A férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjának 19. fordulójában a JKSE a MAFC csapatát fogadta. A játéknap rangadóján félidőben még Miljan Rakic fiai vezettek, ám a végén a fővárosiak örülhettek. A MAFC visszavágott az őszi vereségért, s megerősítette második helyét a tabellán, míg a JKSE maradt a hatodik helyen.

Az alapszakasz első felében a két együttes Budapesten találkozott egymással és a JKSE 83-63-ra győzte le a MAFC-ot. Azóta azonban nagyot fordult a világ, s a fővárosiak 14-4-es mérleggel a második, a mieink 10-7-es mérleggel a hatodik helyen várták a visszavágót.

A találkozó az egykori jászberényi játékos, Buzás Bence két triplájával kezdődött (0-6), majd Ivosev Tamás 10 (!) pontjával folytatódott (10-6). Csapatunk centere foghatatlan volt, jól használta ki fizikai adottságait, s közelről, távolról és büntetőből is eredményes volt. Lendületbe jöttek kosarasaink és újabb 8 pontot szerezve már 18-6-ra vezettek.  A vendégek mestere, Lakits András időt kért, s legalább annyira stabilizálta csapatát, hogy a különbség nem nőtt tovább az első negyed végéig (29-18).

A második 10 percet már sokkal jobban kezdték a vendégek, s teljesen kiegyenlítődött a játék. Egy ideig még tartotta 9-11 pontos előnyét a JKSE, majd a fővárosiak visszajöttek 10-en belülre. Az egyértelműen látszott, hogy a palánkok alatt Ivosevvel nem bírnak a vendégek. Az viszont figyelmeztető jel volt, hogy legjobbunknak az első félidő végére már három személyi hibája volt. Ezzel együtt hétpontos JKSE előnnyel mentek a nagyszünetre a csapatok (49-42.  A játék képe alapján megérdemelten vezettek a mieink, ám az látszott, hogy a mérkőzés sorsa közel sem dőlt el.

A harmadik negyedben nagyot fordult a „világ”. Miután Ivosev megkapta negyedik személyi hibáját és le kellett cserélni, a mieink játéka támadásban egyre pontatlanabb lett, míg védekezésben sem tudtuk megállítani a vendég rohamokat. A MAFC-nál a kezdőcsapat játékosai komoly támogatást kaptak a cseréktől is és a negyed végére átvették a vezetést. Matejovics utolsó másodperces triplájával 3 pont lett a vendégek előnye a záró tíz perc előtt (69-72).

Sajnos nem úgy alakult a találkozó negyedik negyede, ahogy reméltük. A Tóth-Buzás- Polgárdy-Bordács kvartett mellett a cserék is hozták magukat és már a vendégek vezettek 9 ponttal (70-79). Innen még 4 pontra fel tudtak a mieink zárkózni, amikor az utolsó öt percre Ivosev már 4 személyi hibával visszatért (79-83). Amikor viszont az utolsó két perc kezdete után nem sokkal őt kipontozták, már nem volt esélyünk a fordításra. A találkozó sorsa eldőlt, s a vendégek a büntetőket is biztos kézzel dobták és végül 10 ponttal megnyerték a találkozót (81-91).

A JKSE csapata nem tudta megismételni a második félidőben azt a játékot, amit az elsőben nyújtott. A MAFC viszont az első, gyengébben sikerült negyed után, rendezte sorait és jó játékkal fordítani tudott. Amikor Ivosev a pályán volt, akkor volt esélyünk a győzelemre, ám amikor négy személyi után pihentetni kellett, szétesett csapatunk játéka.

Az is a találkozó krónikájához tartozik, hogy a játékvezetői hármas közel sem állt minden esetben feladata magaslatán. Ivosev negyedik és ötödik személyi hibáját meglehetősen könnyű síppal fújták be, s ez bizony jelentősen befolyásolta a találkozó kimenetelét. Ezen túl is számos ítéletet vitatott egyik, illetve másik oldal is. Az viszont nagyon feltűnő volt, hogy Ivosev nélkül a mieink amolyan „félkarú óriások” voltak csak. Hiányában nem volt játékunk, amivel megnyerhettük volna a mérkőzést. A MAFC csapata pedig bizonyította Jászberényben is, hogy nem véletlenül áll a tabella második fokán. Téma volt találkozó előtt, alatt és után is, hogy mi van Czirbus Józseffel, aki a hírek szerint nem sérült, de mégsem nevezték a mérkőzésre. Civilben ülte végig a mérkőzést, pedig sokan szerették volna a pályán látni…

