Felejthetetlen este az angyalok között

Presser Gábor és Rúzsa Magdi rajongói szép számmal vannak városunkban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy minden jegy elkelt duett koncertjükre, a városi sportcsarnokban. November 17-én, pénteken este, Angyal mellettem című előadásuk, felejthetetlen zenei élmény lett.

A magyar beatnemzedék egyik legjelentősebb zeneszerzője, Presser Gábor, tavaly novemberben indult közös turnéra, egy valamikor általa zsűrizett zenei tehetségkutató győztesével, Rúzsa Magdival, a kishegyesi lánnyal. Ezt megelőzően mindketten járták a saját útjukat, s időnként, egy-egy koncerten összetalálkoztak, hogy elénekeljenek néhány közös számot. Presser időközben három dalt is írt a kitűnő hangú, fiatal énekesnőnek, mígnem egyszer megszületett a közös előadás ötlete.

Erősen középkorú többségű közönséggel telt meg, a csak ülőhelyes nézőtér. A kellemesen sejtelmes fényekkel bevilágított színpadon a főszereplő zongorája állt és körötte még megannyi hangszer. Ugyanis Presser Gábor szerint egy jól sikerült fellépéshez nem adott hangszerekre van szükség, hanem az együtt zenélés örömére, és hogy azok álljanak mellette, akikkel szívesen muzsikál együtt. Így az este folyamán egy sajátos zenekari felállás jelent meg, ahol csupa akusztikus hangszer szólt. Födő Sándor, az ütőhangszereket bűvölte, Kovács Ferenc hegedűt és trombitát, Szabó Tamás pedig szájharmonikázott, de olykor játszott vibrafonon, sőt, néhányszor még Magdi is hangszert ragadott, hol tangóharmonikát, hol kisdobot.

Zenei időutazás részesei lehettünk, remek válogatás volt, Presser szerzői munkásságának széles palettája megjelent a műsorban. Elhangzottak LGT dalok, nem feltétlenül a legismertebb slágerek, de igazi csemegék, Ruzsa Magdi énekével is. Felcsendültek a Képzelt riport és a Padlás musicalek népszerű betétdalai, nem hiányoztak az előadóművész-zongorista szólószámai sem, de még Parti Nagy Lajos megzenésített versét is hallhattuk a páros tolmácsolásában. Nem maradhattak el a Ruzsa Magdinak ajánlott dalok sem, de olyanok is, amelyek korábban más énekesnőknek készültek, melyeket zenei alázatával, egyszerűségével énekelt el és senkiével össze nem téveszthető hangjával elbűvölte a közönséget. A színpadon hol magára maradt Presser, hol ketten voltak Magdival, többször a teljes zenekarral, néha egyik vagy másik zenésszel játszottak.

Az elhangzott dalokban szinte minden benne volt, érzelmek, mély gondolatok, elgondolkodtató pillanatok, így aztán voltak könnyek, mosolyok, csendes elmélkedés, nevetés, és sok taps.

Színvonalas zenei élményt kapott a közönség, örömzenét egy kiváló énekesekből, zenészekből álló csapattól.

Az ilyen estéken elfelejtjük azt is, ha „az élet szétizél és agyongyötör.” Mert ott volt mellettünk valaki (talán egy angyal?), akivel jó volt ezt az élményt átélni, majd kézen fogott és hazavezetett…

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?