Jászsági dalok bemutatója

A Jászságban, és ahhoz kötődően az elmúlt évszázadokban gyűjtött népzenei – és népdalarchívumban kutatva dolgozta fel és állította össze egy dupla CD anyagát Pál Mihály népzenész. A XXVIII. Csángó Fesztivál zárónapján ebből az anyagból válogatva hallott egy összeállítást a közönség Pál Mihály prímás, a Dobroda zenekar és énekesek előadásában.

Húsz évvel ezelőtt, 1998-ban a nyolcadik Csángó Fesztiválon került bemutatásra a Jászsági zöld erdőben címet viselő népzenei kazetta. Ez volt az első olyan hangzó anyag, amely népzenekari előadásban mutatja meg a Jászság jellegzetes népdalait. A zenei anyagát Pál Mihály állította össze, a Jártató zenekar és jászsági énekesek közreműködésével készült el a felvétel.  A kazetta megjelentetése a Jász Múzeumért Alapítványnak is nagy jelentőségű volt. Ezt tudtuk meg Hortiné Dr. Bathó Edittől, a Jász Múzeum igazgató asszonyától, aki a zenei blokkok között beszélt az elhangzó dalok egykori világáról, az akkori körülményekről.

A két évtizede megjelent kazetta hiánypótló volt, hiszen még a huszadik század második felében sem volt ismert a Jászság népdalkincse. Olyan vélekedések voltak az itteni népdalokról, népzenéről is, mint ahogyan a viseletről és a táncról, hogy bizony a Jászságnak nincsen egyik, meg másik sem.  Jól tudjuk, hogy ez nem igaz! A 19. század végén a kutatók valamelyest fölfigyeltek a Jászságra, annak gazdag népdalanyagára, és a néprajzkutatók már gyűjtöttek gyermekjátékdalokat Jászberényben és a Jászság egyéb településein. Az 1900-as évek elején pedig a helyi, akkor még József Nádor gimnáziumnak hívott intézmény két tanára nagyon komoly népdalgyűjtéseket végzett, nemcsak a Jászság területén, de a kirajzott jászok településein is szerte a hazában. Összeállt egy majd ezer oldalas Jászkun népköltési gyűjtés, ami kiadásra nem került, viszont a Néprajzi Múzeum etnológiai adattárában elérhető. Ezt az anyagot ismerte meg az említett kazettát és most egy újabb hangzóanyagot összeállító Pál Mihály is. Időközben több népzenével, néprajzzal foglalkozó kutató is gyűjtött a Jászságban, köztük Bartók is.

Pál Mihály – aki nemzetközi szinten ismert népzenész és zenekutató – nem maradt tétlen a hiánypótló kazetta megjelenése óta eltelt húsz esztendőben sem. Tovább folytatta a gyűjtések tanulmányozását, a már meglévő anyag feldolgozását, gondozását. Így született meg 2018-ra egy dupla CD teljes anyaga, ami igazán kitűnően szakszerű, szép összeállítás a Jászság rendkívül gazdag népdalkincséből.

Szerették volna a lemezt megjelentetni a Csángó Fesztiválra, de nem kevés költségbe kerül és egyelőre ezt nem sikerült előteremteni. Az egyedülálló zenei anyag a Ha bemegyek a Lehel Szállodába… címet kapta. A dupla CD-re készült kétórás népzenei – és népdalcsokorból hallhattunk egy szép válogatást a Csángó Fesztivál zárónapján, a Főtéri színpadon. Pál Mihály prímás vezetésével a Nógrád megyei Dobroda zenekar húzta a kíséretet a nóták alá, melyek a közreműködő énekesek, Majorosi Mariann, Lajos Krisztina és Szoboszlai Balázs autentikus hangján szólaltak meg.

A koncert egyfajta előfutára volt a CD kiadásának, és nyilvánvalóan egy kedvcsináló is ahhoz, hogy a Jász Múzeumért Alapítvány bábáskodásával előfizetéssel kerüljön megvalósításra.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?