Új gépsort avattak a Fortaconál

Szerdán délelőtt az egykori Aprítógépgyár, ma Fortaco Zrt. néven működő vállalathoz látogatott el a városvezetés, Pócs János országgyűlési képviselő és a média munkatársai, hogy résztvevői legyenek a közelmúltban beszerzett új automatikus hegesztősor ünnepélyes átadásának.

Érkezést követően a cégvezetés a vendégeket a tárgyalóterembe invitálta, ahol Oláh Tamás HR mananger ismertette a látogatás programját, majd átadta a szót Uwe Horst Strater igazgatónak. A németországi születésű ügyvezető meglepő közvetlenséggel mutatkozott be, és eddigi szakmai pályafutása mellett kitért családjára is. Strater igazgatót szakmai tevékenysége Németországhoz, Csehországhoz, Indonéziához, Indiához és Kínához köti. Ezekben az országokban részt vett elektronikai rendszerek bevezetésében, Kelet-Európában a fémipar számára ellátási láncolatot dolgozott ki, valamint részt vett gyártóegységek áttelepítésében. Kiemelt feladatként élte meg gyárak újraszervezésében végzett tevékenységét. Jászberényben új rendszermenedzsment bevezetésén dolgozik.

A továbbiakban a Fortaco Zrt. tevékenységével ismertette meg a közönséget. A privatizáció után részvénytársasággá alakult Aprítógépgyár döntő részét felvásárolta a Rataruuki Co., amely később Ruukki Tisza néven szolgálta ki a vevőket. A Ruukki Acélművek és a Komas cég összeolvadásából született 2013-ban a Fortaco Zrt. A cégcsoport tagjai Finnországban, Észtországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon működnek. Három nagy üzleti területet ölel fel a tevékenységi kör: gépek kabingyártása, járműgyártás, és mint nálunk, acélmegmunkálás.

Ezen a telephelyen képesek a legnagyobb alkatrészek – akár nyolcvan tonnás monstrumok – elkészítésére is. Minden egyes telephely önálló felelősséggel bír, ami azt jelenti saját maguk felelősek az üzleti treljesítményükért. Céljuk minőséget előállítani a munka tisztelete, az egyszerűség és a gyorsaság hármas egységében. Itt a kiemelkedő multú acélgyártási telephelyen erre megvan minden lehetőség. Magas kompetenciával rendelkező, összesen 3430 munkatárs dolgozik a vállalat üzemeiben, 33 ezer négyzetméteren. A kollégák nagy tapasztalattal rendelkeznek bonyolult és nehéz acélszerkezetek összeállításában, nagyszilárdságú és kopásálló anyagok, vékony és vastag lemezek hegesztésében. A nehézipar számára fontos üzleti ágat szolgálnak ki az energia-, a bányaipar, illetve a gépészet területén.  Olyan gyártási technológiát alkalmaznak, ami külföldi megrendelőiknek minőségben tökéletesen megfelel. Nem véletlen, hogy az itt készült termékek 99 százaléka exportra kerül. Legnagyobb megrendelőjük, hetven százalékos aránnyal, Németország. Ebben az évben harminc százalékos növekedést várnak, ami reményeik szerint hosszú távú növekedésben folytatódik. Ennek érdekében beruháznak, folyamatosan tovább képezik a kollégákat. Náluk is sok a betöltetlen munkahely, az elvárt minőség érdekében magasan kvalifikált dolgozókra lenne szükség minden területen.

Pócs János köszöntőjébe szokása szerint beleszőtt néhány családi anekdotát, többek között azt is elárulta, ifjú korában hegesztői mestervizsgát szerzett, és erre ma is rendkívül büszke. Legalább ilyen büszkeséggel tölti el, amikor látja, hogy a Jászság gazdasági növekedése kiemelkedő. Köszönet ezért az olyan cégeknek, mint a Fortaco, amely megvalósítja a kormány növekedési programját, így hazánk Európa gazdasági fejlődésének élvonalába kerülhet.

Szabó Tamás polgármester szintén a család példáját vette elő beszédében. Úgy fogalmazott, a város életében a vállalatok olyanok, mint a család gyermekei, a régi cégek pedig mint az unokák élnek Jászberény közösségének tudatában, akik közül a nagyszülőknek joguk van a legkedvesebbet kiválasztani. A képzettársítás szerint a településünk két kedvenc unokája a Lehel Hűtőgépgyár és az Aprítógépgyár örököseiként működő üzemek. A privatizáció idején, mint a férjhez adandó lányért aggódtunk értük, ma örülünk boldogulásuknak, sikereiknek.

Mihályi Attila menedzser az új gyártósor kapacitását ismertette a hallgatósággal. Elmondta, hogy a robotokon gyártott alkatrészek egy ismert – egyelőre nem publikus – svéd autóipari óriás számára készülnek, az építőipari ágazatban használt járművekhez. Az elkészült darabokat a németországi Konzba exportálják. A 4,5-6 m hosszú 1-2 tonna súlyú karokat automata gépsorokon készítik. A Koreából érkezett két hegesztő robot 3,5-7,5 méter hosszúságú alkatrészeket képes megmunkálni nagy pontossággal, és mintegy három tonna teherbírású.

A program a gyártósor megtekintésével folytatódott. Itt megtekintettük a teljes gyártási folyamatot, amíg a megmunkálásra váró lemezekből hatalmas gépalkatrészek lesznek. Terv szerint évente 1200-1300 ilyen ipari gépkart gyártanak a robotok, melyeket naponta szállítanak a kamionok a megrendelési helyre. Az automata gépek 25 ember munkáját váltják ki, a program megírása több hetet vesz igénybe, ám a gép kezelése nem igényel folyamatos jelenlétet.

Bár a gyártósor már néhány hete tesztüzemben működik, a hivatalos avatás egy nemzeti színű szalag elmetszésével Szabó Tamás polgármester, Pócs János képviselő és Uwe Horst Strater igazgató úr közreműködésével történt meg. A politikusok és a gyárigazgató közösen nyomták meg az automata indítógombját, ezzel a mozdulattal is kifejezve a további sikeres együttműködést az ország, a városvezetés és a vállalat között.

Az üzemlátogatás nem múlhatott el anélkül, hogy Pócs János bizonyságot ne tett volna hegesztői képesítéséről: mindenki szeme láttára belehegesztette monogramját egy munkadarabba, amelyet ajándékba kapott, így az irodáját díszíti majd a jövőben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?