Festőecsettel a valóságról

A Szikra Galéria Időszaki kiállítások sorozatában, egy Bács-Kiskun megyei művész alkotásaival ismerkedhet meg városunk képzőművészetet kedvelő közönsége. Gyalai Béla festőművész tárlatának megnyitóját, november 14-én tartották, a galéria emeleti kiállítótermében.

Tárogatóból szóló dallamokkal és lírai versrészlettel kezdődött el, a Tiszakécskén alkotó festőművész, Gyalai Béla, időszaki kiállításának ünnepélyes megnyitója. Majd Szikra István, a galéria tulajdonosa köszöntötte a megjelent érdeklődőket és elbeszélte a kiállítás létrejöttének történetét. Egyszer, a Csángó Fesztivál alkalmával rendezett szimpóziumon ismerkedett meg Dr. Ruszinkó Ádámmal – aki ezen az estén a közönség soraiban foglalt helyet –, és családi barátság szövődött közöttük. Ami nem volt véletlen, mivel mindketten érdeklődnek a képzőművészet iránt. A jó barát tiszakécskei látogatása alkalmával bemutatta a helyben alkotó művésznek, Gyalai Bélának. Aztán ahogy vele jobban megismerték egymást, eljött az az idő, hogy találjanak egy alkalmas időpontot, mikor Jászberényben bemutathatják műveit. Ennek az ideje jött el most, ezen a novemberi délutánon.

A mikrofonhoz Sirkó László színművész lépett, – a Kecskeméti Katona József Színház örökös tagja,- és elmondta, hogy egy baráti társaság kísérte el az alkotót, akik szeretnék, lírával és zenével megosztani gondolataikat a kiállított művekről. Így is tettek, Sirkó László Áprily Lajos verssorait szavalta, Szabó Sándor tárogatóművész zenei betéteket játszott hangszerén. A társasághoz tartozó Kirskó János, főiskolai docens, a méltatás és a megnyitó beszéd megtartását vállalva magára, mondta el gondolatait. „Az előzőekben elhangzott, az est elindításához, barátok által választott művek azt is megelőlegezték, hogy mit kell a festőről gondoljunk. Sajátos remeteségben, önmagát felépítő olyan férfiúról van szó, aki nagyon céltudatos, már-már a megszállottakra emlékeztető szívóssággal építette fel önmagát és saját festői világát. Sok tekintetben misztikusan gondolkodó művész munkáival találkozhatunk, akinek föltett szándéka, igen erőteljes törekvése, hogy ebben a világban rendet és harmóniát teremtsen a maga eszközeivel.” Gyalai Béla vízparton született és ma is ott élő ember, a folyó vonzásától nem képes elszakadni. A víz rabul ejtette, fogva tartja és egészen fantasztikus munkákat inspirált az ő eddigi művészetében. Nagy tiszteletnek örvend, Tiszakécskén, ahol fontosnak tartják mint alkotót, ennek apró jele, hogy Tóth János, a település polgármestere is elkísérte ide. A művész kiállított képeiből úgy tűnhet, kettős világa van, a bibliai ihletettségű, mélyen misztikus lélekből megélt erőteljes absztrakciók, és a megtestesült életöröm, a természet adta gyönyörűség ábrázolása. De erről nincs szó, csak ezeknek a világoknak időnként, más-más arca mutatkozik meg a szemlélődők számára. Műveiből ugyanaz az áhítat és tisztelet fogalmazódik meg a teremtett világ iránt, mint akkor, mikor misztikus és nem feltétlen bibliai gyökerű munkáit festi.

Az érdeklődő közönségnek – hogy még nyitottabb lélekkel tudjon a képek elé állni –, a tárogató hangja, Áprily és Dsida verssorai hívatottak segíteni. Az előadók műsorát követő tapsból valószínűsíthető, ez mindannyiukat megérintette.

A megnyitó után, a vendégek pezsgő, tea és pogácsa elfogyasztása mellett tekintették meg a kiállított képeket, amelyekben december 12-ig lehet gyönyörködni a galéria nyitvatartási idejében.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?