően a Jászkerület Nonprofit Kft. által szervezett kulturális rendezvények többsége határozatlan ideig, a rendelet feloldásáig elmarad. Jelen állás szerint 2020. augusztus 15-ig biztosan nem lehet rendezvényeket tartani.

A virtuális térben azonban továbbra is aktív, élő és értékes tartalmakat kívánunk nyújtani a város, a térség lakói, illetve a világháló jellegéből adódóan, helytől függetlenül bárki számára, aki érdeklődik a város és annak kulturális élete, szereplői iránt.

Mindennek alapja a Jászkerület Nonprofit Kft. által működtetett, 10 ezer követőt meghaladó létszámmal bíró Jászberényi Kulturális Programok Facebook oldal, valamint a cég által rendszeresen küldött elektronikus hírlevél. A Jászkerület Youtube csatornája, valamint a www.jaszberenyiprogramok.hu honlap szintén rendelkezésre áll a tartalmak közzétételhez.

Saját szervezésű egyedi események és hosszabb távú projektek keretében tervezünk szerkesztett és élő videók, valamint képriportok formájában kézműves, népművészeti ismeretterjesztő programokat. Látható lesz a „Jász Portéka” – Hagyomány és újszerűség a tárgyalkotó népművészetben című virtuális kiállítás, de jelentkezünk újabb szokásokat, ünnepnapokat bemutató néprajzi anyaggal, valamint mesterségeket bemutató rendhagyó, ismeretterjesztő kisfilmekkel is. Természetesen nem maradnak mese nélkül sem az emberek, hiszen a Birinyi Mesekör mesemondói minden csütörtökön újabb történettel szórakoztatják az érdeklődőket.

A fiatalok körében több éve sikerrel szervezett „SLAMBERÉNY” slam poetry mozgalom keretében ezúttal online versenyt hirdettünk, mely lehetőséget teremt a célcsoport számára otthoni kreatív, alkotó (író, előadó) tevékenység kipróbálására, megmutatkozásra és gondolatainak kifejezésére is. A verseny lebonyolítása április 29-től május 10-ig tart a Facebook oldalon keresztül.

Tovább folytatatódnak online a Jászberény Városi Önkormányzat Szer nélkül a teljes életért!” című EFOP-1.8.7-16-2017-00007 azonosító számú projektjéhez kapcsolódó programjaink is. Nevezetesen a Folk tréning, a KÖR című program előadásai és a Bagoly –Tanoda tréningjei Gulyás Zsuzsanna kineziológussal, megtekinthető lesz még Zsiga Attila  – életvezetési tréner, lelkigondozó és Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász előadása is.

Kiemelt szerepet szánunk a helyi értékek, helyi vagy a városhoz kötődő hivatásos művészek, művésztanárok, amatőr előadók bevonásának is. Terveink között szerepel online klasszikus zenei előadások, könnyű- és népzenei koncertek, gyermekeknek szóló előadások, irodalmi művek bemutatása. Így például Turi Melinda énekművész, Sas Dániel zongoraművész, Kovácsné Lajos Krisztina és Polgár Nikolett népdalénekesek, A Kelepelő Bábcsoport, Balogh József zongorista, Molnár László népzenész rövid online koncertközvetítéseit tervezzük. Néhány ezek közül (előzetes meghirdetés, azaz rendezvényjelleg nélkül!) köztéren vagy középületek erkélyén kerül felvételre.

A rendszerint júniusban megrendezésre kerülő Népi Ételek Főzőversenyét sem szeretnénk kihagyni, így azt „kiváltva” tervezzünk online főzőversenyt. De a palettánkon szerepel az Online Hajta túra megvalósítása is. Egy heti rendszerességgel jelentkező sorozat indítását tervezzük a Facebook oldalon, amelyben virtuálisan bejárjuk a több mint 3 évtizedes múltra visszatekintő Hajta Teljesítménytúrák útvonalát. Június hónapban tervezzük 5-10 fős csoportok (családok) kirándulásának vezetését is a Jászberény környéki természetvédelmi területeken.

Fontosnak tartjuk továbbá – a fenti elemeket is beépítve a programkínálatba – hogy a várost, a nemzetet érintő jeles napokról, ünnepekről megemlékezzünk, ahhoz kapcsolódó tartalmat, értéket közvetítsünk. Így jelenítettük meg a nemrégiben lezajlott Redemptio emléknapját (május 6.), de előttünk áll még a Nemzeti Összetartozás Napja, Trianon 100. évfordulója (június 4.), illetve az államalapítás ünnepe (augusztus 20.) méltó „megtartására”. A kiváló magyar művészek, történelmi személyiségek évfordulóit továbbra is számon tartjuk, és kapcsolódó tartalmakkal közvetítjük közösségi oldalunkon.

