Amerika, a legek földje

A Bakancslista előadás-sorozat legutóbbi vendége a tősgyökeres jászberényi Kónya György volt, aki egyedi előadásmódjával, szívmelengető humorával kalauzolt végig bennünket az Egyesült Államok nyugati partjának világhírű gyöngyszemein.

Amerikából jöttem címmel tartott képes prezentációt február 25-én a Déryné Rendezvényház nagytermében Kónya György, sokaknak csak KGY, aki tavaly novemberben egy hónapot töltött baráti társaságával a tengerentúlon. A városban a Jászberényi Futball Club kispályás labdarúgó szakosztályának vezetőjeként ismert, jó kedélyű kalandor már húsz éve az utazás szerelmese, de csak az utóbbi két esztendőben lett az egzotikus úti célok rabja. A különleges desztinációkat egy vállalkozó kedvű, fiatal társasággal közösen barangolja be – ahogy ő utalt saját magára, mintha csak a papájuk volna.

Az Amerikában töltött harminc nap alatt 11-szer ültek repülőgépen, 4800 kilométert utaztak bérautókkal, láttak 96 méter magas mamutfenyőt, 6,5 kilométeres, kétszintes hidat, számláltak 140 vagont egy elhaladó mozdony mögött és 32 féle ízű Coca Colá-t a hatalmas marketekben. Ezek tekintetében nem is csoda, ha a szuperkontinenst sokan a legek földjeként emlegetik, pedig Kónya György és rátermett vándorcsapata mindössze egy kis szeletét fedezte fel a 9,83 millió négyzetkilométeres, közel 324 millió lakost ellátó államnak.

A rendhagyó előadás fergeteges hangulatát nem pusztán az autentikus aperitifként kínált kóla alapozta meg, hanem a kendőzetlen őszinteséggel bemutatott, sokszor hasfogós nevetésre késztető képsorok és videófelvételek, melyek valóban közel hozták a hallgatósághoz a közvetlen előadót. Kónya György a sarokba dobta az utazós bloggerek képeslapszerű imázsát, és a nagyvilágot hátitáskával – esetében egy mindenhol bejáratott focilabdával – nyakukba vevő „kisemberek” csetlő-botló, ugyanakkor feledhetetlen pillanatait tárta a fogékony hallgatóság elé.

Hiszen mindannyian aludtunk már napokig kempingsátorban, szöktünk be a személyzeti bejárón luxushotelba, másztunk át múzeumi kordonon, dobtunk napozó fókák közé labdát megelőlegezve cirkuszi készségeiket, szörföztünk betonon, vagy lettünk egy több tízezres megtekintést generáló mémvideó főszereplői. Mindezt érdemes némi iróniával olvasni, persze nem Kónya Györgyre gondolva, mert vele mindez és még több is megesett, miközben végigjárta Hawaii, Los Angeles, Las Vegas, Hollywood, Santa Monica és a Gran Canyon legimpozánsabb részeit.

A lélegzetelállító panorámaképeken hol a fekete kavicsos tengerpart, hol a legtöbbször megörökített, mint megtudhattuk két évenként folyamatos felújítás alatt álló Golden Gate híd, hol pedig Beverly Hills pálmafás útjai bukkantak elő, ha nem épp dekoratív hölgyek meglepetésszerűen beszúrt paparazzi fényképein kacagott fel a közönség.

Természetesen rácsodálkoztunk a legikonikusabb amerikai nevezetességekre, sőt, az előadó egy jászberényi születésű, mára New Yorkban élő és dolgozó barátjával is sikerült élő videóhívást lebonyolítanunk, aki válaszolt többek között a kolbászból van-e odakint a kerítés jellegű klasszikus kérdésekre is.

Beúszott a képernyőre az Alcatraz mára magányosan álló objektuma, a Nevada sivatag dűnéi, Las Vegas káprázatos fényvárosa, a Yosemite Nemzeti Park gleccserei, de ki nem hagyhattuk volna a több ezer köbcentis Mustang járgányokat, az elképesztő lejtésű San Franciscó-i utcákat és az előadó kedvencét, egy luxus „pattogós” autót a nyolcsávos úton.

A roppant szórakoztató mégis informatív előadás végén a saját szemünkkel is láthattuk a korábban említett, parádés videófelvételt, melynek főszereplője noha egy polgárpukkasztó öltözékben vonuló hölgy volt, mégis a mögötte álló Kónya György – elképedt arcának köszönhetően – lett az internet kedvence. Mint azt megtudhattuk, a mozgóképről a kalandor később értesült az itthon maradt barátok jóvoltából.

A papa és a gyerekek azóta már Indonéziában koptatják a túrabakancsot. Reméljük, Ázsia sokszínű vidékeiről is hasonlóan emlékezetes pillanatokkal térnek majd haza, és nem lesznek restek megosztani velünk azokat egy újabb hangulatos előadás keretében.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?