Azt olvasok, amit akarok!

Kovács Attila alias Holden Rose író október 6-án délelőtt az iskolásoknak tartott olvasást népszerűsítő előadást, majd délután a szülőkkel osztotta meg gyakorlati tanácsait az olvasásra szoktatásról a Jászberényi Városi Könyvtárban.

A jászberényi ifjúság körében már jól ismert író két szórakoztatóan komoly előadást tartott középiskolásoknak. Az Országos Könyvtári Napok égisze alatt megvalósult keddi program második eleme az Azt olvasok, amit akarok! című motivációs tréning az olvasás hasznosságára ösztönözte a megjelent terplános diákokat. A humorral átszőtt hasznos tanácsok remény szerint célt értek és a fiatalok gyakrabban vesznek kézbe olvasnivalót a digitális tartalmak mellett és a kötelezőn túl. Ebben a szülők és a pedagógusok is segíthetik a felnövekvő generációt, hogy gondolkodó felnőttekké váljanak. Holden Rose ehhez nyújtott gyakorlati tanácsokat a délutáni előadás során.

Holden Rose kétgyermekes családapaként saját tapasztalatból tudja, hogy mennyire fontos a szülői példamutatás az élet minden területén, így az olvasásra szoktatás esetében is. Nem köntörfalazott: a folyamat támogató szülőt és pedagógust kíván, és hosszú távú „harc”. De megéri, hiszen az olvasásnak megannyi pozitív hatása van. Amellett, hogy szórakoztat, fejleszti a szókincset, segíti az önálló gondolkodást és az érzelmi intelligencia is fejlődik általa. Olvasni még nem tudó gyermekeknél nagyon fontos a rendszeres olvasás, de a nagyobbaknak is igen hasznos az olvasott szó. Az olvasás nem pusztán egy történet megismerése, hiszen közben „mozizunk”: használjuk a fantáziánkat, ezáltal alakul a világlátásunk. Ez a varázslat azonban nem működik, ha az olvasás kötelező, ezért Holden Rose elsősorban a gyermek érdeklődési köréhez kapcsolódó könyveket javasol. Egyértelműen és nyomatékosan utal erre előadássorozatának szlogene: „Azt olvasok, amit akarok!”.

Holden Rose maga is számos könyvet írt, melyek segítik a gyermekeket az olvasás megszeretésében, napi rutinná válásában az izgalmas és tanulságos történeteken keresztül. A Jászberényi Városi Könyvtárból is kikölcsönözhetők népszerű könyvei, talán még akad néhány a szabadpolcokon.

 

Kárpáti – Gergely

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?