Újrahasznosított népzene

Recycle – azaz újrahasznosítás a címe a Cimbaliband legfrissebb lemezének, melyből szombat este a Víz utcában szemezgetett a népzene újrahasznosításának egyik legjobb művelője, Unger Balázs és bandája.

Baliék gyakori vendégek Jászberényben, és ez nem csak a városhoz kötődő rokoni szálaknak köszönhető. A néptánc egyik jelentős hazai támaszpontján az újdonságok iránt nyitott, értő közönségre talál az újrahangolt népzene. Unger Balázs és együttese a cimbalom köré rendezi a balkáni, erdélyi, magyar népzene kincsestárából kibányászott dallamokat, hogy azokat egy rockos, jazzes újrafényezést követően, ám a tradicionális ragyogást megőrizve szórja a közönség elé.

Az új dalok új hangon szólaltak meg, hiszen a korábbi énekesnő, Szita Eszter helyére az X-Faktorból ismerős Danics Dóra lépett. Véleményem szerint – s ezzel a koncerten körülöttem ülőkkel értek egyet – Eszter hangja jobban belesimult az együttes képviselte hangzásvilágba, de azért a szövegek és a dallamok így is nagyon „ott voltak”. A friss nóták mellett elhangzottak klasszikusok is, mint az Oppadirida, a Hétfő, az Igénytelen dal vagy a Vidámpark. A cimbalomra hangolt szöveg nélküli Selyemcsárdás vagy a TendlBeat igazi főnyeremények, a balkáni zenére írt Ez vagy nekem pedig a lírája miatt kiemelkedő darab. Persze nem maradhatott ki a koncertből a humor sem, a Marika néni című számról biztos mindenkinek beugrott a saját Marikája, valószínűleg a hátsó sorban helyet foglaló Szűcs Gábornak is.

A ráadásokat követően sem ért véget a munka a zenekar tagjai számára. A cimbalom ugyan már nem szerepelt, de az együttes tagjai muzsikáltak a táncház közönségének is a koncertet követő mulatságban, ahol többek között kalocsai és mezőségi dallamokat csalogattak elő a húrokból.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?