Nagyot lépett a Ferro-Press

Február 7-én, szerdán a Ferro-Press Kft. Laktanya utcai telephelyén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át a cégvezető Birgés Tibornak az állam 490 millió forintos vissza nem térítendő támogatását dokumentáló okiratot.

A mintegy ezer dolgozót foglalkoztató vállalat 1,8 milliárd forintból bővíti termelési kapacitását infrastrukturális, illetve technológiai fejlesztésekkel. A beruházás keretében 11.500 négyzetméteres raktárcsarnok épült, valamint modern lemezmegmunkáló gépeket szereztek be. A továbbiakban bővítik a gyártóbázist, robotokat és korszerű mérőeszközöket szándékoznak vásárolni.

Az ünnepségen jelen volt Szabó Tamás polgármester, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, Marczinkó Zoltán vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a cég részéről az ügyvezető igazgató Birgés Tibor mellett Benkő Zsolt gyárigazgató. Az eseményt a helyi és az országos média munkatársai rögzítették. A köszöntőket követően Varga Mihály beszédében a kormány 2015-ben indított Nagyvállalati Beruházási Programjára helyezte a hangsúlyt.

Kiemelte, hogy a Jászságban az uniós támogatásokat elnyerő kis- és középvállalkozások mellett több olyan nagyvállalat is jelen van, amely a program kedvezményeit élvezi, és így képes arra, hogy a beruházások nyújtotta fejlesztésekkel az itt élők életminőségét, elhelyezkedési esélyeit javítsa.

A Ferro-Press Kft. a versenytársai előtt járva kívánja megtartani azt a pozíciót, amit az elmúlt években elért. Az elnyert forrásokkal megvalósuló eszközbeszerzés, kapacitásbővítés célja a termelési hatékonyság növekedése, a cégnél dolgozó szakmai csapat erősítése. Ennek szellemében támogatja a kormány 490 millió forinttal a beruházást. Az elmúlt nyolc év gazdasági szemléletváltásának része ez a fajta nagyvállalati segítségnyújtás, amely lehetővé teszi, hogy a hazai nagyvállalatok bekapcsolódhassanak az európai versenyszférába, a világgazdaság vérkeringésébe. A legnagyobbak mögött mindig ott állnak beszállítóként a magyar kis- és közepes vállalatok, amelyek egyre több munkahelyet képesek biztosítani a hazai munkavállalóknak. A gazdaságpolitika szabályozórendszerének átalakításával a foglalkoztatás könnyebb, gyorsabb, eredményesebb lehet. A megfelelő munkaerőképzésre is hangsúlyt fektet az állam, mellyel párhuzamosan egyre kisebb mértékű munkahely-bővítési kötöttségeket várnak el. Amennyiben a kapacitásbővítésben, az új technológiában az irányelvek mentén támogatási lehetőséget látnak, akkor az állam mindenképpen a cég mellé áll.

A miniszter beszéde végén a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét összegezte. Kiemelte, hogy gazdaságunk öt éve növekvő pályán mozog. Tavaly négy százalék felett teljesített a gazdaság, a foglakoztatási mutatók javultak, az exportteljesítmény növekedett. Az emelkedő bérek növekvő keresletet eredményeztek, így a kiskereskedelmi forgalom szintén emelkedett. Egyre több háztartásban tudnak megtakarítani. A megyében alapvetően a versenyszektorban növekedett a foglalkoztatottság, ami 9,5 százalékos értéket jelent.

A Ferro-Press kft fejlesztése innovatív, ezért magában hordozza a jövő sikereinek zálogát. A miniszter zárszavában a remények megvalósulását kívánta a gazdaságpolitikában – a Jászságban, a településen és a cég életében egyaránt.

A továbbiakban Birgés Tibor ügyvezető a kilencvenes években garázsműhelyből alakult cég történetét ismertette a megjelentekkel. Jelenleg a cég profiljába az eredeti tevékenység, a forgácsolás mellett lakatosmunka, lemezmegmunkálás, televízió-alkatrész gyártás, mezőgazdaságigép-gyártás tartozik. Az elmúlt években számos strukturális és technológiai fejlesztést vittek véghez a vállalatnál. Mindezeknek is köszönhetően egyre több megrendeléshez jutnak multi cégektől is. Mindehhez szükséges a mostani beruházás raktárbővítő és gyártóbázis-növelő fejlesztése. A növekvő igényeknek és a minőségi elvárásoknak eleget téve korszerű lemezmegmunkáló gépeket, robotokat, mérőeszközöket vásároltak, illetve vásárolnak.
Az ünnepélyes oklevélátadót követően a vendégek megtekintették az üzemcsarnokokat és az új központi magasraktárat.

Szerző:
Kárpáti Márta
Halász Lajos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?