JKSE – MAFC 81-91 (29-18, 20-24, 20-30, 12-19)

A JKSE pontszerzői: Ivosev Tamás 24/6, Kucsora Csaba 15/9, Homoki Donát 13/3, Meleg Károly 7, Olasz Ádám 7, Csík Richárd 5, Mester Márk 5/3, Uros Rosic 3, Dunai Zétény 2.

A találkozót követően a vezetőedzők így értékelték a látottakat:

Miljan Rakics, a JKSE vezetőedzője: – Ugyanazzal az elánnal, elképzeléssel vágtunk bele a második félidőbe, mint tettük azt az elsőben, amikor jó játékkal vezettünk. Hogy ez miért nem működött a folytatásban azt én is szeretném tudni. Azt láttam, hogy elkezdtünk egyéni hibákat elkövetni, s kijöttek azok a problémák, melyeket éppen szerettünk volna elkerülni. A 91 kapott pont hazai pályán nagyon sok, ezt nehéz fölülmúlni. Az is nehezítette a helyzetünket, hogy a mérkőzés MVP-jét, aki nálunk játszott, hosszú ideig faltprobléma miatt nem tudtam pályára küldeni és a végén még szoros állásnál kipontozták.

Lakits András, a MAFC vezetőedzője: – Gratulálok a csapatomnak, mert nagyon mélyről álltunk fel, talán 15 pont is volt a különbség az első félidőben a két csapat között. Bejött a védekezés váltás, amit az első negyed végén döntöttünk el. A félidőig sikerült felzárkóznunk, majd a harmadik negyedben már át is vettük a vezetést. Örülök, hogy ezt nem engedtük ki a kezünkből a találkozó végéig. Hajtott bennünket a vágy, hogy visszavágjunk az őszi hazai vereségért, mert az nagyon fájt nekünk, akkor nagyon rosszul játszottunk. Nagyon nehéz Jászberényben nyerni, s ezért is nagy öröm ez a mai győzelem számunkra.

A 19. forduló további eredményei

A forduló meglepetését a PHOENIX-MT Fót okozta, miután hazai pályán nagyszerű játékkal legyőzte a listavezető NKA Pécs együttesét. A találkozó MVP-je az egykori jászberényi irányító, James Edwin Kinney volt, akit a közelmúltban igazoltak a fótiak.

PHOENIX-MT Fót – NKA Pécs 85-79

DEAC U23 – Óbudai Kaszások 88-64

Ceglédi KE – Vasas Akadémia 68-70

Nagykőrösi Sólymok KE – Salgótarjáni KSE 71-75

PVSK-VEOLIA – Veszprémi Kosárlabda Klub 116-80

TF-BP – BKG Príma Akadémia 70-79

A felnőtt férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjának állása a 19. fordulót követően:

  1. NKA Pécs 17 gy 2 v
  2. MAFC 15 gy 4 v
  3. PVSK-VEOLIA 15 gy 4 v
  4. Vasas Akadémia 14 gy 5v
  5. DEAC U23 11 gy 7 v
  6. JKSE 10 gy 8 v
  7. BKG Príma Akadémia 10 gy 9 v
  8. Salgótarjáni KE 9 gy 10 v
  9. TF-BP 8 gy 11 v
  10. Óbudai Kaszások 6 gy 13 v
  11. Ceglédi KE 6 gy 13 v
  12. PHOENIX-MT Fót 6 gy 13 v
  13. Nagykörösi Sólymok KE 4 gy 15 v
  14. Veszprémi Kosárlabda Klub 1 gy 18 v

A JKSE és a DEAC U23 1-1 mérkőzéssel kevesebbet játszott. Elmaradt találkozójukat februárban pótolják.

A bajnokság 20. fordulójában a JKSE a Vasas Akadémia vendégeként lép majd pályára.

február 10. – péntek

18.15 óra: Vasas Akadémia – JKSE

Hajrá JKSE!

 

Fotó: Szalai György

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?