JKSE győzelem az év mérkőzésén

A felnőtt férfi kosárlabdabajnokság NB I/B piros csoportjában a hét végén a 11. forduló mérkőzéseit rendezték. Született nagy meglepetés is, de a legizgalmasabb, legérdekesebb találkozót Jászberényben játszották. A JKSE 21 pontos hátrányból mentette hosszabbításra a salgótarjániak elleni találkozót, melyet végül kétszeri hosszabbítás után, a legutolsó pillanatban szerzett duplával nyertek meg Miljan Rakic fiai.

A salgótarjániak elleni találkozón mutatkozott be új igazolásunk, Ivosev Tamás, aki hosszú éveket játszott az NB I A csoportjában, s a Szolnokkal bajnok és kupagyőztes is volt. A Kaposvár játékosaként pedig egy alkalommal a bajnoki év legértékesebb játékosának választották. Nem mellesleg a 3×3-as kosárlabdázásban a világ legjobbjai között tartják számon. Vele kiegészülve mindenképpen a győzelem megszerzése volt a mieink célja. A salgótarjániak azonban a vártnál is keményebb ellenfélnek bizonyultak. A látottak alapján talán úgy is fogalmazhatnék, hogy szinte lehetetlen helyzetbe hoztuk saját magunkat a mérkőzés során, hogy amikor már minden veszni látszott, varázsütésre elkezdjen játszani csapatunk.

A találkozó első kosarát – egy triplát – ugyan mi szereztük, de a folytatásban már nem sok örömünk volt. A vendégek átvették a játék irányítását és 5-10 pontos előnyt építettek, amit biztosan őriztek is. Támadójátékunk sem volt hibátlan, de nagyobb baj a védekezésünkkel volt. Már, amikor egyáltalán védekeztünk. Egy félidő alatt hazai pályán 50 (!) pontot kaptunk (45-50). A nagyszünetben még azt reméltük, hogy a harmadik negyed majd fordulatot hoz, de ezzel szemben még mélyebbre kerültünk. Már 21 ponttal is vezettek a jól játszó vendégek, akik ekkor még biztos győztesnek tűntek.

Két perc már a negyedik negyedből is eltelt, és még mindig semmi jele nem volt a nagy változásnak. Majd egyik pillanatról a másikra elkezdtünk védekezni, s a vendégek hibáit kihasználva megkezdtük a felzárkózást. Fáradni látszottak a vendégek, s nem kis izgalmak közepette sikerült hosszabbításra menteni a találkozót (87-87). Rendkívül izgalmas volt a végjáték, de akkor még nem tudtuk, hogy ez csak a kezdet. Az izgalmak fokozódtak, s az első hosszabbításban 91-87-nél úgy tűnt, megnyerjük a találkozót, ám elég volt két-három hiba, s máris 91-91 állt az eredményjelzőn.

Jöhetett a második 5 perces hosszabbítás. Ebben felváltva estek a kosarak, s hol az egyik, hol a másik csapat vezetett 1-1 ponttal. A mérkőzés vége pedig igazi „horrort” hozott. A vendégek vezettek 102-101-re, amikor az utolsó pillanatokban egy középtávoli dobásunk lepattant a gyűrűről, majd Olasz Ádám visszapöcizte a labdát, s megszerezte a győzelmet érő kétpontosunkat. Közben megszólalt a találkozó végét jelző hang, és a palánk széle is piros volt már.

A mieink azt mutatták, hogy a kosár még időben született, a vendégek azt, hogy időn túl. A döntés a játékvezetők kezében volt, akik az MKOSZ ellenőrével is egyeztettek, s megadták a mindent eldöntő kosarat.

Elképesztő mérkőzés volt, amelyen nem túlzás, mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. A vendégek remekül játszottak idegenben, míg a mieink nagyon mély „gödörből” álltak talpra a negyedik negyedben. A végén pedig az egylabdás találkozót a szerencsésebb csapat nyerte meg. Fortuna istenasszonya ezúttal nekünk kedvezett, de mindkét csapatot dicséret illeti, mert egy egészen különleges sportélménnyel lepték meg a helyszínen szurkolókat, illetve azokat, akik az élő online közvetítést követték.

