Tájékoztató a kerékpárutak és a népi műemlékház fejlesztéséről

A kerékpárosbarát fejlesztések és a népi építészeti emlék helyreállításának befejezéséről tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester november 28-án délelőtt.

A Szentkúti tér volt az első helyszín, ahol a városvezető mellett megjelent Ferencvári Csaba, a Városüzemeltetési Bizottság elnöke, Tamás Zoltán, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, és Bohárné Bathó Rozália képviselőasszony, aki mindkét testület tagja.

Szabó Tamás elöljáróban jelezte a kerékpárutakkal kapcsolatosan, hogy egy olyan fejlesztési elem volt ez, ami most a végéhez ért, de egyben nyitánya egy sorozatnak, amit a jövő év során számos TOP-os és uniós fejlesztésforrásból lehet majd megvalósítani.

A kerékpárút-építés és -kialakítás 325 millió forintos TOP-os pályázatból valósult meg, melyhez az önkormányzat 81 millió forint saját erőt tett hozzá, ezzel a projekt összköltsége 406 millió forint volt. Összességében közel öt kilométer, a kerékpáros közlekedést segítő beruházás kerül kialakításra, ebből építés 2,5 km, felújítás 0,9 km, és felfestés 1,3 km formájában. Ez idáig a városnak 8 km-nyi kerékpárút hálózata volt, ez egészült most ki, ami volumenében jelentős változás. Ezen túlmenően olyan helyeken is történt kivitelezés, melyek a kerékpáros közlekedés, megközelíthetőség szempontjából problémásak voltak, akár a kórház vagy a Gyöngyösi úton az iskola és a posta környéke. A Jász-Plasztik térségébe való munkába járást, az ott lévő üzemek biztonságos megközelíthetőségét segíti és biztonságossá teszi a forgalmas fő út mellett a projekt legkiemelkedőbb eleme.

A kérdésre, hogy várhatók-e még a városban újabb kerékpáros szakaszok kialakítása, – elhangzott: Az elképzelés és a terv mindig több mint a lehetőség. Restanciája van még a városnak kerékpárutak terén a Szent István körút teljes hosszában, a Szelei úton kifelé úgyszintén. A Neszűrbe kivivő szakaszt előbb-utóbb fel kell újítani, és indokolt lenne a Jásztelki út irányába is bővíteni. Minden fejlesztéssel párhuzamosan új feladat is jelentkezik, például a fenntartás megoldása.

A Kígyó utca 12-es számú épülete – a város népi lakóház, parasztház kategóriában egyetlen műemléke – előtt folytatta sajtótájékoztatóját Szabó Tamás.

A népi műemlékek és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megőrzésére kiírt pályázaton 14 millió forintot nyert el a város. Ehhez az összeghez jelentősen hozzátéve összesen 36,5 millió forintból készült el a Kígyó utca 12 műemléki védelem alatt álló parasztház épületének felújítása, korszerűsítése. A munkálatok több elemét autentikusan egyedileg kézzel készítették el, például több asztalosmunkát, valamint a tető náddal való fedését. Az épületen teljes külső és belső felújítást végeztek, és új melléképületeket is építettek. Korszerű, energiatakarékos fűtési rendszerrel, vizesblokkal, akadálymentes mellékhelységgel látták el a házat. Az udvar is megszépült, egy részét befüvesítették, a többi szilárd burkolatot kapott, ahol hagyományőrző kukoricagóré és gémeskút-imitáció is helyet kapott. Az épületnek természetesen lesz funkciója, mert csak használva, lakva lehet az állapotát, állagát megőrizni. Hagyományőrző népművészet, kézművesség, gyerekek számára szervezett foglalkozások kerülnek ide. Ezek a jövő évtől kezdődően folyamatosan kihasználtságban tartják az épületet. A szép jövőnk szempontjából ennyivel tartoztunk múltunknak, hogy mindezt megőrizzük az utókor számára – zárta le mondandóját a városvezető.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?