A munka szeretete lelkesít

Oláh Lászlóné 90. születésnapját ünnepelte hétfő délelőtt családja körében. A jeles eseményen Tamás Zoltán, a választókerület képviselője nyújtotta át a miniszterelnök kézjegyével ellátott oklevelet és a színpompás virágcsokrot.

Immár Oláh Lászlóné is gyarapítja városunk szépkorúinak körét, bár elmondása szerint még nem érzi magát kilencven évesnek. Beszélgetésünk során pedig valóban korát meghazudtoló frissességgel idézte fel a múltat, az idő során megszépült és a szívének kedves emlékeket.

Oláh Lászlóné Jászberényben született földművelő családban két bátyjával együtt. A tanyán mindig volt tennivaló, így nagyon fiatalon elkezdett dolgozni, a tenni akarás és a munka szeretete végig kísérte egész életét. Tizenkét évesen az iskola után a mezőgazdaságban helyezkedett el, majd cselédként is dolgozott. Később ipari tanulónak ment, ezt követően felkerült Pestre, és a Patyolat nevű cégnél helyezkedett el. Felidézte a sok munkát, a rengeteg vasalni valót, amit örömmel végzett. Azonban közel egy év után új munkahelyet keresett és négy évig egy férfi ruhagyárban dolgozott. A Pesten töltött idő alatt ismerte meg szeretett férjét Oláh Lászlót, akivel hét év udvarlás után végül összekötötte életét, és visszaköltöztek Jászberénybe.

Ekkortól mindketten a Hűtőgépgyárban helyezkedtek el, és huszonnégy év után együtt mentek volna nyugdíjba is, de sajnos szeretett hitvese ezt már nem élhette meg. Egy gyermekük született, László, majd évtizedekkel később egy unokával, Krisztiánnal is bővült a család. Mostanra már megédesíti a mama napjait Zsülien személyében a 9 hónapos dédunoka is, aki a családi ünneplésen sokszor próbálgatta nagy hangját, hol sírással, hol nevetéssel.

A mindig szorgalmas, dolgos kezű nagymama a mai napig kitűnő szellemi frissességnek örvend, ám egy műtét miatt már nehezebben mozog. A beavatkozástól eltekintve egész életét az egészség, az aktivitás jellemezte, sosem volt tartósan beteg. Bármit szívesen megtanult és megcsinált, még a házépítésben is segített férjének. Szeretett hímezni, horgolni, ennek a bizonyítékai mai is látszódnak a polcokon lévő díszek alatt kiterített terítőkön. Az élni akarás és az aktivitás hosszú éveket adott az ünnepeltnek és bízunk benne, hogy még sok-sok boldog év marad a pihenésre is.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?