Ludus Run – először Jászberényben

Úgy néz ki, virágkorát éli az akadályverseny-futás. Sporttársakkal, barátokkal extrém körülmények között megfeszülni is vidám dolog. Egy akadálypályán végigfutni olyan élmény, amiről még napokig beszélni fogsz. Te is kipróbálnád?

Most megtehetted volna, ha elindulsz az első Ludus Run akadályokkal nehezített terepfutóversenyen, október utolsó szombatján. De ha nem voltál ott, eljöhetsz majd a következőre, hiszen a szervezők úgy tervezik, hogy minden évszakban indítanak futamokat. Ilyen megmérettetést még nem rendeztek Jászberényben.

A Ludus csapata úgy gondolta megpróbálkozik ezzel. Kihasználták a Zagyva ártéri erdeje adta természetes akadályokat: kidőlt fákat, meredek partoldalt, mocsaras holtágat. Ezeket megtűzdelték jó néhány mesterséges nehézséggel: palánkokon való átmászással, zsák cipeléssel, szalmabála „hegy” megmászásával. Próbára tehették kitartásukat a gyerekek is. Nekik egy bő két kilométeres kört kellett végig futni az ártéri erdő kanyargós ösvényén, közben átugrani néhány palánkon, átmászni hordókon. Néhányukat szüleik is elkísértek, hogy biztathassák csemetéiket, és átsegítsék az akadályokon.

A verseny különlegessége volt, hogy kutyás futamot is indítottak. Itt a sportos kutyások ebeikkel együtt teljesíthették a hat kilométeres távot. Míg a gazdik a palánkok tetején másztak át, az edzett négylábúak a lukakon átbújva teljesíthették az akadályokat. Több különböző fajtájú kutya is végig loholta a távot, némelyik jobban bírta, mint a póráz végén fújtató gazdi.

A különböző felkészültségű és elszántságú atléták 6+ km és 8+ km távok között választhattak. Nehézségi fokban szinte azonosak voltak, csak a hosszabb távon indulóknak a gyerekek pályájával kellett még többet futni, és az ottani akadályokat is teljesíteni. A 8+ távon két részre kellett szedni a mezőnyt, hogy jobban elférjenek a pályán. Rajt után, féltávig, inkább a terep adta nehézségek domináltak, legfőképpen a sárban való futás. Ez jól szét is rázta a mezőnyt, így a fácántelep felől felfutva, Kerekudvarnál nem volt torlódás az első palánkok leküzdésénél.

A pályakijelölők, a Zagyva ártér sík mezején megtalálták a legmeredekebb helyet, ahol a kiszáradt holtág partoldalán kellett felkapaszkodni. Majd az ezt követő tisztáson, a versenyzők nekiveselkedhettek a teljesítendő sokrétű feladatoknak. Negyven kilós zsák körül cipelése a réten, egyenes és ferde palánkok leküzdésével színesítve. A „bemerítkezés” sem maradhatott el, egy mocsaras holtágon kellett átgázolni, derékig merülve a hideg vízbe, majd teljesen elázott cipőben és futónadrágban loholni tovább. A következő rétig, ahol újabb zsákcipelés és palánkok várták a „harcosokat”, súlyosbítva a súlycipelést, átbújással egy „bombatölcsérbe” dőlt fa alatt, majd átgázolva annak térdig érő mocsarán.

Aztán rohantak tovább – már aki bírt –, és kipirulva, megizzadva, félig csurom vizesen, de boldog, elégedett mosollyal az arcon befutottak a célba. Ott a teljesítőket nagy, egyedi érem várta, ami a Ludus logóját mintázta. Ezt mindenki büszkén viselte. Odakint a pályán lehet gyűlölted a Ludust és még a célban is utáltad őket egy kicsit. De mindez gyorsan elmúlik/elmúlt és függővé válsz. Izgatottan kérdezed mikor lesz a következő? Lesz folytatás, az garantált.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?