Nyerni is tudni kell

Ez az a képesség, ami a Jászberényi FC labdarúgóiból hosszú ideje hiányzik. Sorozatban a 23. tétmeccsüket veszítették el a „megye egy” nyitófordulójában, bár az ellenfél, a Mezőtúri AFC-RAFI még a bajnoki címre is esélyes lehet.

Tanulságos és szórakoztató volt olvasni – mintegy a szombati meccs felvezetőjeként – az Új Néplap csütörtöki számában a két csapat felkészüléséről, céljairól. „A sötét ló, amely bevágtathat az élmezőnybe – ez a Jászberény” – írták jókora betűkkel a címben. Hozzátették, hogy a (szokásos) nagy nyári jövés-menés a JFC-nél „még jól is elsülhet”. A jászberényi csapat kerete alaposan átalakult, tizenkét játékos távozott, tizenegy érkezett, főleg a környékről. „Nagyon fiatal, jó kis csapatunk van. Rendkívül szívósak, iszonyatos munkát végeztek a felkészülés során, példás odaadással. Szóval, az erővel nem lesz probléma.” Nyilatkozta az újságíró érdeklődésére Besenyi Gábor, a JFC edzője. Elmondta még, hogy sokat vár a fiataloktól, mert dolgozott velük korábban, és tudja, hogy „nagyon ügyes srácok”. A csapaton semmilyen nyomás nincs, mondta az edző, de ő a tabella első harmadába várja „együttesét”. Nem fog engedni a támadófociból, és „közönségszórakoztató játékot akar látni a csapatától”. Besenyi Gábor a mezőtúri csapatot a „megye egy” legerősebbjei közé sorolta. Látványos, gólgazdag meccsre számított ellenük: „Tiszteljük az ellenfelet, tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de nyerni akarunk”.

A „dobogóra pályázó” és megerősödött mezőtúri csapat az utóbbi évek egyik legjobb felkészülését zárta, legalábbis az Új Néplap és az edzőjük szerint. A mester az edzéslátogatottsággal is meg volt elégedve, így többfajta játékrendszerrel is tudott kísérletezni… A bajnokságban „látványos, domináns támadófutballt” szeretne játszatni csapatával. A mezőtúri szakvezető egy fiatal, sokat futó ellenfélre számított Jászberényben, de győzelmet várt, mert övék a rutinosabb csapat, és „nagyon fontos a jó rajt”.

A valóság az, hogy a nagyon kevés embert érdeklő meccs se látványos, se gólgazdag nem volt, de a mezőtúriak, ahogyan számítani lehetett rá, megnyerték.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, labdarúgás, vármegyei I. osztály, 2023-2024., 1. forduló:

Jászberényi FC – Mezőtúri AFC-RAFI 0 – 1 (0 – 0)

Gól: Rentler Milán a 73. percben.

Az első félidőben a nagypályás labdarúgás klasszikus ismérvei közül a mezőtúriak mutattak be többet, például többet passzoltak egymáshoz, mint az ellenfélhez, de az összes helyzetüket kihagyták, csak egy lesgólt lőttek. A szünetben a hangos, dudával, molinókkal felszerelt vendégdrukkerek bizakodtak: „Erőnlétben ledaráljuk őket!”. A második félidőben aztán inkább csak erőlködött a mezőtúri csapat. A JFC viszont egy kicsit feljavult, és az 51., az 53. és a 66. percben is gólt szerezhettek volna, de nem jártak szerencsével. „Gyerünk má’, okosba’, finomba’! Zolikám, nézd ezt a hurkagyereket, öreganyám kicselezné a halottas ágyán! Topogd le! Nincs annyi éves, mint a mezszáma! Buzizunk itt, kihagyunk mindent, azt’ kapunk egy gólt, és kikapunk…” – így bosszankodtak vendégszurkolók. A 73. percben már felszabadultan ordíthattak, mert a kijátszott hazai védelem és a kapus is tehetetlen volt, a vendégjátékos ezúttal nem hibázta el a ziccerét (0 – 1).

A győztes gól után öt perccel váratlanul mozgalmassá vált a nemcsak a pályán látott játéktól, de a hőségtől is szenvedő fedett lelátó. A mezőtúri „ultrák” – négyen, félmeztelenül, tetoválva és nem szomjasan, és nem tudni, miért – elindultak arrafelé, ahol a hazai szimpatizánsok ültek. (A vendégdrukkerek „vezére” nem tudott megbocsátani az első félidőben gól helyett lest intő asszisztensnek, és egy öt körös futóversenyre hívta ki, mert úgy látta, hogy a kolléga, hozzá képest, sehol sincs erőnlétben míg ő 55 évesen is hetente többször edz a csapattal. A férfi hátára egy klasszikus szélsőjobber, ultranemzeti tájkép volt felvarrva, „Becsülettel a hazáért 1941-1945”, vérben gázoló magyar honvéddel, nyilaskereszttel…) Először még össze is pacsiztak-csókolóztak az egyik berényi nézővel, de aztán ordítozás, dulakodás kezdődött. Munkaköri kötelességből, a rendezők is beszálltak a balhéba, hogy szétválasszák, leállítsák a verekedőket. Az egyikük „Az anyámat szidod?” – felkiáltással keményen nekiment az egyik mezőtúri drukkernek, a karórája is leszakadt a kezéről, mire az „ellenfele” visszakérdezett: „Te rendező vagy, és verekszel?” A pályán a játékvezető megállította a játékot, kijött az oldalvonalhoz, és felszólította a vendégdrukkereket, hogy menjenek ki, addig nem folytatódik a meccs. A vendégkapus, a csapatkapitány is kijött, hogy csitítsa őket. A mezőtúriak kiabáltak, hogy a berényiek már akkor beléjük kötöttek, amikor még be sem értek a „stadionba”, de kimentek a Jókai utcára. A „vezér” felmászott a masszív pénztárfülke tetejére, felemelte az egyik „Hajrá MAFC” feliratú, piros-fehér molinót, és onnan szurkolt (kiabált) tovább. A többiek kiakasztották a másik molinót a pálya kerítésére, és hangoskodtak mögötte. A hosszú hosszabbítás végén, a jegypénztár tetejéről vidáman eregették sárga, piros és fehér füstbombáikat, hiszen kiszurkolták a győzelmet. Így van ez: ha nincs jó foci a pályán, másféle szórakozás után kell nézni.

Kun Tibor

Fotó: Agócs László

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei I. osztály 1. fordulójának további eredményei:

Cserkeszőlői SE – Jánoshida SE 0-1

Szajol KK – Jászfényszaru VSE-MÁB Holding 3-2

Lurkó Focimánia FK – Törökszentmiklósi FC Veteriner 2-5

N-P Hungária-KUTE – Kisújszállási SE 3-2

Rákóczifalva SE – Kunhegyes ESE 6-3

Tiszagyendai KSK – Kenderesi VSE 2-6

Tószeg KSE – Tiszaföldvári SE 4-5

 

A bajnokság második fordulójában a JFC ismét hazai pályán lép majd pályára.

augusztus 26.

17.00 óra: Jászberényi FC – Lurkó Focimánia FK

Jászberényi Városi Stadion

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?