Ősszel kezdődhet a piac fejlesztése

A felújítás előtt álló városi piacról tartott egyeztető fórumot a városvezetés kedden délután a Városháza tanácstermében. Szabó Tamás polgármester köszöntötte a mintegy félszáz érdeklődőt, köztük az árusokat és a piac környékének lakóit. Tájékoztatásul elmondta, hogy az előzőekben tett ígéret szerint tartják a jelenlegi egyeztetést, amelynek fő mondanivalója, hogy a kivitelezés fizikai startnapja egyelőre csúszik.

A fórum folytatásában Hegyi István, a Városfejlesztési iroda vezetője vette át a szót, aki elmondta, hogy a kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, mivel a meghirdetett műszaki tartalomra mindössze egy ajánlat érkezett. Az árajánlat meghaladta az önkormányzatnak erre a célra rendelkezésére álló fedezeti összegét. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az uniós jogszabályok értelmében, most nemzeti nyílt eljárás keretében új közbeszerzési eljárást kell indítani. Mindez hozzávetőlegesen négy hónapot vesz igénybe, tehát, ha június közepei dátummal el tudják indítani az eljárást, akkor várhatóan szeptember közepére lesz eredmény.
A kivitelező ennek értelmében legkorábban októberben tud hozzáfogni a munkálatokhoz. A felújítás befejezésére változatlanul egy évet szánnak.

Az építkezés szempontjából az árusok számára a legnehezebb időszak az őszi-téli hónapokban várható. Szabó Tamás hozzáfűzte, a költségeket a legnagyobb jó szándékkal sem tudták lejjebb faragni. Mindenképp meghaladják azt a 300 millió forintot, ami határ az egyszerűbb eljárásban, tehát így túllépve azt, kénytelenek végigvinni az uniós szabály szerinti procedúrát. Mindez a piac szereplői számára azt jelenti, hogy szeptember végéig változatlan formában történik a kereskedelem a piac jelenlegi területén. Az áttelepülés formájáról, feltételeiről szeptember folyamán kívánnak újabb egyeztető fórumot tartani, amelyen majd konkretizálják a helyszíneket az eladók igényeit a lehetőségekhez simítva.

A már körvonalazódott elhelyezésről Horgosi Zsolt, a JVV Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója elevenítette fel az előzetesen megbeszélteket. Az egy hónappal ezelőtti fórumon már egyezség született a tematizált árusító helyek tervezett helyszíneiről. Ennek értelmében a mozi előtt lesznek a virágárusok, a csarnok és a Piac Market közötti területen kapnak helyet az őstermelők, a Jászpiacért Egyesület tagjai. Beszéltek arról is, hogy a parkoló egy részét is megnyitják az árusok számára. A legnagyobb ideiglenes piaci terület a volt játszótér, a majdani parkoló helyszínén lesz. Igény esetén a Szövetkezet út 7. szám előtti közterületen, illetve az IBUSZ iroda előtti parkolóban lehetne árusítást végezni. Felmerült, hogy egyes árusok szeretnének a Szövetkezet út előtti szakaszra saját költségen faházakat telepíteni. A városvezetéssel egyeztetve erre lehetőség lesz, amennyiben sikerül egységes arculatot megteremteni. Horgosi Zsolt felhívta a figyelmet az asztalokra vonatkozó egyeztetés szükségességére is. Az időjárás szempontjából legrosszabb időszakban valószínűleg tömbösítésre lesz szükség az árusítóhelyen. A városüzemeltetés igyekszik a lehetőségekhez mérten komfortossá tenni az ideiglenes piacot. Kerítést építenek, illetve valamilyen sátorfedést biztosítanak az átmeneti időszakra.

A polgármester a kérdések feltevésének lehetősége előtt még egyszer megerősítette, hogy a fejlesztés mindenképpen megtörténik, a források – a megemelt összeggel – rendelkezésre állnak. Hangsúlyozta, a piac rekonstrukciója sok ezer ember érdekében történik, ezért kéri mind az eladók, mind a vásárlók türelmét az átmeneti időszak nehézségeinek elviseléséhez.

A Szövetkezet úti háztömb lakóinak nevében érkezett a kérdés, várhatnak-e valamiféle kompenzációt a megnövekedett forgalomért, a környezetük szennyezéséért, és a játszótér hiányáért cserébe? A polgármester válaszában kifejtette, sajnos az építkezés kellemetlenségekkel jár, amelyeket igyekeznek minimalizálni. A szemetelést mindenképp meg kell szüntetni, ez mindenki jól felfogott érdeke. A játszótér az építkezés befejeztével sem kerül vissza a régi helyére, ott parkoló kap helyet. Új, modern játszótér az út másik oldalán, a Szövetkezet út 7. és 8. háztömbök között épül.

Üzlettulajdonosok érdekeit képviselte a következő hozzászóló, aki az iránt érdeklődött, mennyire érinti a rekonstrukció a piaci boltokat, mennyire lesznek megközelíthetőek az építkezés idején? Szabó Tamás tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a látványtervekbe bárki betekintést nyerhet a Városfejlesztési irodán. Valószínűleg lesznek majd időszakok, amikor bizonyos ideig fizikailag akadályozva lesz néhány bolt megközelíthetősége. Erről a következő fórumon lesz lehetőség egyeztetni. A mostanihoz viszonyítva a helyzet az építkezés befejeztével mindenképpen jobb lesz, hiszen csak rendezett formában, kijelölt helyeken lehet majd árusítani.

Utolsó hozzászólóként az egyik résztvevő arra hívta fel a figyelmet, hogy a piaci díszkutat egyesek tisztálkodásra, mosásra használják. A polgármester kérte az illetékeseket, hogy a renitens – valószínűleg hajléktalan – polgárnak mutassák meg a város nyújtotta lehetőségeket, amely a hasonló helyzetűeket segíti a felmerült ilyen jellegű problémáik megoldásában.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?