Kreatívan a helyben maradásért

A Stimulart projekt workshoppal egybekötött harmadik érintetti csoport találkozóját tartották szeptember 3-án a Városi Könyvtárban.

A csoporttagokat Tendli Krisztina, városfejlesztési és turizmus fejlesztési szakértő köszöntötte, majd átadta a szót dr. Földi Zsuzsanna, város- és területfejlesztési szakértőnek, a Stimulart szakmai koordinátorának. Tőle összefoglalót hallottunk a járványhelyzetben átalakított kommunikációs formákról, az elmúlt hónapok munkájáról. A partnerek ebben az időszakban online mondták el egymásnak a projektben eddig tapasztalt konklúziókat.

A CCI kapcsán augusztusban az olasz partnerváros, Vittorio Veneto delegációja járt Berényben. A látogatást Gál-Dobos Beáta részletezte a megjelenteknek. Elmondta, hogy sűrű és változatos programot állítottak össze a vendég számára a projekthez szorosan kapcsolódó gyárlátogatással, gasztronómiai és kulturális élményekkel. A szintén kulturális-kreatív gazdaság szegmensében kutató és továbblépni szándékozó partner látogatása rengeteg kölcsönös ismerettel gazdagította a résztvevőket a látogatás folyamán. A nagyságrendileg hasonló népességű város közel azonos problémákkal küzd, mint Berény. Náluk is magas az elvándorlás, amelynek megállítása a projekt egyik feladata.

A következőkben dr. Földi Zsuzsanna a kutatások tükrében kitért a helyi CCI helyzetére, körvonalazta a megoldási lehetőségeket a kreatív gazdaság fejlesztésére. Ennek egyik eleme az úgynevezett Kreatív bolt, amelynek az eredetileg tervezett Kultúrmalom helyett új helyszínt kellett találni. A helyi szellemi és tárgyi kreatív termékeket bárki számára hozzáférhetővé tevő üzlet a Déryné tömbben, a volt bababolt helyén fogadja a vásárlókat, érdeklődőket.

Az önkormányzatot dr. Gedei József képviseli a projektben, aki hozzászólásában hangsúlyozta a gazdaságilag, társadalmilag romló helyzetben kiemelten kell kezelni ezt a stratégiát, ami mentőöv lehet a bajban.

A szünetet követően egy-egy kreatív gazdaságban sikeres magyar város jó gyakorlatát vették górcső alá a csoporttagok, majd workshop keretében vetették fel ötleteiket Jászberényre vonatkozóan.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?