Balesetből sikersztori

Zemlényi Zoltán a Hoppárézimi! című kötet szerzője súlyos balesete után vált híressé. Az akkor 15 éves fiút kis híján halálra gázolt egy Trabant. Csodával határos módon még is felépült, és papírra vetette gondolatait. Mára öt könyve jelent meg, amelyekről november 21-én a Városi Könyvtárban mesélt.

Zemlényi- Kovács Zoltán kedden este korát meghazudtolva, fiatalos lelkesedéssel állt olvasói elé. Nyakában himbálózó tibeti mala nyaklánc lelki békéjéről tanúskodott, frizurája egykori kedvenc együttese, a Hungária énekesére hajazott. Az író nem sokat változott az évek alatt, pontosan 30 éve, 1987-ben az egész ország első könyvéről beszélt. Ma emlékeznek még rá?

A Hoppárizimi! története 1985-ben kezdődött, írója Zemlényi Zoltán 15 éves volt, mikor épp kenuedzésre sietett, és a piros lámpa ellenére, szabálytalanul áthaladó trabantos elütötte. Az ütközés során Zoltán hat métert repült és fejjel érkezett az úttestre. Súlyos agysérülést szenvedett, 30 napig kómában feküdt, majd felébredt, de sokan úgy hitték alkalmatlan lesz az életre.

Balesete előtt rajzolt, sportolt, zenekart alapított, hangszeren játszott, sőt ZZ szépségkirály is volt, egyszóval élte a népszerű fiatalok életét. Agysérülése következtében a felsoroltak egyikét sem tudta folytatni, tolószékbe került, kezei görcsben álltak, még az arcizmait sem tudta mozgatni. „A szájából patakokban folyt a nyál, mert nem tudta becsukni” – hangzott el az előadás során egy vele készített riportban.

Zemlényi Zoltán elmondta, hogy szülei mindent megtettek gyógyulása érdekében, ő pedig tinédzserként egyáltalán nem fogta fel tragikusan a helyzetét. Hamarosan újra tanult beszélni és járni, a szavak szeretete pedig írásra ösztönözte.

A bénult testben egy ép elme, erős lélek lakozott. Nagy áttörést hozott számára, mikor 1 év után írógép segítségével, egy ujjal naplót írt. Ez a napló az a bizonyos Hoppárézimi!, amely 68 500 példányban fogyott a könyvespolcokról.

Zemlényi Zoltán még sem a sikerdíjas könyvére a legbüszkébb. Három éve jelent meg a Tenzi naplója című alkotása, mely az erdélyi származású dédnagymamája naplófeljegyzéseit dolgozza fel. Az író szerint „igazi kincsesbánya”, ha csak ezt a könyvet adta volna ki, már azért megérte. A könyv nagy hatással volt rá, és akkori szerelmére, így legkisebb gyermeküket az édesanya javaslatára Hortenziának, becenevén Tenzinek nevezték el. „Tenzi beragyogja az életünket” – vallott a kislány iránt érzett szeretetéről. Zemlényi Zoltán balesete ellenére népszerű volt a hölgyek körében, 22 évesen meg is nősült. Első feleségétől két fiú gyermeke született, Barni (24) és Marci (21).

Az szerző jelenleg saját könyvei eladásából él, bár a fiatalabb korosztály javarészt nem hallott az egykor felkapott íróról, mára igyekszik újra köztudatba hozni munkásságát. Küzdelmeit tükröző írásai egyaránt üzenetet hordoznak az idősebbek és a fiatalok számára is, hiszen Zemlényi Zoltán jó érzékkel találja meg a közös hangot minden korosztállyal. Humorán nem ejtett csorbát a tragikus balesete, közvetlensége és embersége ma is a régi, melyből kedd este a jászberényi közönség is kaphatott egy szeletet.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?