Látványos tervek a múzeumban

Jászberény Város Képviselő-testülete májusi ülésén egybehangzó igennel elfogadta a Jász Múzeum igazgatói posztjára Hortiné dr. Bathó Edit kinevezését, ami újabb öt év megbízatást jelent. Az intézményvezető asszonyt feladatairól, a múzeumra vonatkozó terveiről faggattuk, ugyanakkor kikacsintottunk magánélete felé is, ahol örömteli események történtek az elmúlt napokban.

Talán nem érte túl nagy meglepetésként az újabb kinevezés, mellyel az esztendőket tekintve lassan megközelíti Tóth János rekordját, aki 35 évig állt a múzeum élén.
Igen, a tizenhat igazgató közül Tóth János a múzeum intézményvezetői doyenje, ám a legtöbb munkaévet – immár 41 esztendőt –, én töltöttem el a Jász Múzeumban. Ez a második munkahelyem, vezetőként 24 éve állhatok az intézmény élén. Ha a jóisten megsegít, akkor 29 igazgatói évem lesz, ami elmarad ugyan János bácsiétól, de büszkén mondhatom, hogy az itt töltött évek számával máris túlszárnyaltam jeles elődömet.

Mindemellett különös kegynek veszem, hogy a fenntartó megadta nekem ezt a lehetőséget. Időközben elérem a nyugdíjkorhatárt is, de örömmel tölt el, hogy a városvezetés bízik bennem és munkatársaimban, az itt végzett munkánkat folytatásra érdemesnek ítélte.

Tervez valamilyen változást a munkamenetben az eddigiekhez képest vagy folytatódik a már megkezdett feladatvégzés a jól bejáratott rendszer szerint?
Elsősorban szeretném a már megkezdett projekteket, a két nagy uniós pályázatot befejezni. Jó lenne a múzeum külső felújítását véghezvinni és legalább az előmunkálatait megcsinálni az új állandó kiállításnak. Munkavégzés szempontjából nem tervezünk nagyobb változtatást, mert úgy gondolom, az az út, amin haladunk jó. Mindenki ismeri a feladatát, és azt lelkiismeretesen végzi. Közösen beszéljük meg a teendőket, az egyes részterületeket felosztjuk szaktudásunk szerint, így tudunk gördülékenyen előrelépni.

Elegendő a dolgozói létszám?
Tulajdonképpen igen. Összesen tízen vagyunk, nyolc főállású munkatárs, egy kulturális közfoglalkoztatott – akit szeretnénk megbízással tovább foglalkoztatni – továbbá egyik munkatársunk a városháza állományába tartozik, de nálunk végez munkát. Ezzel a létszámmal szépen tudunk dolgozni. Nem mondom, hogy nem örülnénk esetleg egy teremőrnek, de megoldjuk a hiányát.

Ezek szerint a létszám rendben van, de mint tudjuk a helyhiánnyal állandó küzdelmet vívnak.
Mindenképpen könnyebbséget jelent, hogy az önkormányzattól kaptunk raktárhelyiséget, amelynek jelenleg a felújítása folyik. Ott majd végre szépen, rendszerezve el tudjuk helyezni a műtárgygyűjtemény együtteseinket. Szakszerű helyet kaphat a szerteágazó és sokféle gyűjteményünk, melyeknek részét képezik például a néprajzi, régészeti, képzőművészeti gyűjtemények, az éremgyűjtemény, a helytörténeti gyűjtemény – amelyen belül iskolatörténeti, egyháztörténeti gyűjtemény, és térkép- plakáttár is található. A tárolás szakszerűséget, átláthatóságot követel, amely nem kis feladatot ró majd ránk, hiszen a pitykegombtól a szekérig mindennek helyet kell találni. Polcrendszereket, tárolókat kell beszereznünk. Ezeket pályázati pénzből és saját forrásból kívánjuk finanszírozni. A raktár berendezése lesz az új ciklusom legnagyobb kihívása.

