Száz éves lenne a Balaton szerelmese

A hónap műtárgya márciusi programjában a száz éve született Bakky Sándor Balaton-felvidék című alkotásán keresztül emlékeztünk a művészre a Szikra Galériában március 3-án, kedden este.

A kávézót megtöltő művészetbarát vendégeket, köztük a Bakky család tagjait Szikra István köszöntötte sok szeretettel. A műsor nyitányát ezúttal is a zeneiskola növendékeinek és tanárának remek muzsikája jelentette.

A képzőművészethez visszakanyarodva ismét a házigazda vette át a szót, aki elmondta, hogy az elemzendő mű mellett egy kisebb tárlattal tisztelegnek a festő centenáriuma előtt. Tizenkét képet helyeztek el a falakon a rövid életű alkotó életművéből, amelyek csendéletek, tájképek, portrék formájában nyújtottak egy átfogó alkotói összegzést. A festmények egy része a galéria tulajdona, másik fele az évforduló kapcsán a családtagoktól kölcsönkapott alkotás. A kávézóban két hónapig lesz látható az ideiglenes kiállítás. A bemutatott gyűjtemény egy része tükrözi Bakky Sándor Balaton iránti rajongását, ahogy ez látható A hónap műtárgyára kiválasztott Balaton-felvidék című képen is.

A festményt Varga József festőművész mutatta be a megjelenteknek. Előadásában párhuzamot vont saját munkássága és Bakky Sándor festészete, világlátása között. Habár a Bakky képek színhasználatban vidámságot sugallanak, mégis érződik a művekben valamiféle melankólia. Talán a művésznél korán kopogtató halál előrevetítése ez a látszólag vidámságot ábrázoló képeken is átszüremlő szomorúság. Képei jobbára olajtechnikával készültek, első pillantásra akvarellnek tűnnek. A művész mesteri könnyedséggel használta az olajat, szinte áttetszők a ragyogó színek. Úgy tűnik, az ábrákat csak úgy odavetette, felskiccelte a vászonra. Ez annyiból igaz, hogy gyorsan dolgozott, nem sokat javított a már felvitt vonásokon, ám azok mindig pontosan és úgy kerültek az alapra, ahogy a magas technikai tudású művész elképzelte. Mesterei: Szőnyi István, Elekfy Jenő, Egry József hatásai visszatükröződnek képein. Különösen a balatoni tájképek emlékeztetnek Egry stílusára, akivel közeli lakhelyük révén tartotta a személyes kapcsolatot. Bakky képeit szívesen vásárolták kortársai és ma is keresett kincse az aukciós házaknak. Vidám színeivel, könnyedségével, nyugalmat árasztó témáival a modern szobabelsők dísze is lehet egy-egy Bakky mű.

Molnár László tulajdonában több festmény fellelhető. Elsősorban a rokoni szálak miatt kötődik a Molnár család Bakky Sándorhoz. Többek között ezekről a családi kapcsolatokról hallhattunk érdekes információkat Molnár Lászlótól, aki ez alkalomra nem csak izgalmas adatokat, történeteket, fotókat, de festményeket is hozott magával.

A családi anekdotákat a programsorozat állandó résztvevője, Metykó Béla helytörténeti kutató egészítette ki a sajtó híradásaiból készített vetített képes összeállításával. Előadásában érdekes információkat tudtunk meg a jászberényi művészről, aki, mint kiderült, a festészet mellett a sportban is jeleskedett. Számos újság adott hírt a fővárosban és a Balaton környékén rendezett kiállításairól, sikereiről és méltatlanul korán, 1965-ben bekövetkezett haláláról.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?