Általános iskolai körkép

A nyári szünet a diákoknak a pihenésről szól, míg az iskolákban ez idő alatt valósulnak meg fejlesztések, hogy szeptember elsejével rendezett, színvonalas környezetben kezdődjön a tanév. Cikkünkben összegyűjtve közöljük az általános iskolák újdonságait, valamint a tanévkezdési tudnivalókat.

A Szent István Körúti Általános Iskola és Speciális Szakiskola idén 15 osztállyal, a tavalyihoz képest eggyel többel kezdi meg a tanévet. Ebből 8 általános-, 3 szak- és 4 készségfejlesztő osztály indul szeptemberben. A tankönyvek rendben megérkeztek, és hamarosan át is vehetik azokat új gazdáik. Bárcziné Kulcsár Júlia, az intézmény vezetője elmondta, hogy az idei tanévben is hangsúlyos lesz a gyermekek egyénre szabott fejlesztése és a környezeti nevelés. Ez utóbbi olyannyira nagy szerepet kap az iskola életében, hogy szeptemberben a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Jászberényben szervezi meg az országos találkozóját. Az ÖKO iskola rendszerint bebizonyítja, hogy a gyermekek tanításában kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre. Az országos társaság ezt felismerve határozott úgy, hogy ebben az évben A Szent István körúti iskolát választják a konferencia helyszínéül.

A Székely Mihály Általános Iskolában az eddigi hagyományokat követve indul a tanév összesen nyolc osztállyal. Idén 30 elsős diák kezdi meg iskolaévét az intézményben. A tavalyi létszámhoz képest négy tanulóval nőtt az elsős beiratkozók száma – tájékoztatott Tukacsné Kovács Judit igazgató asszony. A továbbiakban arról informálta lapunkat, hogy a nyár folyamán megtörténtek a tisztasági festések a termekben, öltözőkben és a mosdóhelységekben is. Augusztus 8-án rendben megérkeztek az ingyenes tankönyvek, melyeket az első tanítási napon osztanak ki a tanárnők. Előreláthatólag az iskola az előző évek irányvonalát folytatva idén is számos Erasmus+ programban vesz részt.

A Bercsényi Miklós Általános Iskolában nagyobb változás várható az idei tanévben, hiszen szeptembertől önálló intézményként kezdik meg az évet. Az iskola iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a tervezett két első osztály helyett hármat indítottak, így összesen 20 osztállyal kezdődik a tanév. Faragó Sándor József intézményvezető arról számolt be, hogy az intézmény a befogadóképessége határán van, ami 560 főt jelent. Jelenleg 530 tanuló jár az iskolába, bár a pontos létszám a pótbeiratkozás után realizálódik – mondta Faragó Sándor. A nyár folyamán több fejlesztés is megvalósult. A Jászberényi Tankerület jóvoltából egy tanteremből két kisebb termet hoztak létre, amelyek alkalmasak lesznek kis létszámú órák tartására. Az önkormányzat támogatásának eredményeképpen megújul a fűtési rendszer. A szükséges meleget geotermikus energia fogja biztosítani hőszivattyúk és napelemek segítségével. Ezen felül tervben van az épület külső hőszigetelése is. A tankönyveket határidőre és hiánytalanul leszállították, minden gyermek ingyenes tankönyvből tanulhat.

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumban a 2018-2019-es tanévben 72 fővel három első osztályt indítanak köznevelési típusú sportiskolai tagozatként, ahol kiemelt szerepet kap a korcsolyaoktatás és a labdarúgás. A diákok mindhárom osztályban angol vagy német nyelvet tanulhatnak. Pomázi Imréné intézményvezető asszony elmondta, hogy az iskolában továbbra is hangsúlyos az alapok elsajátítása, ezért magasabb óraszámban tanítják a matematikát, valamint a magyar nyelv és irodalmat. A Jászberényi Tankerületi Központ által benyújtott, „Fejlesztés 2017 a Sportiskolában” című pályázat keretéből közel 60 millió forintos összegű beruházás történt. Kicserélték a nyílászárókat, megvalósult a homlokzat szigetelése, megújult a tornaterem vizesblokkja, az udvar egy része térkövet kapott, és a kerékpártárolók felújítása is megtörtént. A Nemzeti Tehetségprogramhoz benyújtott művészeti pályázat 1.250.000 forintos támogatásban részesült. A tavasszal lezajlott Közlekedik a Család pályázaton 500.000 forintos eszköztámogatást kapott az intézmény. Ebből az összegből az ősz folyamán mászófalat szeretnének az iskola udvarára telepíteni – részletezte az igazgató asszony. Sikeresen pályáztak a Határtalanul! programokra, melynek eredményeként több csoport is kiutazik Erdélybe a tanév során.

A Nagyboldogasszony Katolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium három első osztályt indít, 67 gyermekkel. Az iskolában ezen a nyáron kisebb fejlesztések valósultak meg. A termekben tisztasági festések, valamint lambéria- és parkettajavítás, lakkozás, korszerűsítés történt. Néhány kiszolgálóhelyiség megújult, és a gimnáziumépület tetejének javítását is elvégezték.

A Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola 17 osztállyal startol, melyekbe összesen 378 tanuló jár. Sanyó Ivett iskolatitkár lapunkat arról tájékoztatta, hogy több nagy felújításon van túl az iskola, de néhány munkálat még jelenleg is tart. Az energetikai felújítások befejeződtek, így új, korszerű kazánrendszerrel gazdagodott az intézmény. Folyamatban van az épület teljes külső szigetelése, festése, valamint várhatóan új ablakokat is kapnak. Idén a 4. és 5. évfolyamokon nívó csoportos bontást hoztak létre matematika, magyar nyelv és irodalom tantárgyakból. Ezzel megvalósul az intézmény kitűzött célja, a tehetséggongozásra és a felzárkóztatásra való erőteljesebb koncentráció.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?