Ismét várja a felajánlásokat a Csángó Mikulás

A Covidot követően ismét útra kész a Csángó Mikulás, tudtuk meg a jótékonysági akció sajtótájékoztatóján a Jászberényi Városi Könyvtárban. Tóth József, a JTTV tulajdonosa mellett Gál-Dobos Beáta a Jászkerület Nkft., Budai Lóránt polgármester Jászberény és Lukácsi György polgármester Jászkisér képviseletében vett részt.

– A Csángó Mikulás néven elindított jótékonysági akció először 2010-ben került meghirdetésre. Ez abból nőtte ki magát, hogy magánemberek már korábban is jártak Gyimsebe és próbáltak segíteni az ottaniaknak.  Kialakult egy közösség, s egy kicsit intézményesítettük a folytatásban az akciót. Azt hiszem, hogy ennek a kezdeményezésnek is volt ahhoz köze, hogy Jászberénynek Gyimesfelsőlok testvértelepülése lett. Sajnos 2019-ben a hagyomány megszakad, mivel jött a Covid és megszűnt az a szabad mozgás, ami előtte volt. A világjárvány elmúltával viszont szeretnénk ismét feléleszteni a Csángó Mikulást. A mi sajtótájékoztatónknak lett volna még egy résztvevője, Szarvasné Pakai Judit. Amint azt sokan tudják, a Csángó Mikulás kezdeményezői Mucsi Gyula és Szarvas Attila, valamint Kocsán László voltak. Sajnos Attila időközben elhalálozott, de az özvegye számára is fontos ez a kapcsolat – mondta bevezetőjében Tóth József, aki azt is hozzátette, hogy összefogásra kérik a Jászság lakóit, segítsék adományaikkal a Csángó Mikulás jótékonysági útját.

Elhangzott a sajtótájékoztatóján, hogy a minimális célja ennek a kezdeményezésnek mindig az volt, hogy minden gyimesfelsőloki gyermeknek eljuttathassanak egy-egy mikuláscsomagot. Voltak persze olyan évek, amikor igen nagy mennyiségű ajándékot tudtak eljuttatni Gyimesfelsőlokra. Tóth József azt is elmondta, hogy a Jászkerület Nkft. segítségével a külhonba szakadt magyarok adományai már eljutottak Jászberénybe.

– Örömmel mondhatom, hogy amiben tudjuk, abban segíteni fogjuk ezt az akciót. Számunkra fontosak a testvértelepülési kapcsolatok, s a Covid elmúltával szeretnénk ezeket ismét élénkebbé tenni. Arra kérném a város lakosságát, hogy egy mikuláscsomag erejéig segítse ezt az akciót. Tudom, hogy sokak helyzete itthon sem rózsás, de bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik egy-egy mikuláscsomaggal hozzá tudnak járulni a Csángó Mikulás idei útjához. A város részéről 100 mikuláscsomagot ajánlottunk fel a szervezőknek, s ha kell a szállításban is segítünk – mondta Budai Lóránt.

Lukácsi György, Jászkisér polgármestere többször volt már részese a Csángó Mikulás akciónak, így ő személyes élményeit is megosztotta a sajtótájékoztatón.

– Szarvas Attila emléke olyan hívó név számomra, hogy amikor megtudtam, hogy ismét lesz Csángó Mikulás, nem volt kérdés, hogy csatlakozom az akcióhoz. Amiben tudom mindenképpen segítem ezt a kezdeményezést, már csak Attila emléke miatt is – mondta Lukácsi György.

– Amióta ez az akció elkezdődött, a Jászkerület mindig támogatta ennek sikerét. Természetes volt számunkra, hogy ismét mellé állunk a kezdeményezésnek. Mi abban tudunk segíteni, hogy az ajándékokat, a felajánlásokat itt, a könyvtárban lehet leadni, s azok kiszállításához is adjuk a szállító eszközeinket – csatlakozott az előtte szólókhoz Gál-Dobos Bea, a Jászkerület NKft. nevében.

Tóth József még annyit hozzátett az elhangzottakhoz, hogy cégek, vállalkozók is segítették minden évben a kezdeményezés sikerét, akikre idén is számítanak.

A mikuláscsomagokat és egyéb adományokat 2022. december 4-ig estig lehet a Jászberényi Városi Könyvtárban leadni. Közel 400 gyermek van Gyimesfelsőlokon, azaz a cél mintegy 400 mikuláscsomag összegyűjtése!

Ha teheti, járuljon hozzá a Csángó Mikulás útjához egy mikuláscsomaggal!

 

Vélemény, hozzászólás?