Maratoni futók a Zagyvamentén

Tudjuk milyen felkészülni és teljesíteni egy maratont, akár félmaratont is: kihívás, sok „meló”. De milyen előkészíteni és lebonyolítani egy maratoni versenyt? Szintén kihívás és sok „meló”.

Mi jászberényi triatlonosok, futók kilencedik alkalommal rendeztük meg – híven a hagyományhoz, augusztus utolsó hétvégéjén – Zagyvamenti Maraton és Zagyva kerülő kör futóversenyünket. A szervezési szakasz legvégén módosítanunk kellett a versenyközpont helyszínén, ami az eddig megszokott Szántai kertből átkerült a Margit szigetre. Ez az „akadály” nem kis fejtörést okozott, de mindennek sikerült a helyét megtalálni. A futók örömmel fogadták a változást, mert tágas, ligetes, árnyas, hangulatos helyszínről, közvetlenül a Zagyva mellől rajtolhattak és kísérőik is kellemes környezetben várhatták célba érkezésüket.

Közel félezren indultak a különböző versenyszámokban, legnépszerűbb egyéniben a félmaraton legyőzhető távolsága volt, de annak párban való teljesítését is sokan kedvelték. Az ország minden részéből érkeztek futók, – sőt Felvidékről is vannak évek óta visszajárók –, és mindig jönnek, akik először résztvevők. A jászberényi futók is szép számmal versenyeztek a hazai pályán. Ami a Zagyvát követve lett kijelölve, egy 21 kilométeres körben, érintve a belvárosi részen, a folyó partján kialakított sétányt, átfutva a hídjai alatt és felett. Elvezetett a verseny nevét ihlető állatkert mögötti ártéri erdőbe is, ahol ősidők óta érintetlenül kanyarog a Zagyva, és vele együtt a parti ösvény, ami nem könnyen futható, de csodálatos.

zmmaraton_kj

A rajt viszonylag korai – 9 óra – de így a mezőny nagy része célba ért a déli meleg előtt, bár a maratonisták a második körükön azért belefutottak a hőségbe. A Zagyvamenti Maraton rajtját követően a „kistestvér” a Zagyva kerülő kör indult sok gyermek versenyzővel, a maraton útvonalának belvárosi szakaszán megtéve több mint négy kilométert.

A 14 év alatti kategóriában a jászberényi utánpótlás versenyzők is szereztek dobogós helyezéseket, a lányoknál a triatlonos Balla Fanni második, fiúknál a szintén triatlonos Vincze Szabolcs első, a jégkorongos Orosz Balázs harmadik helyen ért célba. 14 év felett a női mezőnyben Ihász Adrienn – a rendezői stáb tagja –szerzett ezüstérmet. A legfiatalabb tejesítőt mindig egy tortával jutalmazzuk, ő a jászberényi Orosz Ádám volt idén.

Izgalmas helyszíne a versenynek a váltó pont 10,5 kilométernél, a hűtőgépgyári kerékpárúton a platánfák alatt, ahol a félmaraton párban indulók várták és váltották társaikat, így többen „csak idáig” futottak.  Szurkolhattak a félmaraton és maraton mezőnyében futóknak, hiszen ők jövetben és menetben is elhaladtak itt.

Közben a kis kör eredményhirdetése alig ért véget, máris érkezett a félmaratoni táv első befutója Mátyus Csaba kiváló futó személyében, aki visszajáró résztvevője versenyünknek, de nyernie most először sikerült. Először indult félmaratoni versenyen a jászárokszállási Ács Adrienn, győzelme a nők mezőnyében számára is meglepetés volt.

A félmaraton és félmaraton párban futói folyamatosan érkeztek a célba. Ott minden teljesítő nyakába került az egyedi befutó érem – ami később erre a versenyre emlékeztet –, így mindenki győztesnek érezhette magát.

A Zagyvamenti Maraton amellett hogy verseny, egy összejövetel is, a futás barátai találkozva megosztották verseny-élményeiket egymással. A baráti beszélgetésekhez jól esett a bográcsgulyás, amit a helyszínen óriási üstben készített Szabó Gyula tanár úr. Mindenki jóízűen kanalazott belőle energiapótlásképpen is.

Időközben érkeztek a maratonisták a hosszútávfutás igazi filozófusai, elsőként a férfiak közül Reischsmann Gábor, majd alig tíz perc elteltével befutott az első hölgy is Balázs Eliza. Jászberényi maratonisták közül elsőként Durucz István ért célba, megnyerve ezzel kategóriáját.

A maratoni táv embert próbáló feladat, komolyan kell venni, és teljesítőinek jár a legnagyobb elismerés. Álltunk a célkapunál, tapsoltunk a befutóknak és néztük az arcokat. Vajon hány félék? 42 km igazított rajtuk egy cseppet, van köztük vörös és sápadt, izzadt és grimaszokkal teli. De a lényeg odabent dobol a lüktető halánték mögött, mert aki egyszer már átélte, soha nem felejti el a célba érés katarzisát. Ezért dolgoztak ők versenyzők és mi értük, szervezők. Jövőre is folytatjuk, hiszen jubileumhoz érünk, az lesz a tizedik versenyünk.

A címlapfotót készítette: Gémesi Balázs

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?