Egy úton egy célért

A Mária Út Egyesület minden évben egynapos zarándoklatot szervez, amely több mint száz települést érint országunkban. Jászberényben augusztus utolsó szombatján indult útnak a közel húsz kilométeres távra vállalkozó csoport.

A Mária Út, Máriazell – Csíksomlyó közötti fő és gyűjtő útvonalakra minden évben gyalogos zarándoklatot hirdetnek, mely során sok tízezer ember indul el, keresve az élményt, hogy egymás mellett, egymás társaságában, a lelki összetartozás által egy jó célt támogassanak. Idén az édesanyákért, a gyermekekre vágyó családokért húztak túracipőt a hívő közösségek, ezzel is segítve a még meg nem születettek oly régóta várt érkezését.

A jászberényi csoport augusztus 25-én reggel, immáron ötödik alkalommal kelt útra a Ferencesek teréről Mihályi Antal vezetésével Jászfényszarura. Két megállót követően a Szentcsalád térre érkezvén zárult a fáradságos, ám annál lélekemelőbb búcsújárás, melyre szinte minden korosztályból vállalkoztak.

A Ferences Templom előtt gyülekezők között zömében rendszeres résztvevők várakoztak, de voltak olyanok is, akik egy hosszabb zarándokútra készülnek, vagy csak a természetjárás szeretete vonzotta őket a különleges alkalomra. Elmondásuk szerint nem magukért veszik nyakukba az árnyas dűlőutakat, hanem azokért, akiknek a leginkább szükségük van az égbe szálló imákra, a kisgyermeket nevelő, vagy apróságra vágyó házaspárokért. Az egyik hölgy egy korábbi zarándoklat után történt csodáról is beszámolt, ugyanis bérmakeresztlánya a hatodik sikertelen próbálkozás után – köszönhetően a hit erejének – végre anyai örömök elé nézhet.

Az indulást megelőző percekben Taczman András diakónus áldásos szavait raktározhatta el a közel húszfős csapat. „Az Úrnak tett szolgálat velejárója, hogy meg kell tanulnunk elengedni, lemondani, és az imádságban kiteljesedni. Mindannyian, akik ma eljöttek, valójában a mennyei Jeruzsálem felé igyekeznek, hogy Krisztus előtt leborulva megteljenek örömmel.” A továbbiakban három szent intelemre hívta fel a figyelmet: A zarándok nem valahová, hanem valakihez, Istenhez igyekszik, a zarándok sohasem dicsekszik, és sohasem panaszkodik. Beszéde végén a leendő édesanyák szívéről szólt, melyet remél, hogy a zarándokok imádságai, elmélkedései, énekei, a Boldogságos Szent Szűz anyai szívéhez hasonlóvá alakítanak majd.

A főleg vidékről érkezett résztvevők egészen délután 16 óráig ballagtak a magasba tartott keresztjelkép mögött, hogy beteljesítsék lelki céljaikat. Az érkezésük tiszteletére tartott szentmisét és ünnepélyes fogadást követően szervezett busszal térhettek haza otthonaikba, remélve, hogy minden megtett lépésükkel a gyermekért küzdők is közelebb kerültek álmaikhoz.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?