Öröm a lélek mélyéről

Békési Péter ceremóniamester köszöntötte a jászberényi Nagyboldogasszony Főplébánia XVII. Jótékonysági Keresztény Bál vendégeit szombat este a Nagyboldogasszony iskola sportcsarnokában.

A vendégek soraiban kiemelten üdvözölte Szabó Tamás polgármestert, Pócs János országgyűlési képviselőt, Bertalan János jászkapitányt, Szántó József főapátot, Dancsó István esperest, dr. Novák István főigazgatót, Szálkainé Litkei Juditot főplébánia képviselő-testületi elnököt, Lantos Tiborné világi elnököt, dr. Krikovics Istvánnét, a Karitász csoport elnökét, Vargáné Deme Katalint a KÉSZ csoport vezetőjét. Örömet jelent évről évre látni azt, hogy a városban jelenlévő több szálon megerősített keresztény közösség milyen nagy számban képviseli önmagát a báli alkalmakkor. A keresztény értékek, a szellemiség jelen vannak a kikapcsolódás idején is – hangsúlyozta a műsorvezető –, majd ennek jegyében vőfélyköszöntéssel kívánt kellemes időtöltést az est további részéhez.

A bált Szántó József apátplébános szavai nyitották, aki immár hetedjére töltötte be ebbéli tisztségét. Farsang az örvendezés ideje. Vidámság és öröm kell, hogy érkezzen a lélek mélyéről ebben az időszakban, a hamvazószerdát megelőző hetekben. A hétköznapok során gyakran szorongás tölti be a szíveket, ám ezen alkalmakkor próbáljuk elhagyni a kétségeket, és engedjük helyére a boldogságot. Közben ne feledkezzünk meg róla, hogy Krisztus születése a valódi öröm! Ne féljetek, keressétek Isten országát, a többi szükségletet mind megkapjátok! – szólt Szántó atya, majd zárszavaiban megköszönte valamennyi támogatónak, közreműködőnek a segítséget.

Bagi Zoltán, az iskola tizedikes tanulója népszerű retro slágerekkel szórakoztatta a vendégeket a műsorfolyam nyitányaként.

A könnyed dallamokat követően Bertalan János jászkapitány kért szót, aki némiképp komolyabb vizekre kalauzolta gondolatai közvetítése révén a közönséget. Beszédében a keresztény világot ért támadásokra hívta fel a figyelmet. Értékeink, kultúránk megvédésére szólított fel és kérte az esti beszélgetések során, vitassák meg a fent említett problémákat is.

A gondolatébresztő mondatokat az est sztárvendégének, Csáki Tibor tangóharmonika művésznek színpadra lépése követte. Tréfásan úgy nyilatkozott, hogy barátnője „Tangó Har Monika” társaságában érkezett, ám a szóban fogó vendéggel a műsor első etapjában még nem találkozhattunk, csupán a művész énekhangja szórakoztatta a közönséget. A sztárvendég így is sikert aratott, ám a valódi babérokat az iskola pedagógusaiból alakult tánckar aratta le, akik tüzes délszláv táncokat mutattak be.

Pócs János a hangulathoz méltó, könnyeden tréfás anekdotával köszöntötte az egybegyűlteket. Az előadott történet azonban a humor ellenére sem volt öncélú, a keresztény eszmék türelemmel érlelt gyümölcsére hívta fel a figyelmet. A magyarországi keresztény szellemiség értékeinek megtartására, növelésére szólított fel a politikus.

A vacsora előtti imában Ivancsó István esperes vezetésével mondtunk hálát az Úrnak. A Vídia zenekar már az étkezés alatt a húrokba csapott, nagyon jól tette, hiszen a táncparkett már a vacsora közben is benépesült. Csáki Tibor második fellépésén a vendégsereg nagy része már felhőtlen báli hangulatban ropta a táncot, és ekkor már megszólalt „Monika” is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?