ERASMUS+ KA1 projekt zárás

A 2022-2023-as pályázat zárását követően tartott disszeminációs előadást az Oktatási és Szakértő Bt., az elért eredmények bemutatása érdekében, január 25-én a Lehel Film – Színház galériáján.

„Továbblépés a nemzetköziesítés útján” címet viselő programot, az ERASMUS + európai KA1 projektek rendszerében bonyolította, szervezte a Felnőttképző az elmúlt év folyamán. A témák között szerepelt az egyenlő esélyű belépés és átmenet a munkaerőpiacra, az Európai identitás, állampolgárság és értékek, valamint a kultúrák, a generációk és a társadalmi különbségek áthidalása. Célként tűzték ki kommunikáció és szakmai együttműködést, az Europatudatosságot, mely hozzásegítheti az oktatási intézmények tanulóinak nemzetközi színvonalú felkészítését a munkaerőpiaci elvárásokra, valamint az ehhez kapcsolódó önfejlesztő szemlélet tudatosítását. Mindehhez szükséges az oktatók felkészítése is, a nemzetközi projektekben való elkötelezett és aktív együttműködésre.

A jógyakorlatok megismeréséhez intézménylátogatásokon vettek részt a projektben közreműködő pedagógusok. Portugáliában Barcelos városban, a tanuló csoportok bevonásának kérdése volt napirenden, és a mérés – értékelés módszereinek fejlesztése. Törökországban Samsun tartományi székhelyen, különböző hátterű csoportok sikeres társadalmi beilleszkedését segítő programokat ismertek meg, és motivációs tréningeken a lemorzsolódás csökkentésének módszereiről tanultak.

Több Európai államban, Máltán, Olasz-, Török- és Görögországban, angol nyelven tartott kurzusokon, a felnőttképzés kérdéseivel, fejlesztésével, és irányaival foglalkoztak, az oktatás kompetencia alapú megközelítésével és környezetfenntarthatósági ismeretekkel gazdagodtak. Fontos terület volt a stressz megelőzése az oktatókban és az egészséges stratégiák kidolgozásának mikéntje. Mindezek eredményeként szakmai fejlődés és mentális állapot javulása jelentkezett a tanári közösségben és a pozitív – fejlesztő értékelés technikák alkalmazásával javult a tanulók teljesítménye.

 

A módszerek és jógyakorlatok, új technikák megismerése 2024-ben tovább folytatódik, az idei esztendőben, a tananyagfejlesztés európai együttműködéssel kerül a projekt fókuszába.

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?