Ismét lesz Csángó Mikulás

A Csángó Mikulás jótékonysági akció idén is lesz. A szervezők december 1-jéig várják a felajánlásokat. Minderről előző lapzártánk után tartottak sajtótájékoztatót a könyvtárban.

Kocsán László, a program főszervezője elmondta, hogy december 4-én hetedik alkalommal indul útnak Jászberényből a Mikulás, hogy civilek és helyi vállalkozások adományaiból gyűjtött csomagokat vigyen erdélyi testvérvárosunkba, Gyimesfelsőlokba. A hagyományok szerint közel háromszáz gyermek kap a Jászságból december 6-án ajándékot. Idén elsősorban mikuláscsomagot és könyveket várnak az adakozóktól, de szívesen fogadnak tartós élelmiszereket, tanszereket, bármilyen hasznos, jó állapotú tárgyat.

A mikuláscsomagok óvodásoknak és általános iskolásoknak szereznek majd örömet, a könyveket a Domokos Pál Líceumnak juttatják el, illetve az általános iskola és gimnázium jutalomként adja majd a diákoknak. Az élelmiszerekből helyben sütnek ünnepi finomságokat a gyermekek számára.

Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy a testvérvárosi kapcsolatoknak legerősebb szálai a valódi emberi kapcsolatok, és a Csángó Mikulás akció szép példája az összefogásnak, szeretetnek. Apaként, nagyapaként felejthetetlen élményt jelentett látni azt az örömet a gyermekek arcán, amit a berényi adományok jelentettek a gyimesieknek – idézte fel az elmúlt években szerzett élményeit a polgármester. Hozzátette a város nem feledkezik meg a jászberényi rászorulókról sem, karácsonyi ajándékot minden évben juttatnak az itthoniaknak is. Végezetül kérte a városlakókat, hogy lehetőségeikhez mérten minél többen csatlakozzanak a Csángó Mikulás gyűjtési akciójához, tapasztalják meg az adományozás örömteli élményét.

Lukácsi György kezdetben a Pendzsom táncegyüttes vezetőjeként, ma Jászkisér polgármestereként csatlakozik az adománygyűjtéshez a község lakóival. A kapcsolatok mélyítésének nagyszerű lehetősége az adományozás, amikor saját kezűleg készített ajándékokat, vagy egyéb felajánlásokat juttatnak el a szegényebb vidékre.

Simon Miklós a civilek képviseletében szólt néhány szót, melyben felidézte az elmúlt hét év ajándékszállító utazásait, az arcokon felragyogó gyermeki öröm páratlan szépségét.

Tóth József a Jász Trió Tv igazgatójaként elmondta, hogy a televízió is kezdetektől támogatja a Csángó Mikulás kezdeményezést. Hangsúlyozta, hogy az adományok a lehető legjobb helyre kerülnek. A berényiek már várják az ajándékozás lehetőségét, ezt bizonyítja, hogy máris gyűlnek a csomagok a televízió épületében, ahová december elsejéig várják a jótékony gesztussal élni kívánók felajánlásait.

Kocsán László felhívta a figyelmet, hogy pénzbeli hozzájárulással is lehet segítséget nyújtani szegényebb sorsú gyimesfelsőloki magyar barátainknak.

Számlaszám:
10104260-02383900-02003008

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?