Ünnepi népművészeti kiállítás

Népi értékek tárházát vonultatta fel a két éve működő Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület december 18-án a Főnix Műhelyházban nyitott adventi kiállításon.

Az egyesület a Jászság népművészetét hivatott megmutatni, melynek mérföldköve a kedden nyitott kiállítás, ahol az egyesület tagjai alkotásaikkal mutatkoztak be. Gál-Dobos Beáta köszöntőjében szólt az elmúlt két év munkájáról, melyben együttműködések köttettek helyi, jászsági, illetve országos népművészeti szervezetekkel. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az egyesület aktív partnerszervezete a Hagyományok Háza szakmai hálózatának, amely új kapukat nyit a jászsági népművészeti kultúra népszerűsítésére.

A köszöntők sorát Szabó Tamás polgármester elismerő szavakkal folytatta. Kiemelte, hogy a kiállítás szépen reprezentálja a régi paraszt-polgári világ mindennapjait, amellyel élővé teszik hagyományainkat és értéket teremtenek világunkban. – Ezen a területen egy városvezető többet nem kívánhat! – zárta beszédét a polgármester, majd Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes adventi énekekkel tette még emelkedettebbé a hangulatot.

– A kiállítás minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, úgy, hogy a múlt értékeit őrzi – ezzel kezdte beszédét Péter Szidónia, a Hagyományok Háza kézműves szakelőadója, aki szintén örömének adott hangot az emberi alkotóerő nagyságát látva.

Az elhangzottakat bizonygatták a gondosan megfont kosarak, a papírfonások, a díszes hímzésekkel öltött viseletek, a szép főkötők, a mintás kerámiatárgyak, a nemez munkák, a csuhé-gyékény-gyapjú tárgyak, a precízen elkészített bútordarabok és a szépen faragott karos lóca is, melyek mind-mind a kiállítás tárgyát képezték. Közel 10 alkotó járult hozzá, hogy a Főnix Műhelyház advent alkalmából a népművészet színterévé változzon, melyben december 22-ig gyönyörködhetnek a látogatók.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?