Hogyan tovább, Jászberény? – interjú a régi-új polgármesterrel, Budai Lóránttal 

Az időközi választáson, 2023. január 15-én a választók jelentős többsége Budai Lórántra és a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) egyéni jelöltjeire voksolt. Nagyon kevesen vártak olyan eredményt, hogy egyik vagy másik oldal „agyonnyeri” magát. Márpedig a KJE jelöltjei elsöprő fölénnyel szerezték meg a 15 fős képviselő-testület 11 helyét. Ez pedig egy új lehetőséget biztosít a régi-új polgármester, Budai Lóránt számára, aki eddig leginkább ellenszélben volt kénytelen vezetni a várost. A vele készült interjúban a választásról, annak eredményéről, az új képviselő-testületről, az idei költségvetésről, és a Jászság parlamenti képviselőjével történt egyeztetéséről is kérdeztük.

– A jászberényi időközi választás eredményét sokan, sokféleképpen értékelték. Ön számított arra, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület ilyen elsöprő sikert arat?

– Az elmúlt időszakban nagyon sokan kerestek ezzel kapcsolatban. Mindenkinek elmondtam, hogy bíztam a sikerben, mert tudtam, hogy a mögöttünk álló munka és eredmények meggyőzték a jászberényieket. Arra, hogy mind a tíz egyéni választókerületet is megnyerjük, arra nem fogadtam volna. A többségben bíztam, s hat egyéni jelölt sikerével már elégedett lettem volna. A tízből tíz számomra meglepetés volt, bár sokan mondták, hogy ők ezt borítékolták volna.

– Néhány napig az országos médiában is a jászberényi időközi választások eredménye volt a fő téma. Sok idő azonban nem volt az örömre, az ünneplésre a győzteseknek sem, hiszen az élet megy tovább, s nyakunkon az új önkormányzat alakuló ülése. Önök pedig folytathatják a munkájukat.

– Így igaz. Ez a helyes megfogalmazás, folytatnunk kell a munkát, amely egyébként a választási kampány idején sem szünetelt, hiszen a költségvetés tervezésével nem késhetünk el. Az év legfontosabb döntése az, amelyik a költségvetésről születik, mert ez az egész évet megalapozza. Ugyanakkor az új testület alakuló ülésének előkészületei is megtörténtek. Ez leginkább protokolláris esemény, de a testület szervezeti és működési szabályzatának változtatása is napirenden lesz. A korábbi bizottsági struktúrában is várható például változás. Ezek előkészítése zajlott a napokban, s az első rendes ülésünket február végén tartjuk majd.

– Mennyire nehezítette vagy könnyítette meg ezt az előkészítő munkát, hogy a választást követően a Fidesz feloszlatta a helyi szervezetét és így a kompenzációs listáról testületbe került három képviselőjük jelenleg függetlenként kerül a testületbe?

– Megnehezítette a helyzetünket, mert nincs szervezet, akivel egyeztetnünk kellene. Szerettünk volna bizottsági elnöki posztot és természetesen külsős bizottsági helyeket is biztosítani a Fidesz számára. Igaz ugyan, hogy ezt a kegyet mi korábban nem kaptuk meg. Ezzel együtt is az együttműködésnek jelen kell lennie a testületen belül, mert ezt várják a város lakói.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy a 15 fős új képviselő-testület 14 fővel kezdi meg a munkáját, mivel dr. Besenyi Orsolya lemondott a kompenzációs listán szerzett mandátumáról.

– Ez nekünk semmiképpen nem okoz problémát, mert a testület 14 fővel is megkezdheti a működését. Egyébként azért érdekes ez a helyzet, mert voltak határidők és minden határidő lejárta ellenére sem kaptunk semmilyen hivatalos állásfoglalást ennek kapcsán. Lehet, hogy csak az alakuló ülés napján fogjuk megtudni, hogy ki lesz a Fidesz-KDNP kompenzációs listájáról bekerülő negyedik képviselő.

– Elég sok vita volt a korábbi testületben arról, hogy milyen bizottsági keretek között dolgozzanak az önkormányzatban a képviselők. Önök milyen bizottságokban gondolkodnak?

