Hol tart a Csángó Fesztivál szervezése?

Nem túlzás azt állítani, hogy a Csángó Fesztivál szervezői soha nem voltak még olyan nehéz helyzetben, mint idén. Szinte az utolsó utáni pillanatban derült ki, hogy a rendezéshez szükséges anyagi háttér összeállt, s rendkívül rövid idejük maradt minden részlet tisztázására. Egy hónappal a fesztivál kezdte előtt a fesztivál igazgatóját, Szűcs Gábort kérdeztük arról, hogy hol tartanak a szervezésben.

– Való igaz, hogy a költségvetés az nehezen állt, áll össze. Jászberény városa a korábban megítélt 10 millió forinthoz további 9 milliót ad, s az állami 12 milliós támogatás is 4 millióval nőtt. Természetesen még számítunk a szponzori támogatásokra, valamint a jegybevételre és a népművészeti vásár bevételére is. Nyilván a program szervezését nem most kezdtük el. Előzetesen már sok minden szervezése megkezdődött. Természetesen azzal számolnunk kellett, hogy táncegyüttesek, zenekarok, hagyományőrzők fellépésének megszervezése sokkal nehezebb volt, mint korábban. Addig, amíg nem dőlt el véglegesen, hogy lesz-e idén Csángó Fesztivál, addig nem tudunk szerződéseket kötni. Voltak olyanok, akik nem tudtak eddig várni és másfelé kötelezték el magukat. Ezt is tiszteletben kellett tartanunk. Sokan voltak viszont, akik bíztak a rendezvény idei megvalósításában is és itt is lesznek. Rövid idő alatt sok fellépővel meg tudtunk egyezni. A moldvai-gyimesi hagyományőrzőknek is sok fellépése van a nyáron, de a folyamatos egyeztetések eredményeképpen ők is itt lesznek nálunk augusztusban. Úgy látom, hogy a nehézségek ellenére idén is meg tudjuk úgy rendezni a fesztivált, hogy az méltó legyen a hagyományokhoz. A tavalyi év, a 30. évforduló jegyében full extrás volt. Idén nem számolhatunk olyan költségvetéssel, de szép és izgalmas napokat ígérhetünk a fesztivál iránt érdeklődőknek. Most egy nappal rövidebb lesz a fesztivál, nem szerdán, hanem csütörtökön indulnak a programok, s három színpadon zajlanak majd a programok. A szervezés során azzal is szembesülnünk kellett, hogy a tavalyihoz képest idén minden szolgáltatás, amelyre szükségünk van a rendezéshez, 30-50%-kal drágábban vehető igénybe. Így nagyon át kellett gondolnunk, hogy hogyan tudunk néhány napra olyan fesztivál forgatagot rendezni, mint amilyet korábban megszokhattak a jászberényiek, a jászságiak és a hozzánk érkező vendégek.

– Hogyan épül fel a fesztivál programja, melyek lesznek a kiemelt programok?

– Azt a népművészeti vásárt, amely tavaly a főtéren – Holló András utca – szervízút – Lehel vezér tér – nagyon jól sikerült, idén is megrendezzük. Korábban ennek a Margit-sziget volt a helyszíne, de most maradunk a városközpontban, mert ez az árusoknak és az érdeklődőknek is elnyer te a tetszését. Jó visszajelzés volt ennek kapcsán, hogy sok vásáros, aki tavaly itt volt, már jelezte, hogy idén is jönni fog. A népművészeti vásár már csütörtökön délután elkezdődik és vasárnap estig tart. Csütörtökön este már a főtéri nagyszínpadon is megkezdődik a fesztivál programja különböző együttesek fellépésével. A már megszokott szombati nagy táncforgatagot idén is itt tartjuk szombaton este. Az országból és vármegyénkből is sok táncegyüttes érkezik hozzánk a fesztivál idején, s az ő fellépéseik folyamatosan követik majd egymást. Vasárnap lesz az erdélyi hagyományőrzők, a moldvai és a gyimesi csángók gálaműsora is a főtéri színpadon lesz. Egyébként ugyanitt minden nap délutántól késő estig folyamatosan lépnek majd a közönség elé vendégegyütteseink. Újdonság lesz, hogy a Holló András utcát népzenével töltjük meg. A Székely Mihály Szabadtéri Színpadon csütörtökön és pénteken lesz egy-egy kiemelkedő program. Csütörtökön a Magyar Állami Népi Együttes A kolozsvári piactér című műsorát láthatják majd az érdeklődők, míg pénteken a Duna Művészegyüttes a Makovecz Imre emlékére készült Héttorony című táncszínházi előadása lesz látható. A fesztivál ideje alatt a Jászság Népi Együttes székházában pedig éjszakai koncertek lesznek a Zagyva Bandával, Ferenczi Györggyel és a Rackajammel, a Cimbalibenddel és a Khamoro Budapest Banddel

– Sokakat érdekel, hogy mi a helyet a külföldi táncegyüttesek fellépésével?

– Ennek kapcsán három dolgot kell látni. A tengerentúli együttesek 4-5 napra nem jönnek el Európába. Általában egy 2-3 hetes turnét szerveznek. Jelenleg egyetlen fesztiválszervező sincs, akikkel mi együtt szoktunk dolgozni, akik külföldi együtteseket hoznának rendezvényükre. Így idén sem lesznek külföldiek a fellépők között. Az is igaz, hogy négy-öt külföldi együttes fellépése nem olcsó mulatság. Ehhez jön még az, hogy szállás tekintetében nagyon cudarul állunk. A két kollégiumban évről-évre kevesebb helyet tudunk csak lefoglalni. Tavaly sem voltak külföldi fellépőink, ám ennek ellenére sikeres volt a fesztivál. Nem tervezzük, hogy végleg lemondunk róluk, de idén nem színesítik a fesztiváli forgatagot.

– Lesz e idén is felvonulás, s mikor láthatjuk a Jászsági Népi Együttes, illetve gyermekcsoportjai műsorát?

– A felvonulást természetesen szombaton délután megrendezzük, mert ezt minden évben nagy érdeklődés kíséri. A Viganó Művészeti Iskola gálaműsorát pénteken délután láthatják majd az érdeklődők a főtéri színpadon. a Jászság Népi Együttes pedig a négy nap alatt többször, több helyszínen is a közönség elé lép. Mindenképpen meg kell említenem még azt, hogy az Aprók udvarát is megtartjuk. Szombaton és vasárnap a Főnix Műhelyház udvarába várjuk a gyerekeket.

Egy szó, mint száz, a lefontosabb, hogy az ismert nehézségek ellenére idén is lesz Csángó Fesztivál. Az augusztus eleji, az itt élők által már megszokott nagy forgatag tehát nem marad el. Következő számunkban már a fesztivál részletes programját is közölni tudjuk.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?