A közeljövőben fog megvalósulni egy másik nagyszabású projekt és a közönség számára is újdonságot jelentő látványraktár. Mit várhat a látogató ennek kapcsán?
A látványraktár kialakításához nyert a pályázatunk, így a múzeum hamarosan kibővül egy látogatható tanulmányi raktárral valamint egy oktatóteremmel. Itt szervezett tanulócsoportokat, osztályokat fogadunk majd. A jelenlegi belső raktárunkból is átkerül jelentős mennyiségű tárgy a látványraktárba, de ide hozzuk át a Székely Mihály bútorokat is, amelyek most a könyvtárban kaptak helyet. Végre lehetőségünk lesz állandóan kiállítani az értékes kriptaleleteinket is, és sok más, eddig a zárt raktárban lapuló tárgyainkat. A látványraktár az épület felújítását követően valószínűleg a jövő év végétől lesz látogatható.

A sétány létrehozásával hamarosan megnyílik a tér a Városháza és a múzeum közös udvarán. Mennyiben érinti ez az átalakítás az intézményt?
Nagy álmom a múzeumhoz kapcsolódó külső rendezvénytér kialakítása, amelyre ez az átalakítás most talán lehetőséget ad. A szabadtérre tervezett műsorainkat esetleg egy mobilszínpad kialakításával kihoznánk ide a közösségi térre. Táncházakhoz, kisebb színi előadásokhoz tökéletes lenne a régi főbejárat melletti terület.

Programok terén várhatunk valamilyen újdonságot?
Biztos, hogy készülünk újabb programokkal a már meglévőek mellé, de most egyelőre inkább a már említett raktárak rendbetételére koncentrálunk, mely a tárgyak letisztításával, revíziózásával, és szakszerű elhelyezésével jelentős munkát ró mindannyiunkra. Azt már mindenesetre tudjuk, hogy programszervezés finanszírozására az önkormányzattal karöltve nyert egy nagy TOP-os pályázatunk, amelynek koncepciója elsősorban a fiatalok bevonzására fókuszál.

Mivel lehet az ifjúságot megnyerni?
Nagy kihívást jelent a fiatalok megszólítása. Folyamatos fejtörést okoz az, hogy mivel lehetne megmozdítani a diákokat a múzeum, a történelem irányába. A történelmi játszóház az egyik ilyen jól bevált programunk, de említhetném a redemptiohoz kapcsolódó történelmi játékunkat, ami szintén sikert aratott, és a pedagógusok szerint hasznos múltunk megértése szempontjából. A városvédőkkel közösen szervezett táboraink szintén a gyerekekhez szólnak. Emberközelibbé tehetjük ezen alkalmakkor történelmünket, identitásunkat. Egyelőre a kulcsot keressük, amivel igazán megnyithatjuk a fiatalok érdeklődését.

Elárulja milyen téma köré csoportosul a következő időszaki kiállítás?
Jövőre szeretnénk megvalósítani egy gyermekjáték kiállítást, amelynek alapját a múzeum jelentős játékgyűjteményére adja, de kiegészül majd számos ajándékba vagy kölcsönbe kapott új tárggyal is. Ehhez a felajánlóktól továbbra is várunk régi játékokat. Szintén jövőre válik aktuálissá a múzeum 145. születésnapjának megünneplése, ami szintén komoly szervezést igényel. Mindemellett folytatódnak a régészeti feltárások, valamint könyvkiadásokat is tervezünk, tehát rengeteg feladtunk, tervünk van a következő években.

Talán elmesélhetjük az olvasóknak, hogy nem csak a munkahelyén bővelkedik tennivalókban, de otthon is, hiszen egy hónappal ezelőtt új taggal bővült a Horti család.
Igen, megszületett a kis unokám, aki az édesapja után az István nevet kapta. Egyébként ő a hetedik István a Horti családban az 1650-es évekig visszamenőleg. A visszakutatott családfa XVII. századi lombján volt egy István nevű előd, majd szünet következett és most az utóbbi években egymást követően hat generáció örökítette apáról fiúra ezt a nevet.

Múzeumi látogatásomat, ha nem is a kis István, de egy másik gyermek látogatása zárta. A Városvédő és Szépítő Egyesület tevékenységének köszönhetően éppen búcsúzásunkkor szállították be az intézmény udvarára a felújított Teknősbékás fiú szobrát, amely valaha a gyermekkórház előtti teret díszítette. Hozzáteszem a büszke nagymama asztalán található fotókon azért Pistivel is találkoztam.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?