Técsőiek a Csángó Fesztiválon

Ukrajnából, Kárpátaljai testvérvárosunkból Técsőről érkezett egy hat fős delegáció a Csángó Fesztivál utolsó két napjára. A técsői csapatot Mészáros Tibor alpolgármester vezette, akit vasárnap délelőtt a városi könyvtárban tett látogatásuk során a JTTV munkatársával együtt kérdeztünk.

Milyen az együttműködés a két város között, hogyan érzik magukat Jászberényben?

A két város együttműködése immár 15 évre nyúlik vissza. Néhány napja volt éppen 15 éve – augusztus 9-én -, hogy elkezdődött ez a kapcsolat. Ezen idő alatt sok különböző együttműködést összehoztunk Jászberény volt és mostani vezetésével is. Volt gyermekcsoportcsere, egymás sportrendezvényein is részt vettünk, valamint a városi napoknak is részesei voltunk.

Az elmúlt egy évben a háború miatt jelentősen változott a helyzet. Hogyan hatott ez az együttműködésre?

A háború nehezebbé tette az együttműködést, de nem tette lehetetlenné. Nagy köszönet Jászberénynek azért, hogy tavaly egy komoly szállítmánnyal segítettek bennünket. Reméljük, hogy további segítségre nem lesz szükségünk, de ha mégis, akkor tudjuk, hogy Önökhöz fordulhatunk. Szeretnénk együttműködni uniós pályázati lehetőségek terén, s közös kulturális rendezvényeket megvalósítani Técsőn is.

Hogyan érzik magukat, merre jártak városunkban?

Nagy szeretettel fogadtak, s igazán felemelő volt, amikor a színpadon bemutattak bennünket nagy tapsot kaptunk a polgároktól. Köszönjük ezt a szíves fogadtatást, s azon leszünk, hogy kapcsolataink tovább fejlődjenek. Megtekintettük a Csángó Fesztivál forgatagát, most pedig a könyvtárat nézzük meg.

Milyen most az élet a háborúval sújtott Ukrajnában és Técsőn?

Mióta megkezdődött a háború, sok menekültet fogadtunk Técsőn. Az első hónapban 3 200-an érkeztek hozzánk, s gondunk volt az elhelyezésükkel. A mai napig Técsőről 300-an kaptak behívást a hadseregbe. Hivatalos értesítések szerint térségünknek eddig 12 halottja van, akiket a frontról hazahoztak és eltemettünk. Segítjük, támogatjuk azokat a családokat, akik szerettüket veszítették el a fronton. Nagyon fontos, hogy testvérvárosaink fogadják a gyermekeinket, hogy ebben a nehéz időszakban is legyenek pozitív élményeik. Most arra számítunk, hogy a helyzet Ukrajnában stabilizálódik. Azt reméljük, hogy a háború mihamarabb befejeződik és akkor szabadabban tudunk majd egymáshoz járni.

A técsői delegáció tagja volt Mészáros Tibor alpolgármester úr mellett, Peter Edita (a kulturális osztály vezetője), Kedesh Kateryna ( a földgazdálkodási osztály szakértője), Dzyubak Iryna (a szervezési osztály vezetője), valamint Kristofori Dendi, a „Nereszen” és a Maramaros népművészeti egyesület elnöke és Kristofori Ferenc magánvállalkozó.

 

Vélemény, hozzászólás?