Rímek ritmuszuhataga

Március idusának előestéjén, forradalmi slam poetry estre gyűltek össze a modern költészeti műfaj kedvelői.

A slam nem versfelolvasás, hanem egy három percben, előadott saját költemény, amiben vannak költészeti és színpadi elemek, de itt kötetlen stílusban érvelsz, meggyőzöl, nevettetsz vagy éppen elgondolkoztatsz.

A helyszín új volt, a Főnix Műhelyház nagyterme, amit barátságosra alakítottak a kávéházi asztalokkal, hangulatosra a fényekkel és még büfé is került. Ami már bevált és megszokott e közegben, a zenéket Joe-Z keverte, új vendégként slemmelt és konferált az egri Szövegtrafikból Danyi Dominik, no meg itt szövegelt egy többszörös slam dobogós bajnok, akit a közönség óhajtott, Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Örömmel, játékossággal érkezett és rögvest a „fekete bikapata kopog a fekete pepita patika köveken” nyelvtörővel vezeti fel, az elkövetkező kötetlen stílusú szavalások sorát. Ez bizony nem egy előadás, egyfajta végzetes, de vidám játék, közvetlen kapcsolat a közönséggel, közös üggyé téve a versritmus rejtelmeit. Mosolyt csalt az arcra, hogy az „áfás számlaigényét kérjük előre jelezze” éppolyan hibátlan hexameter, mint az „bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék” és mindezt megédesíti az “étcsokoládé sárgabarack és kekszdarabokkal”! Színész Bob, mint a rendhagyó irodalomtanár bulihangulatot varázsol, rímes verset fabrikál a nézősereggel, amit aztán velük együtt reppel.

Szövegparádéját követően a nagyérdeműnek kedve kerekedik sorait dúdolni, esetleg este versírással próbálkozni.

duka

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?