– Van, amit tovább viszünk, van, amit megváltoztatunk. Az elmúlt három év tapasztalata sok mindent megmutatott számunkra. Van, amit a fideszes többség korábban elvett, mi most visszaadjuk. Ilyen a Közbeszerzési Bizottság, melyet 2019-ben létrehoztuk, majd a fideszes többség a Városfejlesztési Bizottságba delegálta ezt a feladatot. Ezt mindenképpen visszaállítjuk. Nemcsak azért, mert ennek üzenetértéke lehet, hanem azért is, mert fontos, hogy a közpénzekkel kapcsolatos döntések legyenek átláthatóak. Némi változáson megy keresztül a humán bizottság és kibővül a szerepköre, ami a nevében is megmutatkozik: Humán, Közrendi és Vallásügyi Bizottságként fog működni az új ciklusban. Nem titok, szeretnénk olyan változtatást is ezen a területen, amire eddig még nem volt Jászerényben példa. Egyeztetést folytatunk arról, hogy a Roma Kisebbségi Önkormányzat is delegáljon tagot ebbe a bizottságba, hiszen őket érintő kérdéseket is elég sűrűn tárgyal ez a bizottság. Szeretnénk, ha a döntéseknél az ő véleményük is megjelenhetne. A Pénzügyi Bizottság kötelező bizottság, ám ebből kiemeljük a gazdasági és tulajdonosi feladatokat, melyekkel egy másik bizottság foglalkozik majd. A városüzemeltetés és a városfejlesztés szorosan összefügg egymással, így a korábbi két bizottságot „összegyúrjuk” és létrejön egy Városgazdálkodási Bizottság. Reméljük, hogy ezzel is gyorsabbá és hatékonyabbá tudjuk majd tenni a bizottságok munkáját.

– Jelenlegi ismeretei szerint milyen helyzetben kezdi a város a 2023-as évet?

– Sajnos 2019 óta minden évben el kellett mondanom, hogy ismét nehéz év előtt áll Jászberény. Ez így van most is. A költségvetés összeállítása során kiderült, hogy nem sok olyan ok van, ami optimizmusra adna okot. Ezzel együtt az elmúlt időszakban már bizonyítottuk, hogy szűkös költségvetéssel is tudunk hatékonyan dolgozni. Az biztos, hogy néhány dolgot át kell gondolnunk. Nem is csak a költségvetés helyzete miatt, hanem mert szükséges bizonyos területeken változtatnunk. Így a civil szervezetek és a sportszervezetek támogatásáról sok vita volt az elmúlt években, remélem, ez is változni fog. Mindennel együtt hiszem azt, hogy egy tartható, feszes költségvetéssel ezt az évet is átvészeljük úgy, hogy közben előbbre is tudunk lépni a nyertes pályázatoknak köszönhetően. Önerőből ugyanis sok mindent nem tudnánk megvalósítani. Ha ezek a fejlesztések elindulnak, akkor azoknak látványos eredményei lesznek, melyeket mindenki megelégedéssel fogad majd a városban.

– Megtudhatnák ezekről egy kicsit többet is?

– Azt hiszem, hogy a leglátványosabbak az útfelújítások lesznek, melyekre 250 millió forintos támogatást nyertünk. Ennek köszönhetően sok és régen várt fejlesztés valósulhat meg. Ugyancsak látványosnak ígérkezik a Tiszti Klub felújítása. Ennek a 400 milliós támogatási szerződését a napokban írtam alá. Tudjuk, hogy ez nem lesz elegendő az épület és környezete teljes megújítására, de a munka végre elkezdődik. Talán kevésbé látványos, de nagyon fontos beruházások lesznek azok az energetikai fejlesztések, melyeknek köszönhetően öt önkormányzati intézményre napelemes rendszerek telepítése történik meg. Mindenki előtt ismert, hogy mi a helyzet az energiapiacon, s ez bizony „kikényszeríti” az ilyen és hasonló fejlesztéseket, hogy csökkentsük az energiafelhasználást.  Ugyanilyen fontos a neszűri és a külterületi szegregált területeknek a rehabilitálása. Hiszem azt, ha ezeket a pénzeket is jó helyre tesszük, jól használjuk fel, akkor néhány embert, illetve családot ki tudunk emelni azok közül a körülményekből, ahogy most él. Ezzel pedig a környezetüknek is jót teszünk.

– A 2023-as városi költségvetés összeállítása során milyen kiemelt célokat fogalmaztak meg?

– A fő célok, talán nem meglepetés, nem változnak az elmúlt évekhez képest. Elsődleges a város működésének biztosítása, mégpedig legalább olyan szinten, mint ahogy az eddig is történt. Ugyancsak kiemelt feladat az intézményeink biztonságos üzemeltetése, ahol mintegy 400 felkészült, jó szakember dolgozik. Óvnunk és javítanunk kell a munkakörülményeiket. Tehát a város biztonságos működésének a fenntartása a legfontosabb, s ha ezen túl bármilyen lehetőségünk lesz, akkor azt arra szeretnénk fordítani, hogy a legtöbbek által szükségesnek vélt fejlesztéseket megvalósítsuk.

