Újra szállt a páva

A Csángó Fesztivál pénteki gálaműsorában a Fölszállott a páva című népszerű televíziós vetélkedőműsor felnőtt – és gyermekelőadóinak közreműködésével láthattunk színvonalas előadást a Szabadtéri Színpadon.

A Páva tehetségkutató műsorait nagy izgalommal figyeltük évről évre, hiszen a Jászság legügyesebb táncosai, népzenészei képviselték régiónkat s hozták el több alkalommal a legjobbaknak járó díjakat. A pénteki gálán az előadók segítségével visszaidéztük a remek pillanatokat, a lélekemelő perceket, melyeket a műsorsorozat folyamán átélhettünk. A hazai szereplők mellett most élőben is találkozhattunk a vetélkedőre tőlünk távolabbi helyszínekről érkező tehetséges zenészekkel, énekesekkel, táncosokkal. Hatalmas élményt nyújtott látni a fiatalok lelkesedését, a magyar népi kultúra iránti elköteleződést, a könnyedséget és vidámságot, amely a rengeteg gyakorlást igénylő produkciók közben sugárzott a színpadról.

 

A gálaműsort testvérvárosunk, Gyimesfelsőlok küldöttei, a Kesice Gyermektáncegyüttes nyitotta moldvai táncokkal. Őket a Sarjú Banda követte. A fiatalkoruk ellenére hihetetlen virtuozitást produkáló zenészek, – akikhez ezúttal Horváth Áron jászfényszarui cimbalmos is csatlakozott – csárdással és verbunkkal lelkesítették tapsra a közönséget. Gyúr Gabriella a Szeret partjáról hozott gyönyörű csángó-magyar dalokat. A vetélkedő óta eltelt időben szép hölggyé serdült Gabikát ismét az ördöngös kezű cimbalmos, Áron produkciója követte a színpadon. A legutóbbi, két évvel ezelőtti Páva vetélkedő táncegyüttes kategória győztese a felvidéki Csali Gyermektáncegyüttes volt. Tehetségükről ismét volt alkalmunk meggyőződni lendületes bemutatójuk során. A Pendely énekegyüttes Debrecenből érkezett. Az ifjú hölgyek tercelését a tordosi Gatyamadzag fiúkból álló zenész banda követte, akik zenei műveltségük mellett tánctudásukról is számot adtak. Busai Bori és Makula Zoli már régen meggyőzött minket arról, hogy nincs okunk aggódni a Jászság néptáncos utánpótlása miatt. Kedves, örökké vidám személyiségük, páros táncuk most is ovációt váltott ki a közönségből. Kacsó Hanga Borbála, otthonról, Kalotaszegről hozott dalokkal varázsolta el a hallgatóságot. Ugyancsak abból a régióból érkezett a Kalotaszegi Legénytársulat, akiknek koreográfiájához meglepetésként a JNE táncosai csatlakoztak. A műsorszám külön kuriózuma volt, hogy olyan jeles zenészek húzták a talpalávalót, mint „Neti” Sándor és Tóni Rudolf.

A műsorfolyam leghosszabb produkciója, a tízperces szünet után ismét Gyúr Gabika tiszta éneke szárnyalt a Szabadtéri felett. A továbbiakban a Páva Legénytársulat bemutatójának, köztük Balogh Károly berényi táncosnak tapsoltuk vörösre a tenyerünket.  Kiss Helga, a Debrecenből érkezett citeraművész hagyott egy kis időt pihenésre a szemünknek, majd ismét nem győztük kapkodni a tekintetünket a Kalotaszegi Legénytársulat táncos lábain. Remek pillanatokat szerzett a Zagyva Banda, a Sarjú Banda és a Gatyamadzag együttesek összjátéka a következő percekben. A Páva győztes Jászság Népi Együttes magyarszentbenedeki nagyszerű koreográfiája alaposan leporolta a színpadot. A tetőfokára hágó hangulatra a vetélkedő legtechnikásabb együttese címét elnyerő Jászság Gyermektáncegyüttes magyarbődi tánca tette fel a koronát.

Az össztáncon a hagyományokhoz híven valamennyi fellépő ismét színpadra lépett s egy felejthetetlen produkcióban mutatták meg tehetségükkel párosult töretlen lelkesedésüket, tiszteletüket a magyar népi kultúra iránt.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?