A mieink közül Olasz Ádám és Ivosev Tamás 23-as teljesítménymutatóval zárta a mérkőzést, míg a vendégeknél Dragosevic Veljko volt a legjobb, aki egészen elképesztő eredménysort ért el. Az 50 percből 43-at töltött a pályán, s mindössze két dobást rontott – két középtávolit -, s nem kevesebb, mint 48 (!) pontot szerzett. Volt három lepattanója, egy labdaszerzése és három labda eladása, valamint 2 gólpassza. Kiharcolt 11 faultot és ő maga csak kétszer szabálytalankodott!

Jászberényi KSE – Salgótarjáni KSE 103-102 kétszeri hosszabbítás után (18-25, 27-25, 16-28, 26-9, 4-4, 12-11)

A JKSE pontszerzői: Uros Rosic 20/15, Kucsora Csab 18/6, Olasz Ádám 17, Mester Márk 16/15, Ivosev Tamás 16, Dunai Zétény 9/3, Csík Richárd 7

A találkozót követően a szakvezetők így értékelték a látottakat:

Miljan Rakic, a JKSE vezetőedzője: – Legutóbb Pécsen három negyeden át jól játszottunk, s az utolsó 10 perc volt gyenge. Most az első három negyedben játszottunk rosszul és a negyedikben jól. Sajnos nagyon dekoncentráltan kezdtük a találkozót, s ezt a salgótarjániak kihasználták. Amit a mérkőzés előtt megbeszéltünk, abból semmit sem valósítottunk meg három negyeden át. Viszont nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a játékosaim végül kiharcolták ezt a győzelmet. Azon kell dolgoznunk, hogy kevesebb üresjáratunk legyen egy-egy mérkőzésen belül. Gratulálok a Salgótarjánnak, mert ez a végén egylabdás mérkőzés volt. Nekünk most szerencsénk volt, s nekik is sok szerencsét kívánok a bajnokság folytatásában.

Dániel Péter, a Salgótarjáni KSE vezetőedzője: – Vissza kell néznünk a mérkőzésnek azt a szakaszát, ahol 21 ponttal vezettünk. Másrészt nem szeretnék most, röviddel a találkozó lefújása után semmi olyat mondani, amit esetleg később megbánnék, s nem szeretnék senkit sem megbántani, aki velünk együtt azon dolgozik, hogy a magyar kosárlabda minél jobb legyen. Azt mondhatom, hogy a bajnokság legjobb mérkőzését játszottuk ma itt Jászberényben. Ilyen izgalmak ritkán adódnak kosárlabdapályán. Nagyon férfias küzdelem volt, gratulálok a Jászberénynek és a saját csapatomnak is, mert mindent kitettek a pályán ma játékosaim.

A 11. forduló további eredményei:

NKA Pécs – TF-BP 82-51

Veszprémi Kosárlabda Klub – BKG Príma Akadémia 68-93

MAFC – PVSK-VEOLIA 82-72

Óbudai Kaszások – Nagykörösi Sólymok KE 87-75

Ceglédi KE – DEAC U23 80-76

Vasas Akadémia – PHOENIX-MT Fót 84-79

A férfi kosárlabda NB I/B piros csoport állása a 11. forduló után:

  1. NKA Pécs 9 gy 1 v
  2. PVSK-VEOLIA 9 gy 2 v
  3. Vasas Akadémia 8 gy 2 v
  4. MAFC 8 gy 3 v
  5. DEAC U23 6 gy 4 v
  6. Jászberényi KSE 6 gy 5 v
  7. Salgótarjáni KSE 5 gy 5 v
  8. BKG Príma Akadémia 5 gy 6 v
  9. Óbudai Kaszások 4 gy 6 v
  10. TF-BP 4 gy 7 v
  11. Ceglédi KE 4 gy 7 v
  12. PHOENIX-MT Fót 4 gy 7 v
  13. Nagykörösi Sólymok KE 2 gy 8 v
  14. Veszprémi Kosárlabda Klub 0 gy 11 v

A 12. fordulóban a Jászberényi KSE a TF-BP ellen idegenben lép pályára.

December 3.

18.45 óra: TF-BP – JKSE

Hajrá JKSE!

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?