A barkó hagyományok

A kiállítással és ruhabemutatóval színesített előadáson az identitásukat feledett barkók hagyományainak újraélesztéséről hallhattak a népművészet iránt érdeklődők a Barkó Kézműves Egyesület jóvoltából április 20-án, pénteken a Déryné Rendezvényházban.

A barkókról, az aprócska népcsoportról Pálmai Ilka, az ózdi Művésztanya vezetője tartott előadást, kiállítással és ruhabemutatóval szemléltetve a barkó hagyományok újrafelfedezését az általuk készített népművészeti alkotásokon. A barkók a palócok közösségének részeként Észak-Borsodban élnek, múltjukról a Néprajzi Múzeum mindössze hét tárgyi emléket őriz. Az aprócska népcsoport megmentéséért 2010-ben ifjúsági kezdeményezésre indították el a Művésztanya alapjait, melyet 2012-ben nyitottak meg. Termékeikkel négy mesterséget vonultatnak fel: szövés, hímzés, viseletvarrás és bútorfestés. 2016-tól Barkó Kézműves Egyesületként tevékenykednek, tagjai a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Munkájukat kezdetektől a Hagyományok Háza mesterei segítik, Beszprémy Katalin szakmai vezetővel az élen. Őt és Farkas Évát maguk között csak „Barbanyáknak” nevezik.

A helyi fiatalok, kultúraőrzők és térségi pedagógusok a mesterekkel közösen gyűjtötték a barkóság mintadarabjait, és kézműves táborokban hangolódtak a közös munkára.

Mivel eddig sajnos teljes viseletet még nem találtak, de motívumokat, fotókat igen, ezért azokból a forrásanyagokból állítottak össze a mai divatnak megfelelő használati tárgyakat, ruhadarabokat, barkó jegyekkel ékesítve. Az eredmény pedig magáért beszél! Táskák, pénztárcák, mobiltokok, párnahuzatok, asztalterítők, ékszerek, kulcstartók és még megannyi kincs vonzotta a tekinteteket a Déryné Rendezvényház dísztermének végén felállított kiállítótérben.

Molnár-Madarász Melinda dizájner helyi fényképek és minták alapján tervezett barkó ruhát, melyet Sebestyén Márta a Fölszállott a páva televíziós műsor egyik középdöntőjében viselt. A ruha sikere után egész kollekciót tervezett barkó motívumokkal.

Az előadást követően alkalmi, de annál ügyesebb modellek segítségével mutatták be a zsűrizett, díjnyertes ruháikat és kiegészítőiket, amely méltó zárása volt az aprócska népcsoport újraélesztését felvállaló Műhelytanya bemutatásának. S nem utolsó sorban, jó példa ők arra, hogy lehet a népi motívumokat a mai kor elvárásainak is megfelelő használati tárgyakon ízlésesen megjeleníteni, ezáltal is megőrizve eleink örökségét.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?