Diplomaosztó az egyetemen

Különösen nagy ünnepre gyűltek össze szombaton délután a Jászberényi Campuson, hiszen a százéves múltú intézmény vezetői új köntösbe öltöztetett oklevelet adhattak át a 39 végzős hallgatónak, már mint az Eszterházy Károly Egyetem végzőseinek.

Az oklevélátadó ünnepség az elnökség díszes bevonulását követően Himnuszunk eléneklésével vette kezdetét. Az előző évek hagyományait megőrizve, a gálakórus minősítéssel rendelkező Cantate Nobis Énekegyüttes lelket melengető dalcsokorral örvendeztette meg az ünnepelteket és a velük ünneplőket. Thormanné Husznay Mária vezényletével hallhattuk Hans Leo Hassler Ünnepre jöttünk című szerzeményét, az Ősi ír áldást és Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalát.

Az Eszterházy Egyetem Jászberény Campus munkatársai nevében dr. Varró Bernadett főigazgató asszony meleg szavakkal köszöntötte a frissdiplomásokat, a százéves intézmény első végzőseit, akik az Eszterházy Károly Egyetem oklevelét vehetik át. „Amikor beiratkoztak intézményükbe, még nem gondolhatták, hogy Gróf Eszterházy Károly püspök 250 éve megfogalmazódott álma 2017-ben az Önök diplomájában fog valósággá válni.” A főigazgató asszony beszédében kiemelte a továbbtanulás fontosságát akár önműveléssel, akár intézményes keretek között, melyhez az Alma Mater széles továbbképzési palettával várja vissza egykori diákjait. Végezetül sok örömet, boldogságot és szakmai sikereket kívánt a frissen végzett hallgatóknak.

A végzős hallgatók nevében Gogolákné Köblő Emese búcsúzott elsőként. Hangsúlyozta, hogy a diploma megszerzése nemcsak az ő érdemük, hiszen családjuk és barátaik is sok áldozatot hoztak a siker elérése érdekében. Lemondásokkal teli időszak áll mögöttük, „talán ezért is olyan felemelő és büszke érzés learatni három év munka édes gyümölcsét”. Kiemelte csoportjuk, közösségük összetartó erejét. „Ha létezne olyan díj, hogy az évfolyam legjobb csoportvezetője, azt az összes csoporttársam nevében Bajnainé Agócs Gabriellának ajánlanánk. Ennek hiányában azonban hatalmas köszönetet szeretnénk mondani!”

Másodikként Magyar Zsolt mondott köszönetet. Mosolyt csalt az arcokra a szakdolgozatot író nyuszika esete a konzulenssel, de nem vonta el a figyelmet a helyzet komolyságáról. A megkönnyebbülés szép példája volt a vicc a kihívásokkal és kalandokkal teli időszak kemény megpróbáltatásai után. Albert Schweitzer bölcselete mentén vázolta fel, hogy nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota a fiatalság mércéje. Mindezt az intézmény életére is vonatkoztathatnánk, hiszen százéves története során számos képzést folytattak falai között és mindig képes volt a megújulásra. A végzősök számára pedig ez az innovatív szemlélet a szellemi kalandvágy megtartását jelenti, ami mindig megújuláshoz vezethet. Yoda mester szavai is előttük állnak ebben a helyzetben: „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Az ünnepélyes fogadalomtétel után következett a várva várt pillanat, az oklevélátadás. A nehéz munkával megszerzett dokumentumot dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora és dr. Varró Bernadett főigazgató asszony adták át a büszke végzősöknek. A 2016/17-es tanév első félévében alapképzés keretein belül óvodapedagógus szakon tizenketten, szociális munka szakon heten, közoktatási vezető pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szakon húszan végeztek sikeresen. Közülük huszonnyolcan kaptak diplomát, és nyelvvizsga hiányában tizenegyen igazolást.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?