Lökéshullámmal a vesekő ellen

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban lehetőség nyílik innovatív technikával, műtét nélkül eltávolíttatni a vesekövet. Az Avas Egészségügyi Centrum Kft. és a kórház együttműködésével megvalósuló kezelést november 26-án hétfőn délelőtt mutatták be.

A vesekövesség napjainkban népbetegségnek számít, hiszen a lakosság legkevesebb öt százalékát érinti hazánkban. A kő eltávolítására háromféle eljárás létezik, alkalmaznak nyílt műtétet, percutan endoscopos beavatkozást, valamint – az eddig kevésbé ismert –, lökéshullám kőkezelést (ESWL). Az utóbbi eljárást közel két évtizede végzi az Avas Egészségügyi Centrum Kft. az ország számos kórházában, többek között Budapesten, Salgótarjánban, Szolnokon, Cegléden és Miskolcon.

Ezután Jászberényben is elérhető lesz az eljárás, amelyről Juhász Róbert, az Avas Egészségügyi Centrum Kft. műszaki igazgatója tájékoztatta lapunkat.

Cégük hat hordozható vesekőtörő géppel rendelkezik, így minden alkalommal a kórházba szállítják a több mint százmillió forintos berendezést. Az eljárás során külső keltésű nagy energiájú lökéshullámmal, folyamatos impulzusokkal törik szét a vesekövet. Az apróra zúzott kövek természetes úton, a vesevezetéken, majd a húgycsövön keresztül ürülnek ki a szervezetből. A beavatkozás fájdalommentesen műtét nélkül zajlik, ami 20-25 percet vesz igénybe, ezután a beteg saját lábán távozhat a kórházból. A vesebetegek kilencven százalékánál alkalmazható a kezelés, amely legtöbbször elsőre eredményesnek bizonyul. Előfordul, hogy ismételt kezelésre van szükség, ha a húgyutak egyéb szakaszában, uréterben, hólyagban, vagy a vesekehelyben is szükség van beavatkozásra.

Juhász Róbert lapunknak azt is kifejtette, hogy az elmúlt 18 év alatt közel 23 ezer kezelést végeztek. A tapasztalatok szerint többnyire 6-12 mm-es köveket távolítottak el, de volt példa három centiméteres kő zúzására is, ebben az esetben többszöri beavatkozással tették tünetmentessé a beteget. A kezelést a Siemens legkorszerűbb gyártmányával végzik, amely mozgatható fejjel rendelkezik, így a betegnek nem kell forgolódnia, a gép célzottan és hatékonyan töri szét a veseköveket.

A beavatkozást várhatóan havonta 5-8 betegnél végzik el, melyre kéthetente kerül sor. Első alkalommal két gépkezelő asszisztenssel hétfő délelőtt mutatták be az eszköz működését, így ultrahangos felvételen monitoron láthattuk a problémát okozó vesekövet. A nap folyamán négy beteget kezeltek így, természetesen már a sajtó jelenléte nélkül.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?