– Mit vár, mit remél, mennyire lesznek mások az önkormányzati ülések, mint voltak az elmúlt három évben?

– Még soha nem voltam ilyen helyzetben, hiszen 2019 óta eddig mindig ellenszélben kellett dolgoznom. Tehát nem tudom, hogy milyen az, amikor egy jobban egyetértő önkormányzat munkálkodik a város javára. Ez egy új szituáció lesz. Abban bízom, hogy a fölösleges viták, politikai villongások megszűnnek, s tudunk hatékonyabban dolgozni. Azzal együtt is, hogy nem vagyunk egyformák. Van, amit másként ítélünk meg, de ettől még közösen haladhatunk előre. Remélem, hogy a döntéselőkészítés során meg tudunk egyezni sok kérdésben és a város elé legtöbbször már egy egységes elképzelést, döntést tudunk majd tenni. Ha ez így történik, akkor nagyon sokat tudunk előre lépni.

– Talán nem túlzás azt állítani, hogy különleges 13-14 hónap előtt állunk, hiszen 2024 áprilisában ismét önkormányzati választás lesz. 

– Mondhatjuk azt is, hogy az időközi választás után egy újabb kampány kezdődött. Én viszont azt állítom, hogy nemcsak a kampányidőszakban kell a városért tevékenykedni. Mi az elmúlt három évben folyamatosan dolgoztunk a Közösen Jászberényért Egyesületben, s ezt tesszük az előttünk álló időszakban is. Ha pedig ezt jövőre is értékelni fogja majd a lakosság, akkor azt megköszönjük.

– Visszatérve még egy kérdés erejéig az időközi választásra, sokan köszöntötték Önt újraválasztása okán. Voltak köztük polgármesterek, gazdasági vezetők is.

– Valóban nagyon sok gratulációt kaptam, melyek közül csak néhányat tettem ki a Facebook-oldalamra. A vechtai, lajosmizsei és sucha beskidzkai testvérvárosunk polgármestere, több magyar település – így például Miskolc, Baja, Csákberény, Csömör, Gyöngyös és Kozármisleny – vezetője, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének üdvözlő sorai megerősítik bennem a hitet, hogy jó úton haladunk. Számomra legalább ilyen fontosak egyébként azok a gratulációk is, amelyeket a városban közlekedve kaptam és kapok az itt élőktől. Az pedig külön érdekes, hogy az ország számos pontjáról érdeklődtek nálam polgármesterek, hogy mi lehet a receptje a sikerünknek. Szeretnének tanulni tőlünk. Én csak azt tudom nekik mondani, hogy dolgozni kell és tisztességesnek kell maradni, s ez meghozza az eredményét.

– Játszunk el a gondolattal, hogy egy évvel idősebbek vagyunk, s nem arról beszélünk, hogy mit szeretnénk 2023-ban megvalósítani, hanem arról, hogy mi valósult meg. Mivel lenne elégedett egy év múlva?

–  Elégedett lennék, ha az útfelújítások és a Tiszti Klub felújítása is elindulna és folyna. Ha a Malom-projektet valóban be tudnánk újra indítani. A vármegyével és az országgyűlési képviselővel egyeztetve kell ennek sikerülnie. Természetesen a megvalósítás még így is hosszabb feladat lesz, de a következő ciklusban befejeződhetne a beruházás. Nos, és örülnék annak is, ha idén már a McDonalds-ba is betérhetnék Jászberényben.

– Arról még mindenképpen kérdeznem kell Önt, hogy az első útja a választási siker után az országgyűlési képviselőhöz vezetett. Ez a találkozó milyen eredményt hozott?

– Jelzésértékűnek gondoltam, hogy az időközi választást követően elsőként Pócs Jánossal egyeztessek, hiszen nekünk együtt kell dolgoznunk a város érdekében. A 2019-es választás után is megtörtént ez a találkozó, s az emberek láthatták – ezt el is mondtam a képviselő úrnak –, hogy ez a közös munka nem úgy működött, ahogy annak kellett volna. Én most újra elmentem hozzá és azt kértem, hogy tegyük félre a vélt vagy valós sérelmeket és próbáljunk meg közösen dolgozni Jászberény érdekében. Minden bizonnyal nem leszünk barátok, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a város fejlődése érdekében tudjunk együtt dolgozni. Általánosságban és konkrét ügyekben is kértük a képviselő úr segítségét, aki ezt meg is ígérte. Az idő majd eldönti, hogy csak protokolláris volt-e ez a találkozó, vagy lesz kézzelfogható eredménye is. Remélem, hogy sikerekről tudunk majd közösen beszámolni.

 

Vélemény, hozzászólás?