Foci és fesztivál kimerülésig

Az alattyáni sportpályán három napon át világosban rúgták a bőrt a foci szerelmesei, este pedig dj-k adták az ütemet és sztárfellépők koncertjein tombolt a népes közönség. Ez volt július 12 – 14 között a Jászság egyik legnagyobb fesztiválja, melynek mottója is mindent elmond: Zsír on the Fest egy életérzés! És tényleg!

Mindennek az alapja a foci volt és az először éppen 10 esztendeje megrendezett Zsíros kenyér focitorna, ami az eltelt évek alatt egyre erősödött. Napközben ott akkor, már közel kétezren vettek részt a rendezvényen, de este nem volt semmi! Józsa Tomi, az egész kiötlője egy balatoni fesztiválon fröccsözve találta ki, hogy valami olyat falujában is lehetne szervezni. Egy merész húzással belevágott és fesztivál szintre emelte az eseményt. Valahogy így született a Zsír on the Fest, amiből a 3-at rendezték az idén, mely három napon és éjjelen át zajlott. A szervezők a totálisan amatőr alapú rendezvényből társadalmi eseményt formáztak, ahová a környékről és az ország több részéről is eljönnek nagyok és kicsik.

Kicsik is, hiszen csütörtökön több korosztályban, kis srácok harcoltak a labdáért és gólokért a gyerekfoci mini vb keretében a Kis Zsíros kupákért.

Az idei fesztivál újdonsága volt a Civil Falu, ahová az EKE Jászberényi Campusa is kitelepült, ahol egyesületek, szervezetek munkájába lehetett bepillantani, megismerni őket, részt venni az általuk szervezet foglalkozásokon és játékokban. Ilyen volt a Teqbell verseny vagy a beerpong egyéniben és csapatban, szombaton pedig a főzőverseny is itt zajlott, ahol Fehér Endre és cigányzenekara muzsikált a bográcsozáshoz.

Napszálltakor kezdett benépesülni a fesztiváltér két helyszínen. A rendezők által saját kézzel betonozott teraszon és a nagyszínpad előtti arénában is dj-k forgatták lemezeiket. Az este sztárfellépője mágikus szövegeivel varázsolta el a közönséget, elsősorban a csajokat és szinte védjegye már, hogy mindig tesz valami pluszt dalaiba, amitől azonnal tudható, ő Horváth Tomi. Az éjszakában aztán Newik nyomott olyan dalokat, amiknek lelke van. Utána az Alattyánra már visszajáró, a magyar elektronikus tánczene történetének megkérdőjelezhetetlenül legnagyobb lemezlovasa, Sterbinszky mixelte a zenéket.

Másnap délelőtt újra foci, az amatőr ligában gyűrték egymást a csapatok a Zsíros kenyér kupáért,(amit végül a jászberényi Csizmaszár csapata nyert) és a feljutásért a profi liga szombati küzdelmeibe.

Késő délután már újra dj-k melegítették a fesztivál várva várt nagykoncertjére gyülekező nézősereget. Az ország szócsövei, akik kőkeményen kimondják véleményüket és a zord valóságot fülbemászó dallamokkal ötvözik, az ózdi és az újpesti fenegyerek közös formációjának fellépése elsöprő sikert hozott. Majka és Curtis és Ők (ahogy nevezik a zenekart) kifogástalanul bánt a közönséggel már a színpadra lépésük első perceitől kezdve. Összekötő szövegeik is tökéletesre sikeredtek, hiszen a srácok egy pillanatig sem hazudtolták meg magukat, arról nem is beszélve, hogy repertoárjuk mesterien lett összeválogatva. A rajongók szinte minden nótát egy emberként dúdoltak a rapper duóval. Persze a legnagyobb sikert a klipekkel rendelkező dalok (Belehalok, Nekem ez jár, Elvitted a szívemet, Csak Te létezel) kapták, ezekben a percekben szinte katarzis lett úrrá a helyszínen. Egy szóval frenetikus volt! Mindez a koncert végén Józsa Tomi szakállába is került, amit a két rapper borotvált le. Történt ez mindazért, mert a főszervező megfogadta leborotválja két éve növesztett ékes arcszőrzetét, ha közönséggel tölti meg a nagyszínpad előtti teret. Sikerült, a szakáll lekerült.

A harmadik napon a legrutinosabbak a profi ligában villogtak és játszottak remek meccseket a végső győzelemért. Fővárosi csapatokat is leküzdve, a jászsági labdarúgókból álló Barátok csapata győzött a megmérettetésen. Ezen a napon a nők sem maradtak mozgás nélkül, mert Rubint Réka pörgős és kőkemény alakreform edzésen izzasztotta meg az résztvevőket.

Az utolsó estén az elektronikus zene kiválóságai pörgették egymást váltva a bakeliteket, köztük dj Flower (Voksán Virág) a legdögösebb és leghíresebb női lemezlovas. Tolta a zenéket energikus szettjeivel dj Szecsei is, majd a jászberényi születésű, nemzetközi színtéren is ismert és elismert Zare Kan minimál stílusára lazulhatott a szép számú közönség.

A nap is melegen sütött már az égen, mikor az after hangjai is elhalkultak és véget ért az idei Zsír on the Feszt. Felejthetetlen napok záródtak, jövőre tali, ugyanitt!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?