S, ha valóban beindul az élet augusztus második felétől a színházi programjainkat  már élőben is élvezhetik, hiszen a Szabadtéri Színpadon vendégünk lesz a Zenthe Ferenc Színház legújabb népi színműve élő zenével, a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” című előadás.

Szeptember elején szeretnénk Gergely Róbert Szécsi Pál emlékkoncertjét megrendezni, a Stúdió 11 Combo zenekar kíséretével, illetve szeptember-október hónapban még könnyűzenei és rock koncertekben is gondolkodunk szintén a Szabadtéri Színpadon.

A Lehel Film-Színház befogadószínházi előadásait szeptember-október hónapban tervezzük folytatni, a két elmaradt bérletes előadás pótlása az elsődleges cél (A padlás, valamint Az utolsó tűzijáték című darabok) novembertől pedig szeretnénk elindítani az új bérletes színházi sorozatunkat újabb hat előadással.

Különleges helyzetben egy különleges film…

Balogh József zongoraművész közreműködésével készítettünk egy kisfilmet, melyben filmzenék csendülnek fel a Lehel Film-Színházban zajló munkálatok bemutatásával, mely megtekinthető a Mozi és a Jászberényi Programok Facebook oldalán.

A leállási időt kihasználva több kulturális helyszínünk is megújul különböző pályázati forrásokból. Festésen és világításkorszerűsítésen esett át a Főnix Műhelyház, már elindult a lift kiépítése a Déryné Rendezvényházban, a szabadtéri színpad is új térburkolatot kap, valamint a kerítés és az ülések cseréje is megvalósul. Hamarosan a mozi is új hangtechnikai eszközökkel gazdagodik és a vizesblokk is felújításra kerül. A Nagyvisnyón lévő gyermektáborunk felújítási munkálatai is ebben a hónapban kezdődnek el annak érdekében, hogy jövőre megfelelő körülmények között, barátságos környezetben fogadhassuk a táborozni szándékozókat.

Jó hír, hogy újra lehet kölcsönözni a Városi könyvtárban, igazodva a korlátozásokhoz, az alábbiak szerint:

Könyvtárunk a 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet alapján jelenleg nem látogatható.
A május 4-től életbe lépett enyhítések figyelembevételével átmeneti, szűkített szolgáltatást szeretnénk nyújtani, a járványügyi előírások betartásával.

Kizárólag könyvkölcsönzést tudunk biztosítani, az alábbi rendben és feltételek szerint:

Helyszín: a Jászberényi Városi Könyvtár Dózsa György út felőli udvara

Időpont: A hamarosan elérhető szolgáltatásokkal keddenként 9-12 óra között a 65 évnél idősebbeket,

csütörtökönként 12-15 óra között a 65 évnél fiatalabbakat várjuk.

A Könyvtár épületébe belépni továbbra is csak az ott dolgozóknak lehet. Szabadtéri program miatt rossz időjárás esetén a kölcsönzés elmarad.

Más napokon továbbra is zárva tartunk!

A kölcsönzés módja: fejenként 2 kötet könyv kölcsönözhető, az általunk biztosított szépirodalmi választékból. Egyéb kéréseket nem áll módunkban teljesíteni.

A kiszolgálás 1 számítógépen zajlik, érkezési sorrendben történik. Az esetleges sorban álláskor fokozottan ügyeljenek a 1,5 m-es távolság betartására, és csak a szükséges időt töltsék a helyszínen. A visszahozott könyvek 5 napra karanténba kerülnek, ezért azokat másik olvasó nem viheti el. A korábban kikölcsönzött és újonnan kivitt dokumentumok határideje automatikusan meghosszabbodik, az újranyitást követő legalább 1 hónapig. Nem szükséges hosszabbítást kérni, és természetesen késedelmi díjat sem számítunk fel.

Előzetes kérés (e-mail, facebook, telefon) alapján is összekészítünk könyveket, átvenni szintén a fenti napokon és módon lehet.

Kérjük, lehetőség szerint maszk/sál és kesztyű viselésével keressenek fel bennünket!

A változtatás jogát fenntartjuk!

Kérem, kövessenek minket továbbra is online felületeinken a Jászberényi Kulturális Programok Facebook oldalon, a Jászkerület Youtube csatornáján, valamint a www.jaszberenyiprogramok.hu honlapon.

Reméljük, hogy programjainkkal elviselhetőbbé és tartalmasabbá tesszük az otthon tartózkodás nehéz pillanatait.

 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!     VIGYÁZZANAK MAGUKRA!

 

A Jászkerület munkatársai

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?