Testvérvárosi kapcsolataink

Július 13-án rendes ülést tartott Jászberény Város Képviselőtestülete. A napirendi pontban Nagy András nyújtott be tájékoztatót városunk testvérvárosi kapcsolatairól, melynek előterjesztésével lapunk külön foglalkozik.

A második világháborút követően kibővültek a testvérvárosi kapcsolataink, legfőképp az volt a cél, hogy közösen részt vegyünk a béke megteremtésében és egy európai közösség felépítésében. A mozgalom alapelve az együttműködés, kölcsönös megértés és a szolidaritás.

A fentebb olvasottakat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy jelenleg tíz településsel ápolunk testvérvárosi viszonyt. Conselve (Olaszország) Vechta (Németország) Sedalia (USA) Yazd (Irán) Sucha Beskidzka (Lengyelország) Técső (Ukrajna) Topolcsány (Szlovák Köztársaság) Gyimesfelsőlok (Románia, Erdély) Marosszentgyörgy (Románia, Erdély) és Lajosmizse (Magyarország). Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy ugyan írásbeli megállapodásban még nem rögzítették, de már több éve kölcsönös baráti viszonyt ápolnak Észak Oszétia fővárosával, Vlagyikavkáz vezetésével és az oszét-jász rokonságot ápoló hagyományőrzőkkel.

2015-ben Jászberény több alkalommal is fogadta a testvérvárosokat városunkban. Elsőként a Csángó Fesztivál idején Sucha Beskidzkából Vechtából érkeztek hozzánk. A Jász-Expo-ra Topolcsányból négyen és Técsőről öt fő látogatott el Jászberénybe. A delegációk a kiállítók pavilonjain és a személyes beszélgetéseken keresztül megismerkedtek Jászberény vállalkozói életével és betekintést nyerhettek az üzleti kapcsolatokba. Az expon Lajosmizse, mint kiállító is részt vett, és szeptember 4-én az expo ünnepélyes megnyitója előtt a Jászberényi Polgármesteri Hivatal nagytermében a két város címerét ábrázoló tűzzománc falikép felavatása is megtörtént, amely már hagyományosan minden újabb testvérvárosi kapcsolat esetén így történik. Szeptember 29-én a yazdi széltorony (Yazd város ajándéka) a Polgármesteri Hivatal udvarába került, amely eseményre 14 fős iráni delegáció érkezett városunkba. Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan a Lehel Vadásztársasággal közösen megszervezett vadászatra novemberben került sor, ahová Gyimesfelsőlokról, Topolcsanyból, Sucha Beskidzkából, Vechtából 11-en érkeztek.

Testvérvárosaink a jászberényieket is szívesen fogadták. Ellátogattunk Vechtába, ahol a húsz éve tartó barátság és együttműködés évfordulóját ünnepeltük meg. 2015 márciusában Marosszentgyörgyre a György napokra utazott ki négy fős delegáció. Júniusban Sucha Beskidzkába a Suchi napokra valamint Topolcsányba is ellátogatottunk. Augusztusban öten utaztak Conselvebe Szent Agustino ünnepére.

Tavaly a városunk hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére nyert pályázatot. A Técsőről érkező gyermekek az Öregerdei táborban voltak elhelyezve. A program során kultúránkat és hagyományainkat ismerték meg, valamint a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket.

A kapcsolatok építésében az utóbbi években egyre nagyobb szerepet vállal a Testvérvárosok Baráti Egyesülete.

Szabó Tamás polgármester az előterjesztést követően, kérte a képviselőtársakat, hogy nagyobb buzgósággal viszonyuljanak a testvérvárosi kapcsolatok felé, hiszen ezeket ápolni és őrizni kell.

Nagy András HEB elnököt kérdeztük, aki elmondta lapunknak, hogy szeretnék ápolni és megtartani a testvérvárosi kapcsolatokat, egyelőre bővülést nem terveznek, a meglévő városokra koncentrálnak. A jászberényiek szívéhez legközelebb Vechta és Gyimesfelsőlok áll. Azonban van olyan is, akikkel évek óta nincs valóságos kapcsolat – ilyen Sedalia – ezért az USA-ban lévő település valószínűleg kikerül a testvérvárosi körből. Az idei évben Lajosmizse-, Conselve-, és Técső látogatása is az önkormányzat céljai között szerepel.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?