21. századi technika az új szárnyban

Látványosan halad a Klapka György iskola új szárnyának építése a Kossuth úti tankonyha mellett. Az épület funkciójáról, a beruházás ütemtervéről Tamás Zoltán igazgatótól kértünk tájékoztatást.

Az iskola bővítése már több éves kérés az önkormányzat felé. Régóta gond, hogy kevés a hely, kicsik a tanműhelyek, nem adottak a lehetőségek a szakmára csábítás feladatában, pedig erre, a szakmunkásképzésre, a Jászságban különösen égető szükség van.

Az igazgató úr elmondta, hogy az új épület alsó szintjén a kiszolgáló helyiségekkel együtt autószerelő és pék-cukrász tanműhely, az emeleten egy 100 négyzetméteres pályaorientációs szaktanterem, illetve kisebb kabinet termek kapnak helyet. A szaktanterem így a Rákóczi úti ideiglenes helyéről beköltözhet ide, ahol majd az általános iskolásoknak tudnak bemutató, kedvcsináló tanórákat tartani. A hivatalos nevén digitális alkotóműhelyt a legmodernebb, többmilliós értékű bemutató eszközökkel szerelik fel. Ezeket egyrészt pályázatból, másrészt a Szolnoki Szakképzési Centrum jóvoltából tudják beszerezni. A 21. század digitális technikai eszközei, mint a LEGO-robot, 3D nyomtató, hegesztőszimulátor, lézervágó, modern asztalosgépek tekinthetők meg és próbálhatók ki interaktív módon a szakmák iránt érdeklődő gyerekek számára. Mindemellett azonban nem hagyják feledésbe merülni a manuális tevékenységek elsajátítását sem.

Az igazgató úr bizalmának adott hangot, hogy az eszközök felkeltik az érdeklődést és lesz elég jelentkező. Országos, megyei szinten és városunkban is túl sok a gimnázium, ahol vannak jó képességű gyerekek, de sokuknak nem elég a tudása vagy a szorgalma az egyetemi továbbtanuláshoz. Szeptembertől indul a technikumi képzés náluk, amikor a magas szintű szakmai ismeretekhez érettségi is párosul majd az ötéves képzési idő alatt. Ezek a lehetőségek a fodrász, autószerelő, kereskedő, vendéglátós tanulók számára állunk nyitva. A többi képzésen tanulóknak 3 év alatt kell a szakmát kitanulni és ez után levelezőn van lehetőségük az érettségi vizsgáig eljutni. Tehát egyik diák sincs az érettségi lehetőségétől elzárva, csak itt többletet, egy szakma magas szintű ismeretét is megkaphatják.

Az épület kapcsán Tamás Zoltán végzetül hozzátette, a beruházóval megkötött szerződések, határidők, vállalások szerint az épületet szeptember 1-ével át kellene adni. Amennyiben nem így történik, sok milliót veszít a város. Mindemellett a kormány az iskola bővítésére adta a hitel egy részét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?