Bejárás a város peremén

A hármas számú körzet egy részének bejárására és azt követően lakossági fórumra várta az itt élőket Sipos Zoltán, a terület önkormányzati képviselője november 21-én, szerdán délután.

A bejárás kezdetének időpontja nem szerencsésen lett megadva, ezért elöljáróban elnézést kért minden érintettől Sipos Zoltán. Bár a hamar leszálló sötétségben a képviselőkből, hivatalok és hatóságok illetékeseiből álló delegáció így megtapasztalhatta a környék közvilágításának milyenségét, hiszen érkezett lakossági jelzés arról, hogy néhány helyen kevésnek találják a fényerőt.

Nem véletlenül esett a választás a bejárás kiinduló helyszínének megjelölt Dinamit tér – Szárazmalom utca kereszteződésre. Egy tervet, egy játszóteret szeretnének itt a közelben, a volt Huszár laktanya kerítése melletti zöld területen megvalósítani, ami már régi ígérete a körzetnek. Meg kell említeni, hogy a játszótérről való előzetes kommunikáció közben kiderült, a környék lakosságának akad más elképzelése is annak lehetséges helyéről. A fent említett helyszín mellett szólhat a közelben lévő – több fiatal család lakóhelyeként is működő –, munkásszállás. Ha eldől a játszótér létesítésének kérdése, Sipos Zoltán képviselői keretét megpróbálja erre fordítani.

A Mátyás utca vége, és az ide kapcsolódó Kisberényi tér egy része a környék legnagyobb problémájának helyszíne évek óta. Jelentős csapadékot, vagy a hóolvadást követően a területet elönti a csatornából a túlterhelés miatt kifolyó szennyvíz. A helyszínen tájékozódott és hallgatta meg a leginkább érintett lakosok panaszait Szabó Tamás polgármester is. Elhangzott, hogy az ott található ligetes, füves pást nagy része szennyvízszikkasztó, mert oda vezették el a haváriák alkalmával hömpölygő szennyvizet, így gyermekeiket nem engedik oda játszani. A továbbiakban igény merült fel zajvédőfal létesítésére, ami a közelben lévő gyáregységek monoton moraját csökkenthetné. Megemlítették, hogy időközönként talán kén szagát érzik a levegőben. Ennek meghatározása csak beméréssel történhet, amit az ANTSZ tud elvégezni – érkezett a válasz.

A bejárás útvonalán szemrevételezték a Csiga utcában, az ott lakók közreműködésével és munkájával beton lapokból készülő csapadékvíz-elvezető csatornát, majd a Som utca és az ottani garázssor megvilágítására felhelyezett lámpatesteket.

A körzetbejárást követően a Szent István körúti iskola helyiségében lakossági fórum kezdődött, melyen az érintett lakosok csak igen csekély számban voltak jelen.

A legnagyobb problémát jelentő szennyvízkiöntés megoldásához tartozott a legnagyobb ígéret, amit a polgármester vázolt a hallgatóságnak. Szakértővel kidolgoztattak egy alternatív megoldást, és kérték a szolgáltatást végző TRV Zrt. illetékeseit, hogy véleményezzék azt, és tegyék meg javaslatukat az ügy megoldása érdekében. A szolgáltató jelezte, beavatkozásokat fognak végezni. Az 500-as nyomóvezeték üzembe helyezésével, és a végponti átemelőben történő villamos teljesítménynöveléssel – ami a szivattyúk hatékonyságát növeli majd –, csökkenhet a kiöntéses jelenség. A TRV Zrt. egyéb műszaki megoldásokra is javaslatot tett, ezek teljesíthetőségét több szempontból is meg fogják vizsgálni.

A polgármester kérte a városüzemeltetés illetékeseit, hogy a probléma megnyugtató megoldásáig az esetleges szennyvízkiömléseket követően mielőbb takarítsák el annak maradékait a közterületről. Valamint javasolta, hogy jelezzék a TRV Zrt. felé a csatornaszakasz gyakoribb átmosatását, fizikai lerakódásoktól való mentesítését, ami ugyan kiegészítő kezelés, de javíthat a helyzeten.

Egy felszólaló kifogásolta, hogy fakivágás, vagy ágazás alkalmával a gallyak nem kerülnek elszállításra, pedig a munka akkor van csak befejezve, ha ezek is eltűnnek az adott területről. Szóba került, hogy a fűtési szezonban mindenfélével tüzelnek a kazánokban, aminek égésterméke környezetszennyező. Az erre való odafigyelésre rövidesen a médiumokon keresztül figyelmeztetik majd a lakosságot. Ugyanígy a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjéről, lényegéről, a hulladékudvar működéséről terveznek figyelemfelhívó kampányt indítani.

A bejárás és a fórum végén, zárszavában Sipos Zoltán megjegyezte, hogy ugyan most nem sokan éltek a megszólalás lehetőségével, de ez pozitív is lehet, a problémák számának csökkenését is jelezheti a körzetében.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?