Csillagászati felkészítő és válogató tábor

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia felkészítő és válogató táborát, július második hetében, városunkban, a Zirzen Janka Kollégiumban tartják, magyar diákoknak.

Évtizedet már meghaladó múltra tekint vissza, az Athletica Galactica, a Kárpát-medence szerte magyar ajkú középiskolás tanulóknak meghirdetett egyedülálló megmérettetés, ami egy csillagászati és asztrofizikai tudományos verseny. Az esemény sorozatot, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, összefogásban a hazai csillagász szakmával szervezi, melynek bármelyik diák részese lehet. Az iskolákban, a programba a koordinált tanárok közreműködésével, három fordulót tartanak, az ezek után továbbjutók, az országos döntőben adnak számot tudásukról. Az ott legjobban szereplők bekerülnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia 10 fős bővített keretébe. Aztán az elmúlt évek gyakorlatát követve, egy válogató és felkészítő tábor végén, dől el ki lesz az az 5 fő, aki képviseli a hazai színeket, a Lengyelországban augusztusban tartandó diákolimpián.

A Jászberényi Városi Könyvtárban működő, Jászcsillagászok Baráti Kör tagjai közül, évekkel ezelőtt indult, Kalup Csilla csillagász kutató szakmai karrierje. Ő, jelenleg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa és éppen itt zajló Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára felkészítő és válogató tábor szakmai program vezetője, aki elmondta:

„A márciusban volt az Athletica Galactica országos döntője, az azóta eltelt időben folyamatosan készítjük fel az ott legjobb eredményt elérő tanulókat, különböző lépcsőfokokat meglépve. Rendszeresen kaptak házi feladatokat, felkészítő hétvégéken vettek részt a diákok, és egyre bővülő tudásukról, időközönként versenyhelyzetekben adtak számot. A válogató tábor minden évben a felkészítési folyamat csúcsa, a végén pedig az is kiderül, hogy ki lesz az az öt diák, aki képviselheti Magyarországot.”

A tábor résztvevői az égi mechanika, szférikus csillagászat, kozmológia, és egyéb fontos csillagászati témák mellett planetáriumi feladatokat végeznek. Napközben bonyolult csillagászati elméleti feladatokat oldanak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakorolnak, amit planetáriumi és égboltismereti, illetve adatelemzési felkészüléssel egészítenek ki. Esténként az észlelési gyakorlatok után kellemes beszélgetésekre és érdekes történetekre is marad idő a szabad ég alatt. A tábor szakmai programjának összeállításakor a felkészítők mindig igyekeznek megtalálni az arany középutat, hogy ne csak elmélyítsék a diákok tudását az olimpián általánosan előforduló témakörökről, hanem saját korábbi tapasztalataik és élményeik segítségével felkészítsék őket mentálisan is a versenyre. A sok munka mellett megpróbálnak időt szakítani némi szabadidős tevékenységre, pihenésre és a csapat összekovácsolására is.

A táborhely kiválasztásánál a szakmai szempontok mellett a helyi látnivalók és adottságok is fontosak voltak, Jászberényben van csillagászati élet, a Jászcsillagászok Baráti Körének köszönhetően és a Városi Könyvtárban működő csillagda, minden pénteken 18 órától nyitva áll, az ég szerelmeseinek.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett, a Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársainak támogatása segíti, hogy kiváló körülmények között sajátítsák el a diákok a szükséges tudást. Majd aztán a nemzetközi mezőnyben, a megszokott eredményekkel térhessen haza a magyar delegáció.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?