Termoszból halászlevet

Július 18-án, csütörtökön este rekeszizmokat nem kímélő dumaszínházas estet tartott a verhetetlen trió, Badár Sándor, Mogács Dániel és Felméri Péter a Szabadtéri Színpadon.

Badár Sándor, az este első fellépője jászberényi születésű, Karinthy-gyűrűs színész és humorista. Utánozhatatlan karaktere a kortárs magyar filmnek, sokszor tűnik fel Szőke András kollégája és jóbarátja mellett. A Szabadtérin jászberényi és szentesi gyerekkori élményeiről mesélt. Így többek között a mozis őrültködésekről, kólás üvegbe vizelésről, az első szentesi gyrosozó gyorsbüfének olvasásáról, és hogy milyen jól lehetett a jász síkságon szánkózni. „A szentesi ember biciklivel a lába között születik!” – hangzott el többször a sportembernek semmiképpen sem nevezhető Badártól. Megismertük a kenyérgyárba biciklizés esetét, amelynek során sikerült a kenyérre szánt húsz forintot elveszíteni és még le is sérülni. A felső tagozatba járó Sanyikát már komolyabb dolgok kezdték foglalkoztatni: például hogy lehet az osztálykirándulás élményei közül csak a buszozásra emlékezni, vagy az ingyen szendvicsekre, vagy éppen a halászlevet termoszból ivó mozzanatra. A 62 cm-re diszkoszt vető Badár aztán semelyik sportágban sem jeleskedett, végül a mongol-japán egyetemi szakra nyert felvétellel értek véget a legendás gyermekévek.

A kopaszságot az intelligencia jegyének számító Mogács Dániel vette át a stafétát a világot jelentő deszkákon. A Dumaszínház társulati tagja köztudottan állatbarát, így produkciója vázát is állatos poénokból szőtte. Megtudtuk például, hogy a nyest mindig emészt meggymagot, ugyanis a nagymamája egész évben félreteszi neki a kamrában. A bálna rendszeresen több száz kilométert úszik, annyira üldözik a buborékok. A cápát meg ki kellene végre valakinek hívni a partra keménykedni, ugyanis azért ilyen laza, mert az óceánban nincs tükör. A kulturáltan lopakodó galambnak fázik a hónalja, a veréb meg csak egyszerűen sutyerák módon két lábon ugrál. A híradóban időnként feltűnő víziló kísértetiesen hasonlít egy szégyenlős, túlsúlyos asszonyra a parton. Mogácsnak a hölgyek megszerzési kényszeréről mindig eszébe jut, hogy nem hiába származtatják az embert egyes elméletek a majmoktól: a gorillák például órákon keresztül méregetik egymást a dzsungelben. A kiskés Erdélyben pedig csak arra alkalmas, hogyha gyün a medve, elvághatod vele a saját torkodat. Végül a kazun muzsikáló művész beledúdolta fúvós hangszerébe A nagy ho-ho-horgász főcímdalát és a Himnuszt is, „hallás, ritmusérzék és alázat teljes hiányában” – zárta a poénok sorát Mogács Dániel.

Az este kései zárása Felméri Péter feladata volt. Az erdélyi származású humorista szívesen anekdotázott apává válásáról és a gyermeknevelésről. A magát péknek gondoló –hajnalban kelő – kisfia kedvéért például szívesen integet a kukásoknak is. Két éves korára 50 szót tanított meg fiának, amire aztán senki nem volt kíváncsi, mindenesetre a nyilván szó azóta is jól megy. A nyugatra házasodó Felméri – felesége miskolci – kiábrándult konklúziója az összeköltözésről az, hogy egy idő után mindenki unalmas és büdös. Természetesen nem maradhattak el az erdélyi viccek sem a szekciójából. A konzervvel rogyásig megrakott túrazsákok cipelése közben csak egy kérdés foglalkoztatta: melyik kretén pók gondolja azt ökörnyál-gyártás közben, hogy ezt a két fát de összekötném? Végül sulis poénokkal zárta blokkját, kifejezve azt, hogy nem sok minden maradt meg a közoktatás tananyagából. Például állítmányokat azóta sem húzott alá két vonallal, az angolul nem tudóknak pedig azt tanácsolta az este végén, mondják azt nyugodtan, hogy németesek voltak.

Taczman Mária

külsős újságíró at Jászkürt Újság, BerényCafé
A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.
Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?